Přeskočit na hlavní obsah

Strach před brexitem

Kandidáti na místo po Mayové jdou do boje. Jejich počet roste.

Po oznámení o rezignaci britské premiérky Terezy Mayové se již mnozí konzervativci uchází o kandidaturu po ní a hodili svoji rukavici do ringu.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock oznámil v sobotu svou účast ve vícestupňovém výběrovém řízení o místo předsedy Konzervativní strany. Byl již pátý, který oficiálně požádal o nejvyšší místo ve straně a tím i funkci šéfa vlády.

Za favorita mezi kandidáty je považován bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. 54letý Johnson se okamžitě ucházel o místo a hrozil, že opustí EU bez dohody. Na konferenci ve Švýcarsku, podle reportérů řekl přímo na místě: "Samozřejmě, že se ucházím o postavení premiéra." A dále: "Chcete-li získat dobrý obchod, musíte se připravit na ne-dohodu. Abyste něčeho dosáhli, musíte být připraveni nechat jít jiné." Dále vyloučil další prodloužení lhůty pro brexit. Brusel okamžitě oznámil, že smlouvu o brexitu, uzavřená Mayovou, která byla třikrát zamítnuta britským parlamentem, nelze znovu otevřít.

Odstoupení Mayové znamená novou volbu pro brexit.

Přestože jsou všechny možnosti stále na stole, základní situace se změnila jen málo. Britové by však mohli bez dohody odstoupit, mohli by brexitskou dohodu teoreticky zrušit, nebo by mohlo být druhé referendum či schválení Parlamentu pro - možná opětovně vyjednanou - dohodu. Také nový odklad není vyloučen.

Znalec Spojeného království se však obává, že dilema, s nímž se Mayová potýkala, by se pro jejího nástupce nezmenšilo. Situace je spíše výbušná. "EU bude tvrdit, že původní dohoda nebude znovu projednána. Parlament bude i nadále chtít zabránit odstoupení od smlouvy bez dohody. Populace je hluboce rozdělena," říká von Ondarza. Žádný dobrý signál pro nového premiéra - ať je to kdokoliv.

Brok předpovídá katastrofu pro britskou ekonomiku.


Podle zpráv se zvyšují obavy, že brexit může vyvolat zuřivou soutěž, ve které se kandidáti budou předbíhat nekompromisním způsobem, aby zastánce tvrdé linie brexitu konzervativní stranické základny přetáhli na svou stranu. Ministr zahraničí Jeremy Hunt, bývalá ministryně práce Esther McVey a ministr pro místní rozvoj Rory Stewart už také uvedli, že chtějí začít. Stewart se však distancoval od brexitu.

Elmar Brok, zástupce skupiny EPP, frakce v Evropském parlamentu, varoval před premiérem Johnsonem. "Bude-li Boris Johnson nástupcem a budoucím britským šéfem vlády, nechá vypršet přechodné období, řekl politik CDU Passauer Neue Presse. Pak bude následovat brexit 31. října bez dohody.


Matt Dunham/AP Pool/dpa: Počet kandidátů na místo po Mayové roste.Jeden z kandidátů: Boris Johnson


Velká Británie má opustit EU do 31. října

Brok v tomto případě předpovídá katastrofu pro britskou ekonomiku. "Britové ztratí až deset procent svého hrubého domácího produktu a v Německu ztratíme jen jedno procento."

Mayová oznámila v pátek v emocionálním projevu v Londýně, že 7. června odstoupí jako vůdce konzervativní strany. Do konce července bude rozhodnuto o nástupci, poté se vzdá funkcí ve vládě.

Očekává se, že vícestupňový výběrový proces začne v týdnu od 10. června. Předpokládá se, že se zúčastní až 20 zájemců. Ve vícero volebních kolech bude počet kandidátů poslanci frakce Konzervativní strany zredukován na dva. Dva zbývající kandidáti se budou zodpovídat stranické základně v primárních volbách.

Británie má opustit mezinárodní společenství do 31. října. Parlament však smlouvu o stažení vyjednanou Mayovou s Bruselem zamítl třikrát. Řešení je v nedohlednu. Skutečností zůstává, že hrozí náhlý konec členství s dramatickými důsledky pro ekonomiku a další oblasti života.

Ať budou Britové jakkoliv opatrně našlapovat nebo jakkoliv opatrně jednat s Evropskou unií, v současné době jsou stanoviska jasně daná. Přihodit se může ledasco. Evropská unie avizovala, že nehodlá připustit jakýkoliv odklon od svého původního záměru, žádnou novou dohodu, ani žádnou změnu. Parlament bude chtít zabránit odchodu Británie z EU bez dohody. Může se podařit další odklad, také by mohlo být vyhlášeno nové referendum.

Lidé ve Velké Británii si nejspíš uvědomili i negativní dopady na ekonomiku i politiku, zhoršení, možná přechodné, životního standardu, ztížení obchodování se zeměmi Evropské unie i finanční závazky vůči Evropské unii.

Pokud se Velké Británii podaří odejít s minimálními ztrátami, může být opuštění Evropské unie precedentem pro další země, kteří nejsou s politikou Evropské unie spokojeni. Což je také záměr Evropské unie - co nejvíce ztížit jakýkoliv odchod.


Zdroje:
Překlad a úprava: Mirijam

Komentáře

  1. Původní Churchiluv záměr byl, že VB do EU nevstoupi ale bude ji zpoza Kanálu řídit....

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Churchill byl podivín, ale kdyby ho Britové poslechli, nemuseli řešit brexit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro