Přeskočit na hlavní obsah

FRANTIŠKÁN JAKO LÉKAŘ

V často navštěvovaném a známém hlavním městě Anglie v Londýně žil před nedávnem bohatý a mocný muž, obchodník a měšťan. Vlastnil velké cennosti a nespočet pokladů, ale největším pokladem nade všechny poklady byla jeho dcera. Měl krásnou dceru, kterou mu Bůh poslal jako velký dar k majetku, který vlastnil. Přátelskostí, krásou a šperky překonala všechny dívky, které byly starší než ona.

A v době, kdy tato vábivá pověst a fáma o jejich chvályhodných kvalitách kolovaly, asi v patnáctém roce, jak Bůh ví, mnozí lidé z dobrého stavu se pokoušeli získat její přízeň a půvab všemi možnými způsoby, jak to jen láska dokáže, což velmi těšilo jejího otce a matku. A ještě více rostla rodičovská láska, kterou prokazovali své krásné milované dceři.

Stalo se však z Boží vůle, nebo na žádost a rozkaz Fortuny, která krásné dívce, jejím rodičům nebo všem dohromady nepřála a záviděla, nebo v důsledku tajného důvodu a přirozené příčiny, kterou nechávám filozofům a lékařům dívka se nakazila nepříjemným a nebezpečným onemocněním, obvykle nazývaným hemoroidy.

Veselý dům byl hluboce zarmoucen, když se ošklivé neduh odvážil pustit své chrty a lovecké psy do králičí ohrady, které si rodiče vážili nejvíce, a navíc se odvážil chytit svou kořist na tak nebezpečném a citlivém místě.

Ubohá dívka, zdrcená tímto strašným utrpením, ztratí klid a nedělá nic jiného než pláče a vzdychá. Její zoufalá matka je velmi rozrušená a zoufalá a její zarmoucený otec zalamuje ruce a rve si vlasy v zoufalství nad utrpením, které na ně bylo právě zasláno. Co vám mám říkat? Všechna velká radost, která v tomto domě panovala, byla touto tvrdou ranou vyhnána a proměnila se v této zlé hodině v hořký a náhlý smutek.

Nyní přicházejí příbuzní, přátelé a sousedé do tohoto smutečního domu, navštěvují a utěšují rodinu, ale to bylo málo nebo vůbec k ničemu, neboť stále víc a víc dobré dítě bylo tímto zlem zneklidněno a stěžovalo si. Nyní přichází postarší dáma, která důkladně zkoumá tuto nemoc a brzy dovolí trpící pacientce, ví Bůh, obrátit se k ní ve velké nelibosti hned na jednu, hned na druhou stranu; a pak jí dá léky ze stovky tisíc druhů bylin, ale marně. Je to stále horší a horší. Nyní se musí poslat pro lékaře do města a okolí a chudá dívka se musí odkrýt a ukázat tak svoji ubohou nemoc.

Přišli mistr Pierre, mistr Jean, mistr Takže, mistr Anders, stejně jako mnoho dalších lékařů ti všichni si přejí, chtějí vidět pacientku a části těla odkryté, kde ty prokleté hemoroidy, bohužel! byly již tak dlouho usazeny. Chudák děvče bylo tak překvapeno a plno údivu, jako by bylo odsouzeno k smrti, a nechtělo se položit tak, že by člověk mohl vidět sídlo hemoroidu. Bylo by mnohem lepší zemřít, než odhalit takové tajemství člověku.



Tato tvrdohlavost netrvala dlouho, protože přišel otec a matka, vybičovali její představivost a řekli například, že by se mohla stát příčinou její smrti, což by byl velký hřích, a mnoha dalších záhadných věcí, které by se daly dlouho vyprávět. Nakonec chudá dívka vyhověla více kvůli otci a matce než ze strachu ze smrti, lehla si na postel obličejem dolů a tělo vypnula takovým způsobem, že lékaři mohli zřetelně vidět velký neduh, kterým velmi trpěla. Připravili prostor a nechali lékárny připravit klystýry, masti, prášky a cokoli jiného, ​​co jim připadalo dobré, a ona vzala a udělala, co chtěli, aby se jí vrátilo její zdraví. Všechno je však marné, protože lékaři neznají ani prostředky ani způsoby, jak poskytnout nějakou úlevu od tohoto hanebného utrpení, a ve svých knihách o tom nic nečetli, ani to nikdy neviděli. A ze všeho nejvíce je stav chudé dívky zhoršován zármutkem, který cítí kvůli jeho nemoci, takže se zdá, že je spíše mrtvá než živá.

Uběhlo mnoho dní v této hořké bolesti a zármutku. A protože otec a matka, příbuzní a sousedé hledali způsoby, jak zmírnit neduh dívky, setkali se také se starým františkánem[1], který měl jen jedno oko. Viděl již mnoho ve svém životě a získal speciální znalosti medicíny.

Rodiče pacientky byli proto vysoce poctěni jeho návštěvou; sledoval neduh, oh! ke stejné nelibosti pacientky, který ukázala dříve, všechno podle libosti a dalo se předpokládat, že ji uzdraví. Dokážete si představit, že někdo rád slyšel jeho slova, a tak truchlící společnost, ze které zmizela veškerá veselí, byla tím utěšena a doufala, že záležitost bude pokračovat podle jeho slov.

Nyní opustil dům a slíbil, že se zítra vrátí s léčivým prostředkem, který měl odebrat ubohé pacientce za krátkou dobu velkou bolest, která ji mučila a trápila.


Noc byla velmi dlouhá, protože pacientka očekávala vytoužený den. Uběhlo však mnoho hodin, když si náš dobrý františkán vzpomněl na svůj slib, že přijde k pacientce ve stanovenou hodinu. To, že byl přijat velmi přátelsky a s potěšením, si dokážete představit. A když přišla hodina, když chtěl začít zkoušet své prostředky na pacientce, uchopil ji jako naposledy a položil na postel co nejlépe, a její zadek byl hodně vyšpulen a neprodleně ho ženy přikryly krásným bílým kouskem prádla, zakryly a zpevnily a na místě tajného neduhu byla vytvořena pěkná díra, skrze kterou ji mistr františkán mohl jasně vidět.

Pozoroval neduh hned z jedné, hned z druhé strany. Nyní se ho jemně dotkne prstem, nyní vezme prášek, který na něj chce použít. Dívá se trubicí, skrze kterou chce vhodit prášek nahoru a na neduh, nyní se k ní znovu otočí a znovu se dívá na neduh a nemůže se na něj dostatečně vynadívat.

Nakonec vezme svůj prášek do levé ruky, nasype ho do hezké, malé, ploché nádoby, vezme si druhou zkumavku, kterou chce naplnit práškem, a dívá se velmi důkladně a velmi blízko skrz díru všude kolem odporného hemoroidu chudáka dívky. A když si všimla podivného způsobu, jakým se náš františkán díval na všechno jediným okem, nemohla to vydržet; propukla v obrovský smích a bohužel nemohla ho zadržet. násilně potlačovaný smích vyústil ve zvuk ze zadku. Jeho vítr zasáhl prášek tak přesně, že většina z něj letěla na obličej a jediné dobré oko dobrého františkána, který, jakmile pocítil tu bolest, pustil nádobu a trubici, která téměř spadla na záda, tak byl vyděšený.

A když se znovu vzpamatoval, položil si ruku na oko a vehementně si stěžoval. Řekl, že je znetvořený a hrozí mu, že ztratí jediné dobré oko. Nelhal, protože žíravý prášek za několik dní zničil a poleptal jeho oko, a tak oslepl a tak to zůstalo.
Jednoho dne se proto nechal přivést do domu, ve kterém byl takto hezky odměněn. Jeho průvodce ho přivedl k pánu domu, kterému se stěžoval na svůj ubohý stav. Žadonil a prosil, jak by bylo správné a levné; a to za jakých okolností ke svému stavu přišel, zajistit mu slušné živobytí.

Měšťan odpověděl, že je mu velice líto jeho nešťastné náhody, ale že on toho nebyl příčinou a necítí se k ničemu zavázán. Přesto prohlásil, že je připraven mu ze soucitu a jako almužnu poskytnout přátelskou finanční pomoc, protože se snažil vyléčit jeho dceru, čehož nedosáhl. Není povinen tak učinit, chce mu dát tolik peněz, jako by obnovil zdraví jeho dcery, přestože jak již řekl, není k tomu povinován.

Mistr františkán, nespokojený s touto nabídkou, požaduje, aby ho živil po celý život, stěžuje si, že ho jeho dcera oslepila v přítomnosti jeho i mnoha dalších lidí, a tím jednou provždy znemožnila, aby důstojnému a svatému zasvěcení vzácnému tělu Ježíši, svaté službě církvi a slavnému bádání v knihách lékařů, kteří jsou zapsáni v Písmech svatých mohl sloužit lidu prostřednictvím kázání, což znamenalo jeho naprostou zkázu. Teď je žebrák a spoléhá se na almužnu, protože si nemůže zaopatřit nic jiného.

Ať už říká cokoli a stěžuje si na cokoliv, nemůže získat jinou odpověď než předchozí. Proto se obrátil na jurisdikci parlamentu v Londýně, který jednoho dne předvolal našeho výše uvedeného muže. A když přišla hodina, kdy se měl jeho případ projednávat, byl zastoupen obdivuhodným právníkem dobře informovaným o všem, co bylo nutné. Mnoho lidí se nacházelo v soudní síni, přísahám při Bohu, aby slyšeli o novém soudu. Pánové parlamentu byli novým případem, jakož i zmíněnými neobvyklými a zábavnými důvody a důkazy sporných stran velmi potěšeni. Tento tak zábavný a mimořádný proces se stal známým mnoha lidem, protahovaným, odloženým na poměrně dlouhou dobu, ne že by byl odmítnut nebo považován za vtip, nýbrž rozsudek byl odložen podle práva do té doby, než bude považován za běžný. A tak ta, která byla dříve známá mnoha lidem pro svou krásu, laskavost a svůj hezký vzhled, se stala známou po celém světě prokletými zlými hemoroidy, ze kterých, jak už bylo řečeno, byla nakonec vyléčena.

Vtipný příběh o léčbě františkánem ve středověku.

Zdroj:
Autor neznámý: Der Franziskaner als Arzt
Překlad a doslov: Mirijam


[1]Františkáni jsou členové církevních řádů hlásící se k odkazu sv. Františka z Assisi. Společenství v roce 1209 dostalo od papeže souhlas s veřejným působením.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn