Přeskočit na hlavní obsah

BOJ SE STÍNEM

Sny jsou přirozeným produkty nevědomé psychické činnosti. Mezi nevědomými procesy a činností vědomého rozumu existuje biologický vztah. Tento vztah se nazývá kompenzace, což znamená, že nedostatek ve vědomí je adekvátním způsobem vyrovnáván nějakým nevědomým procesem.

Celosvětový chaos a nepořádek odrážejí podobný stav v duchu jednotlivce. Pokud nebudou symboly, které mají kolektivní povahu a reprezentují sílu řádu a symetrické uspořádání (hovoříme o mandalách, které představují řád a záblesk naděje), pojaty do vědomí, budou je vyvolávající síly seskupovat v síly ničení a chaosu. Integrace nevědomých obsahů je individuálním aktem uskutečnění, pochopení a mravního hodnocení.

Psychologická masová davová masáž má dalekosáhlý vliv. Dojem individua, že je slabé, že neexistuje, je vykompenzován výbuchem dosud neznámých mocenských tužeb. Projeví se nenasytná lačnost těch, kdo nic nemají. Takovýmito zvláštními podivuhodnými prostředky nutí nevědomí člověka, aby si uvědomil sám sebe. V nevědomém rozumu jednotlivce mohou chybět hodnoty, které by mu umožnily tuto reakci pochopit a integrovat ve chvíli, když dosáhla vědomí.

Vezměme si Hitlera. Co bylo jeho původním záměrem? Snil o "novém pořádku, sociálním spravedlnosti a bohatství". Jeho vědomí však ovládaly síly neovládatelné chtivosti a lačnosti. Němci toužili po řádu, ale nepochopili, že Hitler symbolizuje něco, co je v každém jednotlivci. Hitler byl úžasným ztělesněním všech lidských méněcenností. Byl naprosto neschopnou, nepřizpůsobenou, nezodpovědnou, psychopatickou osobností plnou jalových, dětinských fantazií. Představoval ve zdrcující míře stín, tedy inferiorní část osobnosti každého člověka, a to byl další důvod, pro lidi okouzlil a oni mu propadali.

Psychologové razí názor, že jestli člověku pomůžeme, aby se zbavil komplexů, oloupíme ho současně o jeho nejcennější zdroj pomoci. Lze pomoci pouze tak, aby si jedinec své komplexy dostatečně uvědomil a nechal vzniknout vědomý konflikt uvnitř sebe sama. Tak se komplex stane ohniskem života. Všechno, co zmizí z vlastního nitra psychiky, se snadno znovu vynoří v převleku nepřátelského souseda, který zákonitě v člověku vyvolává zlost a probouzí chuť útočit. Lepší je jistě vědět, že tento nejzlovolnější nepřítel přebývá právě ve vlastním srdci. Bojové instinkty člověka nelze vymýtit - proto je stav dokonalého míru nemyslitelný. Navíc je mír nebezpečný, protože kuje válku.

Psychologie trvá na individuu jako na jediném nositeli ducha a života. Společnost a stát s individui manipulují. Jsou známy příklady z dějin masových a davových psychóz.

Zdroj:
Carl Gustav Jung: Duše moderního člověka
Úprava: Mirijam

Komentáře

  1. pribehynaivniblondyny2. června 2019 v 3:04

    A hlavně dnes na vše máme prášeček, tak nač někoho z něčeho dostávat 🙈 Parádní článek 👍🏻😉

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Připomíná mi to Sexmisi. Signál píp, píp. Vem si prášek. A k čemu jim to bylo? Když to máš v genech, trochu to přiživíš a pomůže ti shoda náhod - dostaneš příležitost vyniknout a komplexy jsou ty tam.

    OdpovědětVymazat
  3. Ovsem tentýž Jung srovnával před válkou čisté srijske a zvrhlé židovské nevědomí...

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: tedy je ho třeba brát s rezervou. Ale článek je zajímavý a podnětny.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:[4]: Před vypuknutím války svou filozofií tomu Jung a Nietsche nahrávali: arijské vs židovské. Hitler sliboval lepší život v sociální krizi. Lidé ne to naletěli. Byl vynikající řečník. Současně ale krutý, psychicky i fyzicky nemocný. K davová psychóza. Nicméně nic ho neomlouvá za masakr, který vyvolal 2. světovou válkou.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro