Přeskočit na hlavní obsah

STARÉ FOTKY BRNA

Přidávám nějaké staré fotky Brna, které jsem našla v různých publikacích o historickém městě Brně.

Nejdříve ale zveřejním jednu novodobou, kostel sv. Petra a Pavla.

K ní se váže pověst o zvonění na Petrově.

Od května do srpna 1645 obléhali Švédové Brno. Jednoho dne se švédský generál zařekl, že buď Brno dobude, než začnou v kostele sv. Petra a Pavla na Petrově vyzvánět poledne, anebo obléhání zanechá. Když pak na město zaútočil a Brno bylo už takřka dobyto, stařičký zvoník se rozhodl, že zazvoní na zvon dříve. Poslední zvonění. Když tak učinil, švédský velitel si myslel, že už je poledne, a od Brna odtáhl, ačkoliv bylo teprve 11 hodin. Od těch dob se v tomto kostele zvonilo poledne vždy už v 11 hodin.


Na starých fotografiích je vyobrazena skupina domů na Kapucínské ulici, Kapucínská Ulice, Minská brána a Orlí, maškarní ples v Brně-Žabovřeskách a brněnský pošťák.

Vrátím se ještě ke středověkému Brnu a k tomu, jak se trestalo a popravovalo. Vyčteno z publikací o historickém Brně. Jejich název jsem nezaznamenala.

Od raného středověku až do vzniku nezávislých soudních organizací v 18. a zejména pak v 19. století představovala soudní pravomoc v Brně městská rada, složená z 12 přísežných. Těžší případy rozhodovala Velká rada, na kterou se pozvalo dalších 12 přísežných. Právním poradcem byl ve 14. století v Brně jeden z nejvýznamnějších právníků té doby, notář Jan. Ten sestavil tzv. Právní knihu města Brna, která má dnes nevyčíslitelnou historickou a právní hodnotu. Jsou v ní uspořádány vzorové soudní nálezy ze zasedání tehdejší brněnské městské rady. Vynesený rozsudek pak prováděl rychtář se svými biřici, strážnými, pacholky a katem. Vinu nebo nevinu dokazovali přísežní měšťané v městské radě. Rada zasedala denně, při jednáních se opírala o nejstarší privilegia a práva. Pečlivě zvažovala pro a proti, rozhodovala odpovědně, rozsudek byl spravedlivý.

Pokud byl obžalovaný shledán vinným, tresty bývaly velmi tvrdé. Za sebemenší krádež byl kromě finanční pokuty vypálen cejch na viditelné místo těla. Za výtržnost na tržišti v době konání trhů se probodla ruka dýkou, za prokázanou křivou přísahu nebo rouhání byl vytržen jazyk, za poranění se důsledně soudilo „oko za oko, zub za zub. Za velkou loupež a vraždu byl bez milosti trest smrti. Vina musela být naprosto věrohodně, nezvratně, prokazatelně a nestranně prokázána. Menší přečiny se trestaly hanbou na pranýři s mrskáním metlami. Velmi těžkým zavrženíhodným zločinům předcházelo veřejné mučení před samotnou popravou přímo na popravišti. Brněnské popraviště bylo za řekou Svitavou hned za mostem, který dnes spojuje Křenovou s Olomouckou ulicí. Hrůzné divadlo veřejných poprav se těšilo velkému zájmu přihlížející veřejnosti. Je až k nevíře, jaká muka si lidé dokáží vymyslet „stahování zaživa kůži ze zad, utnutí ruku či prstů, vytržení jazyka, uštípání prstů, vypíchnutí očí.“ Cizoložné páry se za živa zahrabávaly do země, nebo byly proráženy dřevěným kůlem, žháři se upalovali, vrazi naráželi na kůl nebo jim byli postupně od noh zpřeráženy všechny kosti v těle na plochém kole. Z tohoto pohledu se jeví, že smrt stětím nebo oběšením byla ještě milosrdná.

Popravčí káru s odsouzencem provázel dav od brněnských bran až na popraviště. Všichni věděli, co je čeká a přesto se kradlo, vraždilo, loupilo, smilnilo, znásilňovalo, podpalovalo a podvádělo ve stejné míře jako dnes. Stačí si jen vzít z archivů černé či smolné knihy soudních výslechů útrpného práva, kdy se až do doby Josefa II. připouštělo při výslechu obviněného kruté tělesné mučení.

Je to až nepochopitelné. Každý živý tvor se přece bojí bolesti a ztráty života. A přece … Ten zakopaný pes bude asi někde jinde.

 

 

Komentáře

  1. Velmi zajímavé. Já sice neznám to staré Brno, abych posoudila změny, ale mám ráda i porovnávat proměny našeho města. U nás je také část, která se nazývá nebo ji spíše nazývají Místní Stínadla. Určitě podle toho, že to bylo popravčí místo. Máš pravdu popravovalo se před zraky občanů na výstrahu a stejně to nepomohlo. každý so myslí, že ho nechytnou a nebo je pud zločince silnější než strach z útrap.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve středověku myslím, že to bylo těžší. Kradlo se i z hladu.

      Vymazat
  2. Líbí se mi pozvánka na ten maškarní ples

    OdpovědětVymazat
  3. Staré fotky mají své kouzlo, ať jsou odkudkoli👍

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

KUKS – zahrady, sochy, přehrada Les Království

Vracím se k výletnímu dni prvního dne prázdnin. Bylinková zahrada se rozprostírá za budovou Hospitalu Kuks, kde působili Milosrdní bratři, už od dob jeho vzniku na počátku 18. století. Vždy se zde pěstovaly léčivky pro potřeby zdejší lékárny U Granátového jablka, ale také ovoce a zelenina pro hospitální kuchyni. Význam zahrady upadá kolem roku 1945, kdy lékárna i hospitál definitivně přestávají sloužit svému účelu. V letech 2013 až 2015 však celý areál hospitálu prošel rozsáhlou rekonstrukcí, v rámci kteréž došlo i na obnovu bylinkové zahrady. V současné době je dvanáct ze šestnácti čtverců osázeno mnoha druhy rozličných bylin a léčivek, což čítá dohromady 144 záhonů.     Vypadá jako bodlák, ale předpokládám, že je to šišák bajkalský. Zabloudí-li sem nějaký znalec, nechť mne opraví. Na terase před špitálem je galerie alegorických soch barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna z let 1715-1718: na východní straně 12 ctností, na západní 12 neřestí. Uprostřed je socha Víry a na balustrádě