Přeskočit na hlavní obsah

Festival pouličního umění v provincii Ferrara 2019

Festival pouličního umění v provincii Ferrara 2019: Zde jsou zkušenosti Buskers - zkušenosti pouličního umění


Kulturní trasy, výstavy a workshopy: od tohoto roku můžete festival osobně prožít


Foto: ferrarabuskers.com

Ferrara Buskers Festival - festival pouličního umění v provincii Ferrara je mezinárodní show pouličních muzikantů, nejstarší v Evropě a největší na světě. V roce 2019 se bude konat 32. ročník: ve městě se lze od 24. srpna do 1. září setkat s více než 1000 hudebníky a umělci z více než 34 různých zemí. Provedení bude stejné podle vzoru Stefana Bottoniho, tvůrce a zakladatele festivalu, který se koná od roku 1987: 20 skupin hudebníků je organizací pozvaných do Ferrary, aby vystupovali v ulicích a náměstích města Estensi a poté se zapojí přes 265 akreditovaných umělců, včetně hudebních skupin, žonglérů, akrobatů a karikaturistů. Ale od letošního roku festival Buskers - pouličního umění ve Ferraře navrhuje divákům, aby se stali skutečnými protagonisty: nová prezidentka sdružení Ferrara Buskers - pouličního umění ve Ferraře, Rebecca Bottoni, skutečně představila Buskers Experience - zkušenosti pouličního umění.

Le Buskers Experience - zkušenosti z pouličního umění - jsou cestovní balíčky, které si můžete rezervovat online, na webových stránkách experience.ferrarabuskers.com. Poprvé bude možné navštívit místa, kde došlo ke zrození a růstu výstavy: Buskers - pouliční umění ve městě, kulturní cesta koncipovaná sdružením Puedes, se odehraje v pěti neobvyklých stádiích, lze je nazvat dobrodružství Bottoni, prostřednictvím anekdot a vzpomínek.

Producenti pouliční hudby jsou zpět s novým nápadem: Aby dospělí a děti mohli osobně prožít pouliční hudbu, stanou se mistry pouličního umění na jeden den. Můžete si vzít lekce ve hře na hang (neobvyklý bicí nástroj) s Paoloem Borghim, koritas (složený nástroj s etnickým zvukem) s Alexem Beccari, harfu s Marianne Gubri nebo didjeridoo (kmenový domorodý nástroj) s Riccardo Morettim. Ale i ti nejmenší se mohou zúčastnit večírku: existuje několik workshopů určených pro děti od 6 do 9 let, od konstrukce hudebních skříní (zvukové objekty s extravagantními zvuky) po konstrukci letadel s recyklovanými lahvemi, až po možnost stát se reportérem festivalu díky projektu vytvořeném asociací H18.

V roce 2019 vzpomeneme také 500. výročí Leonarda da Vinciho, génia, vizionáře a hudebníka. Leonardo vynalezl různé hudební nástroje a sdružení Puedes, pod záštitou Římské univerzity v La Sapienza, je vezme přímo na festival pouličního umění ve Ferraře. Mistr houslí Michele Sangineto, na základě kreseb samotného Leonarda, nástroje skutečně vytvořil a vystaví je na výstavě, která po Bruggách, Londýně a Paříži dorazí na hrad Estense. Dokonce i ti nejmenší se mohou přiblížit ke genialitě da Vinciho díky workshopu Arte.na "Ten génius Leonardo".

32. ročník se připravuje na to, aby byl skutečně co nejobsáhlejší a přilákal co nejvíce diváků: nejen nové vychytávky, ale i významná spolupráce s 24 Bottles - italskou firmou na výrobu italských stylových lahví na vodu, ale i celý program je navržený tak, aby přihlížející chytil za srdce a diváci se radovali ze zvuků a obrazů, které pouze Ferrara Buskers Festival - festival pouličního umění dokáže přivést do provincie Ferrary rok co rok.

Ukázka hudby:


Tyhle pouliční veselice nejsou u nás zcela běžné, ale v zemích - městech, kde se konají, jsou oblíbené. Vzbuzují zájem a zvědavost nejen turistů, ale i domácího obyvatelstva.

Kdysi se nám podařilo s vyřazením námořníků s celým průvodem a doprovázející hudbou, klauny, akrobaty projít část města v jižní Francii. To je trochu něco jiného než festival pouličních umělců v provincii Ferrara v Itálii, ale koukali jsme jako sůvy z nudlí. Dnes bych to přirovnala k výběru příspěvku na maturitní večírek a přijetí do stavu dospělých.
 
Překlad: Mirijam

Komentáře

  1. Páni, to je určitě zajímavé, díky, nikdy jsem o tom neslyšela.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To už se pořádá několik let. Tyhle pouliční taškařice jako ze středověku jsou v Itálii a Francii oblíbené. Je to kulturní zážitek.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:
    Taškařice -> . Machek uvádí stejný původ jako J. Rejzek - taškář je ten, kdo tašky dělá, ale i je uřezává, krade = kapsář, pak zlosyn vůbec, nyní jen ve smyslu žertovném = šelma (z původního negativního významu) šibal, čtverák.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Máš na mysli střešní tašky? Pro tašky jako brašny bude brašnář. Šelma - liška podšitá, takovej kuliferda, který má za ušima - šibal, čtverák.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn