Přeskočit na hlavní obsah

RAKOVINA SE DÁ POZNAT KREVNÍM TESTEM


Foto: Hush Naidoo z Unsplash


Výzkumníci chtějí poznat v budoucnosti nádory pomocí jednoduchých krevních testů. V současnosti probíhá zase jeden velký pokus.

Vědec, zabývající se výzkumem rakoviny, Bert Vogelstein, již získal mnohá ocenění za svoji práci na genetických mutacích, které mohou vyvolat rakovinu. Co ale vždycky chtěl objevit, byla metoda, jak tyto mutace včas poznat, konkrétně když lze nádory léčit stále ještě léčit relativně snadno.

Skupina investorů se nyní rozhodla dát 110 milionů dolarů do společnosti, která bude realizovat Volgesteinův sen. Jmenuje se Thrive Earlier Detection a je jednou z několika začínajících firem, která zkouší vyvinout screeningové testy, které mohou odhalit rakovinu pomocí jednoduchého krevního testu. Konkurenční společnost Grail dokonce získala více než 1 miliardu dolarů, aby vytvořila univerzální test detekce nádorů.

Koncept screeningu krve, také nazývaný "biopsie tekutin", je z velké části založen na dřívějším výzkumu Vogelsteina a jeho kolegy Kennetha Kinzlera z Univerzity Johnse Hopkinse. Myšlenka je založena na skutečnosti, že nádory plné mutací uvolňují do krevního oběhu připojený konec DNA a speciální proteiny. Někdy mohou být viděny i u toho, kdo nejeví žádné vnější známky rakoviny.

Pokus na 10 000 pacientkách

Společně s onkologem Nickolasem Papadopoulosem Vogelstein & Co. minulý rok popsal krevní test, který hledá 16 genů a osm proteinů, které odhalují několik typů rakoviny - včetně žaludku, vaječníků a jater. To fungovalo pro lidi, o nichž je již známo, že jsou nemocní.

Nyní je skupina v procesu ukončení studie, ve které je vyšetřeno 10 000 navenek zdravých pacientů ve věku od 65 do 75 let na skryté tumory. Pokud krevní test zjistí rakovinu, provede se kompletní vyšetření pomocí metody PET. Šetření probíhá u poskytovatele zdravotní péče Geisinger v Pensylvánii.

Místní lékaři uvádějí, že skutečně objevili a léčili nádory. Bude však trvat nejméně další rok, než budou výsledky zveřejněny. "Existují nějaká neoficiální pozorování, ale také si uvědomujeme, že se musíme vyhnout prodávat tuto technologii jako něco, co ještě není prokázáno. Je příliš brzy na to říci, že dokáže splnit všechny své sliby," říká Adam Buchanan, lékař z Geisingeru, který se zúčastňuje výzkumů a patří k jednomu z projektových manažerů.

Problém chybových hlášení

Screeningové testy jsou hodnoceny zkoumáním toho, kolik skutečných případů rakoviny je detekováno a jak často jsou falešně pozitivní. Aby to fungovalo, musí být nalezeno nejméně 20 procent skutečných nádorů, jak říká Vogelstein. "Vždycky pak dostávám otázku: Proč neuděláte 70 procent?" Ale ve skutečnosti se jedná již o velký krok vpřed, když dokážeme rozpoznat byť jen každou pětinu skrytých případů rakoviny v rané fázi. Tím by se dalo vhodnou léčbou dosáhnout více než téměř všemi novými léky, které obvykle prodlouží život pouze několik týdnů.

Problematičtější však je, když test chybně tvrdí, že se jedná o rakovinu. Jakýkoliv screeningový test určený pro masovou populaci musí vykazovat v tomto případě méně než jeden ze 100 případů, říká Vogelstein. "Pokud falešně diagnostikujete, následná vyšetření jsou zbytečná." Ta způsobila nejen emocionální trauma, ale i finanční náklady - nemluvě o možných vedlejších účincích.

Myšlenka Vogelsteina a jeho týmu na krevní testy byla zpočátku komercializována firmou PapGene, která nyní změnila svůj název na Thrive Screening, poté, co dostala zmíněných 110 milionů dolarů v investorských fondech. Za tím stojí skupina známých finančníků, jako je společnost rizikového kapitálu Third Rock nebo pojišťovna Blue Cross Blue Shield. V čele nové společnosti bude Kafka, který dříve pracoval v Cambridge, Massachusetts, lékařské nadace pro genetické testování.

Důkaz k záchraně života stále probíhá

Bernie Marcus, bohatý spoluzakladatel společnosti Home Depot, která financovala studii Geisinger za 15 milionů dolarů - a plánuje přidat 35 milionů a zapojit a rozšířit výzkum až na 40 000 pacientů - se sám nezúčastňuje této akce se společností Thrive Earlier Detection. "Prostě chtěl, aby se krevní test na rakovinu vyvíjel během jeho celého života, a nezajímá ho, jak se to děje, dokud se to dělá správně," řekl Vogelstein.

Společnost Thrive Earlier Detection musí nyní shromažďovat dostatek dat, aby přesvědčila pojišťovny, aby zaplatily výzkum. Zkouška by měla podle Kafky stát kolem 500 dolarů. Společnost nemusí prokázat, že dokáže zachránit životy. Ve skutečnosti to nebylo přesvědčivě objasněno ani ve studiích, které byly používány mnoho let, jako je mamografická studie rakoviny prsu. Místo toho, Thrive Earlier Detection chce ukázat další důležité hodnoty, jako je to, že rakovina pomocí krevních testů skutečně může být objevena dříve.

"Jestliže se toto prokáže, lze dospět ke smysluplnému závěru, že se tímto způsobem dají také zachránit životy," říká Vogelstein. Na druhé straně by stovky tisíc, ne-li miliony pacientů, potřebovalo přesvědčivý důkaz. "Tak dlouho nechce čekat."

Zdroj:
Překlad: Mirijam

Komentáře

  1. Můj strýc umírá na rakovinu takže o rakovině nemůžu ani slyšet a v roce 2017 mi před Vánocemi zemřela nevlastní babička na rakovinu 🤔😔

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Všichni říkají, když se diagnostikuje včas, dá se zachránit lidský život. Bohužel ale ne vždycky. Přítelův bratr také tomu věřil, a nedopadlo to.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout. Foto: Susann Städter/photocase.de Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat? Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě. Záškuby očí: Varovný signál těla Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny. Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí. Příčin, proč oko má záškuby, je