Přeskočit na hlavní obsah

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní


Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout.



Foto: Susann Städter/photocase.de

Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat?

Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě.

Záškuby očí: Varovný signál těla

Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny.

Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí.

Příčin, proč oko má záškuby, je mnoho

Většina nervových záškubů, která je spouštěna nervovými výboji z nervů obličeje a svaloviny očního kruhu, se vyskytuje pouze v jednom oku. Symptomy začínají nepravidelnými záškuby očního víčka a mohou končit až neustálým třesením po celé hodiny nebo dokonce dny.

Záškuby víček mohou mít různé důvody. Nejčastěji jsou to následující příčiny:
  • stres a nervozita
  • nedostatek minerálních látek, zvláště nedostatek hořčíku
  • únava oka (např. intenzivní prací na počítači)
  • vysoký krevní tlak
  • nedostatek spánku
Nejčastější důvod: stres

Nejčastější příčinou je stres a nervozita. Lidské tělo produkuje hormony jako kortizol, epinefrin a norepinefrin v obdobích velkého napětí. Ty poskytují energii a nastaví svaly - včetně svalů víček do bdělého stavu. Skrze nervové impulsy, které se k němu dostanou, napnou sval a způsobí záškub. Vzhledem k tomu, že oční oblast je velmi citlivá, cítíme zde záškuby velmi zřetelně.

Také nedostatek minerálních látek, zejména nedostatek hořčíku, může způsobit záškuby oka. Pokud tělu chybí hořčík, může to omezit zpracování impulsů na nervy a svaly. Nervové buňky a synapse jsou pak více vzrušivé a to může vést k nekontrolovaným křečím, jako je třesot očního víčka.

Také přetížení očí může způsobit záškuby. Díváme-li se příliš dlouho na obrazovku počítače nebo na chytrý telefon, může sval očních víček chytit křeč a začít se škubat.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze může být také další příčinou: jak se tepny v těle rozšiřují, vzdálenost mezi pulzujícími tepnami a nervy se zmenšuje, což jim umožňuje přicházet do vzájemného kontaktu. Nerv pak dává absurdní impulsy dále do svalů a dochází k záškubům jako například záškubům očí.

Pokud se našemu tělu dostává příliš málo spánku, škodí to také nervům. Oči a kruhový oční sval zjistí příliš malé zotavení, což vede k nežádoucímu záškubu v obličeji.

Příčinou mohou být i cizí tělesa v oku nebo zánět spojivek. Ve vzácných případech mohou být záškuby očních víček známkou závažných onemocnění, jako je roztroušená skleróza nebo mozkové nádory. Pokud dochází k záškubům v kombinaci s příznakem paralýzy (ochrnutí) nebo se vyskytují problémy s řečí a s viděním, je třeba okamžitě konzultovat lékaře, protože tyto symptomy mohou být také příznaky srdečního infarktu nebo mrtvice.

Škube vám snad oko, když jste pod napětím? Proti stresu nejlépe pomáhá všeobecně známá relaxace: existují i ​​speciální cvičení jógy pro podrážděné oči. Jak můžete reagovat ve chvíli stresu, vysvětluje psycholog Prof. MUDr. Gert Kaluza.

Nedostatek živin nebo hořčíku může být způsoben příliš jednostrannou výživou. Zabraňte nedostatku tím, že budete jíst častěji celozrnné cereálie, ořechy a semena. Také průjem nebo léky, jako jsou antikoncepční pilulky, mohou vyvolat nedostatek hořčíku.

Přetížení oka může pomoci dlouhý pohled do dálky nebo z okna. Dokonce může pomoci i lehká masáž prsty.

Lidé, kteří trpí hypertenzí, mohou snížit svůj krevní tlak pravidelným cvičením - odborníci doporučují 30 minut tři dny v týdnu. Přínosná je také dobře vyvážená strava s množstvím ovoce a zeleniny a nízkou konzumací alkoholu.

Zdroj:
Autor: Solvejg Hoffmann
Překlad: Mirijam


Komentáře

  1. Ořechy! Kdysi jsem býval králem oříšků.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To je rada ke stravě? Nebo nemám pomrkávat po nikom jiném? Pak mi z toho škube.

    OdpovědětVymazat
  3. pribehynaivniblondyny3. července 2019 v 17:27

    Znám spoustu lidí co pomrkávají stresem...bohužel...psychika dělá hodně...

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Dceři také občas cuká oko, jak se vyjadřuje. Asi přetažením a prací na počítači.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě cuká každé dvě vteřiny. Vodka dělá své!

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Když přeberu, tak musím oči násilím otvírat, aby se mi netočila hlava. Zato když na někoho pomrkávám, mám z toho až tiky.

    OdpovědětVymazat
  7. Fredy Kruger

    " Chceš pocítit oční záškuby ?
    ... tak strč si dva dráty do huby !"

    .... když viděl děd zvědavost vnuka Jebb Huttky,
    zastrčil dva dráty do zásuvky !!
    Již vídí jak víčka se cukají vnuku !!

    .... Jebb chroptí : Dědoušku, podej mi ruku !"
    ... děd Huttka Bob hned podal pravačku chlapci,

    Jíž oba se zmítají v divokém tanci
    ( vnuk z dědkem )

    " Proč tu tak křičíte kanci ??"
    Když tatík z nich strhnul oba dva dráty,
    byl vnouček, - ( též dědek ) už připosratý !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty umíš zabásnit na jakékoliv téma. Hezké. 👍🙌👏

      Vymazat
  8. Občas mi v oku zacuká. Ale nevěnuji tomu pozornost, protože to není často a jen okamžik.

    OdpovědětVymazat
  9. Občas mi cukalo v oku, po čase samo odeznělo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn