Přeskočit na hlavní obsah

John G. II.

A tak, kladením prken po celé délce, udělali průchod, kůň se pohyboval s krajní opatrností, třásl se s plným vědomím nezvyklého nebezpečí, ale vydržel. Oporou mu byla přítomnost jeho pána a přátel na obou stranách.

Když se pohybovali, vichřice na ně udeřila s veškerou svou zuřivostí. Teď už bylo chladněji a déšť se změnil na dešťové srážky a zabodával se do jejich kůže malými ostrými jehličkami. Skelet mostu je držel vysoko zavěšené v samém srdci bouře. Znovu a znovu mocné poryvy, které se náhle objevily, jim přímo nabízely, aby jejich nohy ztratily rovnováhu. Přesto pomalu postupovali a neztratili své držení těla.

Pak přešel další kůň. Převáděli vždy jen jednoho koně. Neodvážili se jich převést více najednou. Nakažlivá obava jednoho, reagujícího na druhého, by mohla způsobit paniku. Kůň, který by se bál postupovat vpřed nebo byl plachý, by si dozajista v nejlepším případě zlomil nohu na tomto pražcovém přechodu. Takže jeden po druhém pokračovali v přechodu přes vodní překážku a když se ocitli na druhé straně, umožnili tím dalšímu nástupci zahájit přesun.

Konečně všichni stáli na opačném břehu, připraveni znovu následovat Johna G., který je vedl cestou k povinnostem.

"Pojď, Johne, staříku. Víš, jak bys nenáviděl ten pocit, kdybys našel spoustu mrtvých žen a dětí, protože jsme tam dorazili příliš pozdě na to, abychom je zachránili! Přidej do kroku, Johnny, chlapče!"

První seržant mluvil jemně a naklonil se nad jeho hlavu. Ale John G. poslouchal spíš ze zdvořilosti než proto, že by potřeboval pobízení. Jeho krok byl stejně pevný a pravidelný jako hodiny.

Byly tři hodiny po půlnoci toho hořkého černého rána, když vstoupili do ulic města. A ulice byly tiché, klidné, liduprázdné, jako v srdci vysokých lesů.

"Kde je jejich dav?" zavrčel seržant.
"Hádám, že je jejich matka uložila ke spánku," zavrčel chladný, mokrý voják.
"No, mysleli jsme si, že to bude problém," protestoval místní strážce zákona, právě probuzený a vytažený z peřin. "Opravdu to vypadalo na vážné potíže, ujišťuji vás. A my bychom nezvládli vážné potíže s těmi možnostmi, co máme na našem velení. Navíc, možná se ještě něco může přihodit. Takže, pánové, velmi se mi ulevilo, že jste přišli. Teď mohu v klidu spát, když jste tady. Dobrou noc! Dobrou noc!"

Po celé zbývající hodiny, kdy se z temnoty vynoří úsvit, hlídal oddíl město. Hodiny pozorně sledoval bledý úsvit, jak se probouzí a střežil každý nebezpečný bod. Ale nikde nezaznamenal náznak porušení.

Nakonec, s příchodem obchodního dne, seržant vyhledal místní hlavní muže, aby od nich zjistil pravdu.

Hrozilo, že dojde k nepokojům během přepravy do vězení, a také k nočním excesům, ale nic se nekonalo ani nenapovídalo, že by se takové výstřelky nedaly zvládnout byly nad rámec moci aktivního místního strážce pořádku. To bylo prohlášení jednoho a ostatní s ním souhlasili.

"Jen se ujistím," řekl si seržant pro sebe.

Až do druhé hodiny odpoledne pokračoval oddíl ve svých hlídkách. Město a jeho okolí zůstaly pod příkladným mírem. Ve dvě hodiny oznámil seržant telefonicky kapitánovi: "Místo je naprosto v klidu, pane. Zdá se, že se nic nestalo na obvyklé demonstraci sympatizujícího davu se zatčeným. Pokud se něco dalšího nepřihodí, měl by být šerif schopen situaci zcela zvládnout."

"Pak se okamžitě ohlaste do kasáren," řekl hlas kapitána oddílu "A". "Čeká tu skutečná práce."

První seržant zavěsil sluchátko, vyšel ven a shromáždil své muže.

Bouře stále zuřila. Ledový sníh, oslepující a dusící chumelení a mráz, se valil jako s větrem o závod. To, co se dělo nad hlavou a na zemi, s tím se člověk málokdy setkává i v zimním období.

Ale muži a koně bez přestávky k odpočinku znovu vyrazili do otevřené krajiny. Opět na zbytku mostu provedli riskantní přechod. A tak v noci ve tři čtvrtě na devět oddíl dosáhl vrcholu Greensburg, posledního ledem pokrytého kopce a vstoupil do dvora svých kasáren na vyvýšeném místě.

Když první seržant odhodil sedlo ze zpoceného hřbetu Johna G., objevil se před ním desátník Richardson, podkovář vojska, který měl vážnou a smutnou povinnost.

"Všechno je to velmi dobře," řekl, "velmi dobře, nepochybně. Ale osmdesát šest mil za dvacet čtyři hodin, v takovém počasí, je pro každého koně hodně. A John G. má dvacet dva roků, jak snad všichni víte. Přinesl jsem lék."

Dobré tři hodiny oba muži se starali o Johna G., vyčesávali ho, sušili a ustájovali, a když ho ve dvanáct hodin položili ke spánku, ani tělo ani hříva nebyla už mokrá. Když se umyli, třeli a obvazovali, mluvili spolu a mísili seriózní humorný zdravý rozum seržanta s měkkou filozofií desátníka. Ale hlavně to byl desátník, protože čtyřiadvacet hodin je pro seržanta i pro jezdecký oddíl pořádný pracovní den.

"Věřím na mou duši," řekl seržant, "že pokud by muž vjel do této stáje se dvěma rukama, které by byly schopny práce, donutil bys ho, aby si upravil svého koně, aby prohlédl zuby, nohy a kopyta svého koně, dříve než se začneš shánět po doktorovi."

"No," připojil se desátník Richardson ve svém měkkém jižním jazyce, "a co kdybych to udělal? I kdyby ten muž zemřel, pak by mi stěží srdečně poděkoval. Víš, kdy ty, já a zbytek světa, každý, kdo bude na řadě, přijde k nebeské bráně, a bude před ní sv. Petr, s klíči bezpečně uloženými v jeho kapse? A přes zářící stěnu za ním, zevnitř - rozuměj - bude vyčuhovat hodně hlav, nevinných hlav s nevinnýma očima, hlavy koní a všech ostatních zvířat, která na této Zemi jsou přáteli člověka. Ti všichni se mu oddali v jeho milosrdenství a jejich bezmocnosti."

"Už je mi to jasné, Johne! Ano, chlapče, že předtím, než svatý Petr odemkne bránu pro jednoho z nás, otočí se k té dlouhé řadě hlav a řekne: "Požehnaná zvířata na půdě ráje, je to člověk, který by měl vstoupit?"

"A pokud zvířata - ta, která byla stvořena jeho rukou na této Zemi, aby ověřila srdce, které bylo v něm - pokud nesmrtelná zvířata by měla mluvit proti tomu člověku - nikdy ho dobrý Svatý nenechá projít pošpiněného, to znamená se skvrnami od špíny. Nikdy. Uvidíš, seržante, až přijde tvůj čas. Zdřímneš si ještě tak na deset minut?"

Následující ráno vyšel John G. ze své stáje čerstvý a zdravý, jako by přicházel z pastviny. A dodnes, ve stáji oddílu "A", John G., hezký, šťastný a fit, dělá čest svým přátelům.


John G. není příběh o mušketýrech: jeden za všechny, všichni za jednoho, ale příběh o přátelství vojáků jezdeckého oddílu "A" ke svým zvířatům - koním v amerických končinách.

Stejně jako psovod má rád svého psa, tak i voják, jezdec má rád svého koně. Bez tohoto úžasného vztahu by přátelství člověka a zvířete nemohlo existovat.

Zda zvířata mají duši? Říká se, že není krásnějšího pohledu než z koňského hřbetu. Já se koní bojím. Jsou to ale nádherná a ušlechtilá zvířata a mají nádherný pohled.

Bojím se i psů. Žádného bych nezachránila tím, že bych ho zvedla do náruče. Ale respektuji je.

Jednou se dceřin australský ovčák procházel v noci po bytě. Otevřel si dveře a uvelebil se pod mou postelí. Cítila jsem každý jeho dech, každý pohyb. Zvláštní pocit - taková symbióza.

Člověk si zdomácněl některá zvířata, aby mu pomáhala v jeho činnostech. Koně i psa. V dnešní době se kůň spíše využívá pro zábavu jako závodní kůň, v cirkuse než k práci na poli. Pes má širší využití. Nejen jako domácí mazlíček, který činí potěšení dětem či starším dámám, které zůstaly samy a cítí potřebu s někým být či se o někoho starat, nebo i dospělým, kteří mají rádi zvířata. Nezřídka se pes používá k lovu, k vyhledávání drog, pachatelů trestného činu, k záchranářským pracím nebo jako průvodce pro nevidomé či zrakově postižené.

A jestli mají duši? Podívejte se jim do očí a uvidíte. I pocit radosti, smutku, oddanosti.

Zdroj:
Katherine Mayo: John G.
Překlad a doslov: Mirijam

Komentáře

  1. [1]: I kámen, skála. Nejen duši, ale i paměť.

    OdpovědětVymazat
  2. A viz i teorie o převtělování duší.

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Vím, ty jsi 12. převtělením kocúra. Nebo jsi postoupil v hierarchii? Člověk se může převtělit na zvíře. Ale zvíře na člověka? 🌞💩🙂

    OdpovědětVymazat
  4. [5]: Uf. Hned jsem klidnější. 🌞🌝

    OdpovědětVymazat
  5. John  G  běžící  vichřicí
    a stále si hlavu držící
    celý je  rozčilen  ... z  toho  všeho !
    Tu  náhle  si  vzpomněl  na  Babinskiego !... hlavu si držíc ( je  stále  živ )
    šeptá si : " Musím být  trpěliv !"
    a také , že ano !  byl  trpělivý !... muž  podhrabal  se  pod  hromadu  dříví,
    jež dřevorubci tam nanosili
    a s povděkem  pomyslel na  kůrovce,
    jež ohlodal  stromy  u  blízké  obce... skryt čekal  do  Svatého  Augusta,
    tam  hlava  mu  pod  dřívim  narostla !... pak  zpod  dříví  vylezl z pod  hranice
    a dal se do hledání  seržanta  Price !" Neodpustím  mu  tohleto !"
    huláká,  v  ruce  má  mačetu !

    OdpovědětVymazat
  6. Tomu se říká věrné přátelství!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn