Přeskočit na hlavní obsah

Modré pondělí 2020 – nejsmutnější den v roce

Modré pondělí (Blue Monday) 2020 - nejsmutnější den v roce (a jak se z něho dostat)

Modré pondělí, takto se nazývá, jak se rodí a proč se mu má tvrdě čelit. V některých zemích je to velmi vážná záležitost.



Modré pondělí: podvod nebo vážná záležitost?

Řím, 20. ledna 2020 - Dnes, na pondělí 20. ledna, připadá tzv. Smutné (Modré) pondělí, nejsmutnější den v roce (v angličtině termín modrý znamená smutný). Jde o opakovaný jev, který psycholog Cliff Arnall identifikoval na počátku roku 2000 pomocí komplikované rovnice, která však matematiky uvedla ve zmatek a ve skutečnosti funguje spíše jako reklamní propagace, než jako skutečný indikátor všeobecného smutku.

Jak se narodilo Smutné pondělí (Blue Monday)

Všechno to začalo, když Cliff Arnall, psycholog z University v Cardiffu, použil rovnici, která mu umožňuje identifikovat nejsmutnější den roku na třetí pondělí v lednu. Matematický výpočet bere v úvahu skutečnost, že prší a je chladno, že vánoční svátky jsou za námi, dobré úmysly na nový rok jsou často již nenaplněny a množství práce se vrátilo k velkému množství. Spojením těchto a dalších proměnných se objevilo osudové datum extrémního smutku.

Je samozřejmé, že atmosférické podmínky se mění podle místa a je obtížné je předpovědět jako abstraktní skutečnost, kterou lze vložit do přísného matematického výpočtu. Totéž platí pro dobré úmysly ponechané na papíře: vůbec se neříká, že k tomu dojde, nebo že podmínky a realita se budou protínat vždy ve třetím pondělí v měsíci a matematický výsledek - smutné třetí pondělí v měsíci lednu bude pravdivý. Z těchto důvodů se cardiffská univerzita distancovala od Cliffa Arnalla a jeho rovnice je považována za pseudovědu: termín, který se vztahuje na metody a praktiky, které se chtějí jevit jako vědecké, ale které ve skutečnosti porušují přísnost a exaktnost, což je základem moderní vědy, která má v úmyslu dosáhnout znalosti objektivní, spolehlivé a ověřitelné reality.

Hledání reklamní senzace

Pravděpodobně tam byl reklamní záměr. Smutné (modré) pondělí, první "smutný den" byl ve skutečnosti deklarován 24. ledna 2005, v tiskové zprávě od anglického televizního kanálu Sky Travel, který výslovně zmiňoval jméno Arnall. Cílem bylo povzbudit cestovní rezervace v obzvláště depresivní den. Stručně řečeno, naplánujte si na tento den dovolenou jako léčbu smutku.

Přes nedostatek vědecké povahy Modrého smutného pondělí, výročí udělalo zlom v srdcích a myslích lidí, zejména ve Velké Británii, a ještě dnes je to den, o kterém se hodně mluví.

Léčba

Pokud se tedy s ohledem na 20. ledna není čeho bát, určitá opatření, která stojí za povzbuzení dobré nálady, stojí za to i dnes, stejně jako ve všech ostatních dnech v tomto roce. Obecnou radou je naučit se věnovat čas sobě samým, umět vypnout, například jít si trochu zasportovat, nebo meditovat, přečíst si dobrou knihu, sledovat film nebo televizní seriály, které nás zaujmou, setkávat se s přáteli a přítelkyněmi, hledat krásu ve věcech a prokazovat laskavost bez postranních úmyslů.

Slyším poprvé o Modrém smutečním pondělí. Založením jsem spíše romantik křížený s pragmatikem. Matematika mi nikdy moc nešla, takže nemohu posoudit, zda výsledná souřadnice, která indikuje k třetímu pondělí v měsíci lednu a která je považována podle Arnalla za nejsmutnější den v roce, je pravdivá.

Obecně pondělí bývá považováno za nepříjemný den, protože to je první pracovní den po dnech odpočinku. A i když člověk chodí rád do zaměstnání, přece jenom musí slevit ze svého pohodlí. Mám na mysli především ranní vstávání. O středě se mluví jako o dnu zlomu, láme se týden. A v intimní oblasti se říká "středa je třeba", protože do konce týdne bývá ještě daleko. A v pátek se už každý raduje, protože po něm následují obvykle dva dny volna. Bývá dobrým zvykem končit v pátek dřív a jít zapít, že jsem přežila pracovní týden. Sobota bývá nejradostnějším dnem, protože po ní následuje ještě neděle - další den odpočinku. Ale nikdy mně nenapadlo, že třetí pondělí v lednu prožívám nejsmutnější den v roce.

Zdroj:
Překlad: Mirijam

Komentáře

  1. Jdu sestavit rovnici veselého dne.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Řekni výsledek, budu se těšit. Ale nepoužívej deskriptivní geometrii, to bych veselý den nenašla.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Bude tam však spektrální rozklad slunečního svitu na rovníku...

    OdpovědětVymazat
  4. Jako v Jáchym hod ho do stroje žil hrdina šťastne podle kondiciogrami.. Pak přišli a řekli mu, že mu omylem dodali jiný... Taková jak se říká sebe splňující prognóza.. A tak to bude i s tím modrým pondělím...Ale Třemi králi skončilo období svátku, dny se dlouzi ale do jara daleko a pro nás, co nejezdím lyžovat...

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsem šel v neděli  za  strýcem,
    já  vidím....  je  oběšen  na  klice !!!... křičel jsem  ať  ho  sundaj !!!... tu  slyším ?... Gloomy  sunday !!to deska  se  točí  mu  v  gramofonu,
        a Billie  Holiday  zpívá  tam k  tomu !!
    Tím pádem  mám  zkaženou  neděli,
    jááá... plakal  jsem  jako  šílený !!"" Ta  klika  jest horší než  šibenice!"( ? ?  ... z úst  umrlého,  jest  slyšeti  strýce !!..." Vždyť  dědek  se  přece  věšel ??"
    Jebb  Čunák  je rozčilen ! zděšen !..... z úst  strýce  zní  chroptění   úděsné :
    " Mne  resuscitovali  úspěšně !"" Je  to  táák  !  kurwa..... je  to  taák !"
    ... huláká  plačtivě  pohřebák...
    pak  vlezl  do  černého...  do  auta
    vykřikl :  "  Seru !!"a  byl  ta  tam !" Pryč  už  jest  neděle  zasratá !zítra  jest  ,,modré,,  pondělí...
    se  ožeru,  budu  zas  veselý !"
    ( křičí strýc )  :   " Zítra  jdu  ožrat  se !!"" V pondělí  musím jít  do  práce !
    na  pondělí ?  Jen  wisrat  se !"..... All  Čunák  se  zase  dal  do  pláče !
    " Strýc se jde  ožrat !" ( hoch  plače  jak  kráwa ):
    jááá brambory  zítra  mám  okopávat !též důchodcem  býti !  a  hodně  brzy !"... hoch  usral se, odpliv si, otřel pak  slzy ...

    OdpovědětVymazat
  6. " Můj synovec není  Allem !!
    je  Jebbem !!" a křičí  strýc  dále:" Jméno máš  wole  po  otci,
    proto  ti  není  pomoci...
    když  otec  ti  jméno  dal... tento...
    tak se  s  tím  smiř  a  ber  to !!jáá  jsem  Fluss !
    ... a  není  mi  do  pláče !!"... Jebb  na  strýce  udělal  fakáče !!

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Tak jako v tom filmu. Když se člověk v něčem soustavně přesvědčuje, tak to tak také vnímá a věří tomu.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]:[6]:
    A pracovat i v nedělí?
    Zkazí neděli i pondělí.
    Smutní jsme a ne veselí.
    K tomu jméno Jebb
    připadá na pondělí,
    jak jsem řek,
    je to v pr..deli.

    OdpovědětVymazat
  9. Toto rčení neznám. Já si myslím, že každý den je takový, jaký si ho udělám. A je to.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Také jsem nevěděla nic o nejsmutnějším pondělí v lednu. Každý den je, jak ho cítím a vnímám já, ty. Máš pravdu. Proč by se nemohlo přihodit něco veselého? Na tohle nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  11. Já znám jediné Modré pondělí a to je to velikonoční a to je fajn, zůstanu proto u něj :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn