Přeskočit na hlavní obsah

FILOZOFOVÉ



Getty Images/iStockphoto: socha Buddhy v Gangtoku, dnešním hlavním městě federálního státu Sikkim

Buddha, Karel Marx a Platon vedou v seznamu nejoblíbenějších filozofů, když se podíváte do vyhledávacích dotazů na Googlu. Kdo jsou a co řekli:

1. Buddha

Buddha v němčině: probuzený je vyhledáván v průměru 130 500krát měsíčně lidmi prostřednictvím poskytovatele Google. Na jedné straně ho buddhisté chápou jako bytí, které dosahuje čistoty a dokonalosti ducha svou vlastní mocí a může tak bez omezení rozvíjet svůj potenciál.

Současně je Buddha ctnostným jménem Siddhartha Gautama, který žil v letech 563 až 483 př.n. l., zakladatelem buddhismus. Jeho výroky jsou nejen zajímavé pro věřící buddhisty, ale také stimulují myšlení mimo náboženství.

Z Buddhových citátů:
  • Neexistuje žádná cesta ke štěstí. Být šťastný je cesta.
  • Láska v minulosti je jen vzpomínka. Budoucí láska je sen a přání. Můžeme opravdu milovat pouze v přítomnosti, tady a teď.
  • Pokud máš problém, zkus jej vyřešit. Pokud ho nedokážeš vyřešit, nedělej z toho problém.

2. Karel Marx

104 700krát v měsíčním průměru se vyhledává "Karel Marx". Pro některé je více ekonomem než filosofem: Marx (1818-1883) položil teoretické základy marxismu a je považován za jednoho z nejvlivnějších teoretiků socialismu a komunismu. Němec popsal společnost svými výroky - a někteří ho dodnes citují.

Tři výpovědi Karla Marxe:
  • Dějiny všech dosavadních společností jsou dějinami třídních bojů. (Manifest Komunistické strany, buržoazie a proletáři)
  • Filozofové interpretovali svět jinak; ale je důležité jej změnit. (Práce o Feuerbachovi, 11. tvrzení)
  • Náboženství je povzdech utlačovaného stvoření, mysl bezcitného světa jako je duch bezduchých stavů. Je to opium lidí. (Úvod Ke kritice hegelovské filozofie práva)

3. Platon

Seznam filozofů by pravděpodobně nikdy nebyl možný bez zástupce starověku. Jejich výpovědi dnes koneckonců v Evropě často formují filozofické porozumění. To je pravděpodobně také důvod, proč v průměru 69 200krát je Platón měsíčně vyhledáván prostřednictvím Google.

Řek (428/27 - 348/47 př. n. l.) byl také studentem slavného filozofa Sokrata. Založil nejstarší institucionální filozofickou školu v Řecku a svými pracemi ovlivnil židovské, křesťanské a islámské filosofy a také "Marburgskou školu" kolem Hermanna Cohena a Paula Natropa.

Platon - tři citáty, které ještě dnes jsou aktuální:
  • Neznám žádnou jistou cestu k úspěchu, znám jen cestu k jistému neúspěchu: chtít vyhovět každému.
  • Ve hře můžete poznat člověka lépe za hodinu než při konverzaci za rok.
  • Moudří lidé mluví, protože mají co říci; hlupáci mluví, aby něco řekli.

Jedny z mých oblíbených citátů od Buddhy, Marxe a Platona:

"Když pro druhého rozsvítíš lampu, bude svítit na cestu i tobě." - Buddha
"Kdyby nebylo těch, kteří tvoří hodnoty, nebylo by ani co ukrást." - Karl Marx
"V každém člověku je slunce, jenom ho nechat plát." - Platon

A ještě pár moudrostí od nejprodávanějšího brazilského spisovatele všech dob a jednoho ze tří nejprodávanějších autorů na světě Paula Coelho. Od roku 1989, kdy vydal Alchymistu, jeho věhlas stoupal. Z dalších děl bych jmenovala: U řeky Piedra jsem usedla a plakala, Veronika se rozhodla zemřít, Pátá hora, Ďábel a slečna Chantal, Záhir, Čarodějka z Portobella, Brida, Vítěz je sám.Jeho díla nutí k zamyšlení.

Život je zajímavý právě pro tu možnost uskutečnit nějaký sen.

Když chcete něčeho dosáhnout, mějte oči dokořán, soustřeďte se a ujistěte se, že opravdu víte, co chcete. Do terče se nikdo netrefí se zavřenýma očima.

Člověk se neutopí proto, že se ponoří, ale proto, že zůstane pod vodou.

Odvaha neznamená nemít strach, ale schopnost nenechat se tímto strachem ochromit.

Když máme před sebou velice důležité rozhodnutí, nejlepší je věřit svým impulsům, vášni, protože rozum se nás často snaží odvrátit od našeho snu, tvrdí nám, že ještě nenastal ten pravý čas. Rozum se bojí porážky, ale intuice si vychutnává život a jeho výzvy.

Loď je nejbezpečnější v přístavu, ale kvůli tomu se lodě nestavějí.

Učedník nemůže nikdy napodobit kroky svého průvodce, protože každý z nás má svůj způsob, jakým vnímá život, jak se vyrovnává s jeho těžkostmi a s vítězstvími. Vyučování je jen ukazování možného. Učit se znamená učinit pro sebe něco nožným.

Nejlepší způsob, jako sloužit Bohu, je jít za svými sny. Jenom šťastní dovedou šířit štěstí.

Nastávají chvíle, kdy do našich životů vstoupí obtíže a my nemůžeme udělat nic, abychom se jim vyhnuli. Ale ony mají svůj důvod. Teprve když je překonáme, pochopíme, proč nás potkaly.

Bojovník světla ví, že intuice je božským písmem, a dál naslouchá větru a hovoří s hvězdami.

Existuje mnoho filozofů. Překvapilo mě, že speciálně v Německu je Karel Marx v dnešní době vyhledávaný na Googlu. Tím, že jsme zavrhli myšlenku socialismu a komunismu, je tato skutečnost o to více zvláštní. Vrátili jsme se do dob kapitalismu, tržního systému hospodaření a hlásáme, že se opíráme o právní stát a demokracii.

Přesto i v Německu se najdou lidé, kteří dílo Karla Marxe studují. Komunistický manifest, Kapitál, Politickou ekonomii, Kritiku politické ekonomie. Filozofií mu byl historický (dialektický) materialismus.

Mnozí označují Slavoje Žižka, slovinského filozofa a kulturního teoretika, za pokračovatele myšlenek Karla Marxe a Hegela. Vychází také z psychoanalytiky Jacquese Lacana. Je nekonvenční a považován za jednoho z nejobjevnějších filozofických myslitelů současnosti. V češtině vyšly jeho knihy: Požadujme nemožné, Násilí, Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška, Podkova nade dveřmi, Nepolapitelný subjekt. Chybějící střed politické ontologie, Mluvil tu někdo o totalitarismu?

Tolik k vybraným myslitelům.


Překlad, úprava, doslov: Mirijam

Komentáře

  1. " Ptal jsem se svojeho  moudrého  strejce :... ,,Co  byl  dříve
    slepice ?  wejce  ?
    Já .... bych  spíš  typoval  slepici !Ujo  se  podrbal ve  kštici :
    " To  nejde  říct  hochu... jen tak  ,,hopem,,  !( můj  strýc  jest  věhlasným filozofem,
    .... Jeff  Pšouchall  je  známý  i  na  gůglu! )  ... řka:  " Otázku  obcházet nebudu !"
    muž přemýšlí,  drbe se  na  údu...
         následně  prohlásil :  " Bylo to  wejce !!"   Jožka  Mrtt  pyšný je  na  svého strejce !

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Nechápu, jak takhle obratem ruky
    Takže znám odpověď i na filozofickou otázku: slepice či vejce?

    OdpovědětVymazat
  3. Je s podivem,kam  takové sexistické, egoistické elementární hovado, tj . Karel Markx dotáhl, čeho všeho se dá dosáhnout díky vysokému IQ.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Mne překvapuje, že se k němu lidé a speciálně v Německu vracejí a že někteří filozofové jako Žižek si na něm buduje kariéru - řadí se mezi neomarxisty.

    OdpovědětVymazat
  5. Největší filosof byl Ladislav Klíma.

    OdpovědětVymazat
  6. Otto von Bismark se musí v hrobě otáčet, to co se děje s jeho milovaným Německem...

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Klíma má zvláštní filozofii, ale je mi blízká stejně jako Schopenhauer. Nietzschovi se snažím porozumět. Má zajímavé uvažování. Prý Klíma je pochován na Malvazinkách...

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Německo pod Merkelovou. K tomu se raději nebudu vyjadřovat.

    OdpovědětVymazat
  9. Klíma byl nejvíc svůj, to je fakt. :) Všichni ti Žižci a podobní, to jsou jenom figurky.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Nemám ráda Šmouly. Nemám ráda napodobeniny. Mám ráda originál.

    OdpovědětVymazat
  11. pribehynaivniblondyny27. prosince 2019 v 0:45

    "Když pro druhého rozsvítíš lampu, bude svítit na cestu i tobě." To je hezké...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro