Přeskočit na hlavní obsah

JAK ZKLIDNIT CHAOS

Centrum Locika vydalo takovýto letáček, který visí na některých školách. V podstatě znamená, jak rozumět svému dítěti a co se skrývá za jeho postoji.

Přišlo mi to zajímavé, tak to prezentuji na svém blogu.

V levém sloupečku je ukázáno, co vidíte; v pravém, co se opravdu děje.

PŘEHNANÁ CITLIVOST

·         Dítě brečí kvůli maličkostem

·         Je smutné, když odcházíte

·         Vadí mu být samo

·         Nemůže se dívat na smutné filmy

 

·         Dítě nezvládá samoregulaci

·         Bojí se nových věcí a nezvládá se přizpůsobit všemu najednou

·         Má vnitřní strach, který neumí vyjádřit

NAŠTVANOST

·         Dítě často křičí

·         Hází věcmi a ničí je

·         Uzavírá se do sebe

·         Používá fráze jako „nenávidím tě“ a „jdi pryč“

 

·         Dítě je zahlceno emocemi

·         Neumí pracovat s nepříjemnými pocity

·         Potřebuje pomoci s uklidněním a s pochopením toho, co prožívá

·         Bojí se nových situací a věcí, se kterými si neví rady

 

PERFEKCIONISMUS

·         Dítě si trvá na pravidlech

·         Nezvládá, když věci nejsou podle jeho představ

·         Nechce vynechat školu, ani když je nemocné

·         Bojí se, že odpoví na otázku špatně

·         Nezvládá jakoukoliv kritiku

 

·         Dítě si neví rady s náročnými emocemi, např. úzkostí

·         Čerpá svou jistotu z vnějších pravidel nebo reakce okolí

·         Má problém s vyjádřením svých pocitů

·         Potřebuje mít jistotu, že věci dělá správně

STYDLIVOST

·         Dítě se schovává za vámi

·         Bojí se nových lidí

·         Nezvládá dobře změnu

·         Nerado navštěvuje nová místa

·         Preferuje blízké kamarády před seznamováním

 

·         Dítě je nesvé v nových situacích a chce nejdříve plně pochopit, co se děje

·         Dítě potřebuje čas na porozumění novým věcem

·         Potřebuje pomoci s plánováním nových věcí

PŘEHNANÉ NADŠENÍ

·         Dítě se chová hyperaktivně, když přijdou hosté

·         Říká nevhodné věci před ostatními

·         Vtipkuje v nevhodných situacích

·         Skáče po nábytku

·         Před okolím si hraje na tvrďáka

 

·         Dítě potřebuje pomoci s regulací svých emocí i přesto, že jsou pozitivní

·         Neumí se zklidnit, když je plné očekávání

·         Neadekvátně čte sociální situace


 Jako souhrn chování a emocí a co se za nimi skrývá, stojí za to, si letáčku všimnout a přečíst si ho. Jejich stránky jsou www.centrumlocika.cz a stránky spolupracující organizace www.detstvibeznasili.cz.

Každý zná své dítě a ví, zda je introvert nebo extrovert, jak se chová před cizími lidmi, jak reaguje na kolektiv dětí nebo dospělých, co mu vadí, kdy je rozzlobený, naštvaný nebo naopak projevuje nadměrné veselí, zda je stydlivý nebo se rád předvádí, zda je perfekcionista nebo nepořádník. Jak se k tomu jako rodiče postavíme a umíme navázat vztah se svým dítětem, rozumíme mu, jak mu pomáháme na cestě životem a také jak to umíme, záleží jenom na nás. Co si z toho dítě vezme, je další věc. Také máte tu zkušenost, že máte více dětí a přestože jste je vychovávali stejně, každý je úplně jiný nebo že dítě reaguje podle nálady? 

Tak asi tolik.

   

Komentáře

  1. Přijde mi moc zevšeobecňující.
    A jestli to visí na základní škole a má to platit na všechny žáky,t ak si myslím, že je velký rozdíl mezi chováním např. prvňáka a třeťáka.
    Hmm, a locika je vlastně salát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Visí to na ZŠ, ale podle mého soudu jsou to řeči o ničem. Locika je také jméno hrdinky z Ledového království.

      Vymazat
  2. Jako veliké shrnutí bych napsala: Dítě neumí pracovat s emocemi a novými situacemi, potřebuje vedení.
    To jsem si z toho odnesla já.. Což by rodič dle mě měl dělat - vést dítě, pomáhat mu pochopit svoje emoce, pomoci mu s jejich zpracováním. Na druhou stranu, když se jako malá jednou rozpláču u Titaniku, dělá to ze mě hned nevyrovnanou osobu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, přesně. Navíc si myslím, že děti jsou impulzivní a zažívají vše mnohem naplno a opravdověji než my dospělí. Když se zlobí, tak se v daném okamžiku zlobí, aby vzápětí na vše zapomněly. Není potřeba dítě hned řadit do nějaké škatulky.

      Vymazat
  3. Všechny tyto moudré knihy, nepatří do rukou rodičů, kteří místo své snahy poznat dítě, by ho rádi zaškatulkovali na základě všeobecnosti, ale každé dítě je originál.

    OdpovědětVymazat
  4. Já to zas úplně neodsuzuji, ale moc mi to nepomohlo. Pro mě je to jinak řečeno vlastně totéž :-) Možná to mělo pomoci rodičům, že ne vždy je potřeba dítě trestat, ale být mu oporou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také byla zvědava, co píší a jak na to reagovat. Pokud má dítě s něčím nebo s někým problém a reaguje na někoho nebo na situaci, snažím se mu pomoci a situaci zvládnout. Navíc každé dítě je originál a bude na stejnou věc nebo člověka reagovat různě.

      Vymazat
  5. V pravém sloupci je vlastně pokaždé to samé - dítě volá o pomoc, na to by asi rodiče přišli i bez příruček, ovšem tak nějak chybí sloupec třetí - jak tedy dítě naučit zvládat své emoce? Když se to dítě učí nápodobou od svých rodičů a ani ti si tedy zjevně neumí poradit, když už bloudí v tomto letáku. A tak problém pokračuje v další generaci....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. V první řadě musí rodič rozumět svým dětem a potom může pomoci jim zvládat jejich emoce. Když ale např. otec perfekcionista se vzteká, že něco není podle jeho představ a dítě zdědí a odkouká tento vzor chování ...

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout. Foto: Susann Städter/photocase.de Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat? Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě. Záškuby očí: Varovný signál těla Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny. Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí. Příčin, proč oko má záškuby, je