Přeskočit na hlavní obsah

Známý kostel Svatá rodina: Nejslavnější památce v Barceloně chybělo 137 let stavební povolení

Po dlouhých 137 let byla Svatá rodina nelegálně postavena, neboť jí chybělo stavební povolení. V této souvislosti je historickým nedorozuměním. Až konečně nyní smí být na nejslavnějším staveništi v Barceloně oficiálně stavěno.


©Pau Barrena/AFP Svatá rodina v Barceloně


Na nejslavnějším staveništi v Barceloně se smí konečně také po 137 letech oficiálně stavět: barcelonská městská rada přidělila 4,6 milionů eur ke stavebnímu povolení pro Svatou rodinu, které až dodnes slavná bazilika Antoniho Gaudí nemá, sdělila urbanistka Janet Sanz. Povolení je platné sedm roků - tedy až do roku 2026 - do kdy má být stavební dílo dokončeno. Neboť na tento rok spadá Gaudího sté výročí smrti.

V důsledku toho, že Svatá rodina tak dlouho nemá stavební povolení, označuje se historická památka jako nepovolená stavba: úřady teprve v roce 2016 objevily, že Gaudí roku 1882 začal se stavbou svého kostela bez jakéhokoliv svolení. O tři roky později požádal o stavební povolení, ale nikdy nedostal odpověď. To mu ale nezabránilo ve stavbě pokračovat až do června 1926, kdy byl sražen tramvají a o několik dnů později zemřel.

Odpor proti svaté stavbě

Podle schválení nesmí být Svatá rodina vyšší než 172 metrů. Rozpočet byl stanoven na 374 milionů eur - stavba je financována výlučně z darů a vstupného. Během jednání se stavební společností prosadila také starostka Ada Colau, že dalších 36 milionů eur půjde na rekonstrukci areálu a údržbu baziliky.

Svatá rodina je nejnavštěvovanější památka katalánského hlavního města. V roce 2017 zaznamenalo světové dědictví UNESCO 4,5 milionů návštěvníků. Avšak nejznámější stavba ve Španělsku se neobejde bez hádek: V 60tých letech byly v jedné akci sbírány podpisy, aby se zastavily stavební práce - dokonce se objevil otevřený dopis v denním tisku. V roce 2008 požadovala skupina 400 intelektuálů, mezi nimi také architekti a herci, rovněž zastavit stavební práce s odůvodněním, že církev "si přisvojuje turismus".

Zdroje:
Překlad: Mirijam

Komentáře

  1. Tak to je zajímavé, to jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Přitom ta stavba je famózní. Pamatuji, že tam bylo lešení i před 4 nebo 5 roky, když jsme byli ve Španělsku. Také jsem netušila, že mají poblémy se stavebním povolením

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem to četla už... Barcelonu  jsem před pár lety navštívila, i ten chrám a myslím, že kdyby na to nebylo stavební povolení, Španělé to asi nezboří. )

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Také jsem objevila podobnou zprávu po pár dnech v českém deníku nebo na internetu, už nevím. Zajímavé, že takovouhle stavbu začal budovat Gaudí bez schváleného povolení.
    Ale chrám působí impozantně. To by vypukla španělská revoluce, kdyby stavbu chtěli svrhnout.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout. Foto: Susann Städter/photocase.de Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat? Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě. Záškuby očí: Varovný signál těla Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny. Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí. Příčin, proč oko má záškuby, je