Přeskočit na hlavní obsah

PRÁCE A OSOBNÍ ŽIVOT

Práce a osobní život jsou dvě různé věci, nespojujte je spolu.

Když jste doma po celou dobu, lidé vám říkají, co vše musíte udělat, bez ohledu na vaši práci. Při práci doma může být velmi obtížné udržet váš rodinný život odděleně od vašeho podnikání - ve skutečnosti je to jeden z nejčastějších důvodů, proč domácí podniky selhávají, a jejich majitelé jsou velmi rádi, že se mohou vrátit zpět do firem jako zaměstnanci. Pokud nechcete být vyhnáni od domácího podnikání, je třeba udržet rodinu na uzdě.

Pracovní čas, osobní čas

Naplánujte si, kdy budete pracovat a kdy nebudete, a držte se toho. To nemusí být nepružné - například je velmi hloupé pracovat například každý den od devíti do pěti - ale stále tam opravdu musíte být. Bez plánu budete nevyhnutelně na mezních hodnotách tak jako tak, a buď budete pracovat příliš mnoho, nebo nedostatečně. Možná by bylo nejlepší stanovit nový plán na začátku každého měsíce nebo týdne, abyste mohli stále reagovat na změny okolností.

Ano, vím, že může být obtížné stanovit jasné hranice mezi rodinným časem a pracovním časem, zejména pokud je vaše rodina někde kolem po nějakou dobu, kterou chcete pracovat. Jediné, co vám mohu říci, je, že je důležité to pořád zkoušet, protože ve chvíli, kdy se vzdáte, se všechno zhroutí. Ať už děláte cokoli, nenechte svou rodinu nikde v blízkosti vašich kancelářských prostor.

Pochůzky během práce

Lidé budou očividně naštvaní, pokud naprosto odmítnete provozovat jejich pochůzky - je opravdu tolik problémů zajet dolů do banky, když jste celý den doma? - ale nemůžete odcházet z práce. Měli byste nastavit automatickou odpověď. Když vás někdo požádá, abyste si během dne udělali hodinu k vyřizování, řekněte jim, že na konci dne budete muset tuto hodinu nadělat, takže z kanceláře budete odcházet o hodinu později než obvykle.

Nedělejte domácí práce

Může být lákavé prát prádlo nebo nádobí, když je ho tam spousta a práce se zdá být pomalá, ale nedělejte to během pracovního dne. Práce v domácnosti vám zabere strašné množství času. Jedním z věcí, které můžete udělat, abyste odolali pokušení, je nosit lepší oblečení, než obvykle, když pracujete - ne oblek, ale něco obchodního, v němž byste opravdu nebyli ochotni umývat nádobí.

Mějte obchodní telefonní linku

Potřebujete telefonní linku, která je určena pouze pro podnikání, aby vám klienti mohli nechat zprávy, když nejste v kanceláři. Přesně to řekněte ve své zprávě: "Právě teď nejsem v kanceláři, ale prosím, nechte své jméno a číslo a já vám zavolám zpět." Ať už děláte cokoli, nebuďte v pokušení provádět obchodní hovory po pracovní době nebo předat své osobní číslo k obchodním kontaktům - jedná se o jistý způsob, jak nikdy nepřestat pracovat. Při odchodu z kanceláře na den, vypněte vyzvánění na firemním telefonu.

S malými dětmi se nedá pracovat

Pokud máte doma děti během dne (pokud ještě nezačaly chodit do školy nebo jsou školní prázdniny), může být velmi obtížné udržet rozumný pracovní vzorec. Přijdou a budou vás obtěžovat při každé příležitosti, protože vás postrádají a chtějí vás vidět. Budou dokonce způsobovat potíže, jen aby si získaly váš čas. Chtěly přijít a trápit vás také ve vaší kanceláři, ale vězte, neměly by mít možnost se tam dostat.

Co tedy můžete dělat, když jsou v domě děti? Koneckonců, co třeba je prostě ignorovat. Ale to je drsné, že? Nejlepší odpověď, kterou jsem našel, je najmout si paní na hlídání, která dokáže děti pobavit, zatím co pracujete. Mohlo by to být drahé, ale nemělo by to trvat dlouho, nemám pravdu?

Podnikání z domova. Mám na mysli skutečné podnikání, ne home office, který je většinou na přechodnou dobu. Také bych do stejného pytle neházela přivýdělky ve formě práce z domu jakéhokoliv druhu na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.

Podnikání z domova má své výhody a nevýhody. Jste sami svým vlastním pánem, sami děláte chyby, sami je napravujete, sami tvoříte zisk. Neplatíte nikomu za pronájem nebytových prostor a služby.

Dle mého názoru je třeba striktně oddělit pracovní čas od nepracovního. Ono i tak to svádí, že jdu si jenom pro něco na pití, dám si něco k snědku. Ale postupem času zjistíte, že z pracovní doby více jak polovina připadá na nepracovní, osobní činnosti. Je třeba využívat času, kdy jste sami doma, děti jsou ve škole, manželka v práci. Lépe je stanovit si třeba 6 hodin na intenzivní pracovní činnost v dopoledních hodinách a zbývající hodiny spíše rozložit do večerních hodin, kdy všechno utichá, jde spát.

Pokud máte to štěstí, že máte samostatnou pracovnu, je to nesporně výhoda, i když před malými dětmi vás nezachrání. Tady by opravdu pomohla chůva, která by děti zabavila po dobu, jakou si stanovíte. Lépe je dodržovat řád. V případě najmutí chůvy byste svých 9 - 10 hodin mohli odpracovat bez komplikací.
Ono to prolnutí také může dospět k tomu, že se 12 a více hodin denně věnujete práci a rodinu zanedbáváte. Postupem času můžete být soustředěni jen na práci a stane se z vás workoholik. Rodina vás de facto přestane znát.

I z tohoto důvodu je dobré umět vypnout a stanovit si třeba rodinné výlety na neděli nebo jiná rodinná sdílení. A trávit společnou dovolenou.

S rodinou jste, v práci jste, ale jste skutečně v práci nebo s rodinou?

Na podnikání z domova je třeba si stanovit plán a řád a odlišovat pracovní činnosti od nepracovních. Najít kompromis mezi těmito dvěma se může zdát velmi problematické, ale určitě to lze, a pokud vám podnikání vynáší, máte vhodné podmínky pro práci z domova a práce vás naplňuje, s chutí do toho.



Překlad a doslov: Mirijam

Komentáře

  1. pribehynaivniblondyny26. prosince 2019 v 7:11

    No, stačí jen dodat hodně štěstí 😀😉

    OdpovědětVymazat
  2. Jistě, pracuj čtrnáct hodin denně, zachráníš planetu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to těžké, ale jde to částečně i naučit, neříkám, že se mi to podařilo na 100%, ale naučila jsem se říkat ne, jsem tu jako soukromá osoba...a s oblibou si na víkend vypínám služební telefon:)

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Záleží v jakém oboru, ale já s malýma dětma bych do toho nešla.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Já ji nechci zachraňovat, já ji chci objet!!!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Tak to s úctou smekám. Já doma nevykonávám práci na hlavní pracovní poměr, ale mám-li odvést práci a jsem vázaná nějakým termínem, pracuje se mi velmi dobře, když není nikdo doma a nebo v noci, kdy je klid a mohu přemýšlet. S malýma dětma bych to vůbec nedávala. Znám se.

    OdpovědětVymazat
  7. " Když někdy  uslyším  slovo  ,,práce,,
    řeknu  vám : na  to   ni  newisrat se !... nevím, co život jest  osobní !
    říkám vám :  Prostě... já  nerobím !...muž mumlá  dál :  " Ani se  newiseru !"vybírá  cosi  pak  z  kontejneru,
    číchne  a  zálibně  zamlaská!
    ... dopita  do  dna  jest  petflaška,muž kopnul do  ňákého  plecháče ...Kdos křičí : " Tohle  si  odskáčeš !"... muž  naznačil  rukou  ,,fakáče,,pliv v místo kde procházel  Šukk  - městský  rada !slyšet jest výkřik :  " Chyťte  ho  smrada !"když strážník  ku místu  přiřítil se,
    darebák  zmizel !  snad vypařil se !

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:To si mohu dovolit posledních 5 let a jsem za to vděčná:)

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Těžký život člověka na volné noze.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Máš samostatnou místnost (pracovnu) v domku, kde máš svoje nerušené království? Skloubit to s domácností v čase, se mi zdá opravdu komplikované.

    OdpovědětVymazat
  11. Díkybohu mám, jsem " zašitá" v místnosti, která sloužila kdysi pradědečkovi dědečkovi jako kancelář. Místnost mikuji! 🙂

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Tak ať se ti daří. To jsou dobré podmínky. Lepší než sdílená místnost, kde může někdo proběhnout. To ruší, i když nic neříká.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro