Přeskočit na hlavní obsah

CESTA KE ŠTĚSTÍ


Při zpracování této publikace jsem řešila dilema, do jaké rubriky ji zařadit. Duchovní nauky? Jako předcházející Dianetiku a Scientologii od téhož autora? Nebo do osobního rozvoje? Kniha stanovuje určitá pravidla, nabádá k chování a jednání, které nás při dodržování povede za štěstím. A kdo by nechtěl být šťasten. Nebo do sociálních vztahů? Kniha Cesta ke štěstí řeší vztahy já a ostatní lidé, já a partner, já a životní prostředí. I zde by byl výňatek a rozbor z publikace správně zařazen. Nebo ji zařadit pouze do úvahy co by bylo, kdybych … Po usilovném přemýšlení jsem se rozhodla zařadit článek do rubriky osobní rozvoj. Kniha, jak sám podtitulek říká je průvodcem k lepšímu životu založený na zdravém rozumu.

Kniha je rozčleněna do 21 kapitol a každá z nich obsahuje motto. Napíši jen hlavní body a myšlenky.

1. DBEJTE O SEBE

1.1 Jste-li nemocní, nechte se ošetřit

1.2 Udržujte své tělo v čistotě

1.3 Udržujte své zuby v dobrém stavu

1.4 Jezte zdravě

1.5 Spěte dostatečně

2. BUĎTE STŘÍDMÍ

2.1 Neberte žádné škodlivé drogy

2.2 Nepijte přes míru alkohol

Dodržováním výše zmíněných bodů je člověk v lepší tělesné kondici, aby si mohl užívat života.

3. NEBUĎTE PROMISKUITNÍ

3.1 Buďte věrní svému sexuálnímu partnerovi

Sex vede ke štěstí a k radosti, jde-li ruku v ruce s věrností a slušností.

4. DÁVEJTE DĚTEM LÁSKU A POMÁHEJTE JIM

5. CTĚTE SVÉ RODIČE A POMÁHEJTE JIM

Cesta ke štěstí zahrnuje dobré vztahy s rodiči nebo s těmi, kteří nás vychovali.

6. DÁVEJTE DOBRÝ PŘÍKLAD

Buďte pro druhé dobrým příkladem.

7. SNAŽTE SE ŽÍT V PRAVDĚ

7.1 Neříkejte škodlivé lži

7.2 Nepodávejte falešné svědectví

8. NEVRAŽDĚTE

Je velký rozdíl mezi "zabít" a "zavraždit". Zákaz zabití by vylučoval sebeobranu. Nejspíš by bylo protiprávní zneškodnit jedovatého hada, který se chystá uštknout dítě. Lidé by byli vegetariáni. A určitě by se našlo více příkladů. Oproti tomu vražda je nezákonné zabití člověka (nebo více lidí). Existuje úkladná a neúmyslná vražda. Člověk by nemohl existovat ve společnosti, ve které by byli on sám i jeho rodina nebo přátelé vydáni na milost těm, kteří bez nejmenšího soucitu připraví člověka o život. Oprávněně stojí ochrana společnosti před vraždou a její potrestání na prvním místě.

9. NEDĚLEJTE NIC NELEGÁLNÍHO

Nelegální činy jsou takové činy, které jsou zakázány předpisy či zákony, které vytváří zákonodárné instituce a soudci. Obvykle jsou upraveny v zákonících. Cesta ke štěstí nezahrnuje strach z toho, že člověk bude dopaden.

10. PODPORUJTE VLÁDU, KTERÁ JE MÍNĚNA PRO VŠECHNY A JEDNÁ V ZÁJMU VŠECH

Ke spokojenosti je daleko, když člověk žije ve stínu útisku násilné moci. Bezohlední, zlí lidé a skupiny mohou uchvátit vládní moc pro sebe a zneužívat ji ve svůj vlastní prospěch. Dobrá vláda, která je míněna pro VŠECHNY a jedná v zájmu VŠECH, je známa tím, že na této cestě vyhlazuje nerovnosti. V případě že tomu tak je, zaslouží si podporu.

11. NEŠKOĎTE LIDEM DOBRÉ VŮLE

12. OCHRAŇUJTE A ZLEPŠUJTE SVÉ PROSTŘEDÍ

12.1 Dbejte o svůj zevnějšek

12.2 Dbejte o své vlastní okolí

12.3 Pomáhejte pečovat o Zemi

Když nepomáháme chránit a zlepšovat životní prostředí, mohla by na cestě ke štěstí chybět Země, aby po ní člověk vůbec mohl jít.

13. NEKRAĎTE

K plné spokojenosti, štěstí a radosti nevede cesta s ukradenými věcmi.

14. BUĎTE DŮVĚRYHODNÍ

14.1 Dodržujte slovo, které jste dali

Lépe se kráčí životem, jste-li obklopeni lidmi, kterým lze důvěřovat.

15. PLŇTE SVÉ ZÁVAZKY

Je obtížné žít v radosti a spokojenosti, když s sebou nesete břemeno závazků, které jsou vám dluženy nebo které jste nevyrovnal.

16. BUĎTE PRACOVITÍ

Práce není vždy příjemná. Ale spokojenosti a radosti dosáhnete, když za sebou uvidíte výsledky své práce.

17. BUĎTE KOMPETENTNÍ

17.1 Dívejte se

17.2 Učte se

17.3 Cvičte se v praxi

Budete-li v obraze, snáze se vám bude kráčet na cestě životem.

18. RESPEKTUJTE NÁBOŽENSKÁ PŘESVĚDČENÍ DRUHÝCH

Tolerujte náboženská přesvědčení druhých, která ale nešíří válku, zkázu a utrpení.

19. SNAŽTE SE DRUHÝM NEDĚLAT TO, CO BYSTE NECHTĚLI, ABY ONI DĚLALI VÁM

Kdo se nezdráhá škodlivě jednat, není na cestě za štěstím.

20. SNAŽTE SE JEDNAT S LIDMI TAK, JAK BYSTE CHTĚLI, ABY ONI JEDNALI S VÁMI

Co by se asi stalo, kdybychom zkusili s lidmi ve svém okolí jednat

Spravedlivě,

loajálně,

v duchu fair play,

poctivě,

čestně,

laskavě,

ohleduplně,

soucitně,

se sebeovládáním,

s tolerancí,

shovívavě,

velkoryse,

s vírou v ně,

s respektem,

zdvořile,

důstojně,

s obdivem,

přátelsky,

s láskou

a dodržovali přitom vlastní integritu - byli bychom sami sebou?

Byli bychom na cestě k pěkným lidským vztahům.

21. VZKVÉTEJTE A PROSPERUJTE


ŠTĚSTÍ

Opravdová radost a opravdové štěstí jsou cenné. Pokoušet se přežít v chaotické, nečestné a všeobecně nemorální společnosti je obtížné. Každý jednotlivec nebo skupina touží po tom, aby v životě dosáhli tolik radosti a oprostili se od bolesti, jak jen mohou.

Vaše vlastní štěstí může být ohroženo špatnými skutky lidí ve vašem okolí. Nečestností a špatným chováním ostatních lidí se může vaše vlastní štěstí obrátit v neštěstí a zármutek.

Vy jste pro ostatní důležití. Naslouchají vám. Můžete mít na ně vliv.

Nikdo sice nemůže druhým lidem zaručit štěstí, ale je možno zvýšit jejich šance být šťastní. Tím současně zvýšíte i svoje šance.

Je ve vaší moci ukázat cestu ke šťastnějšímu životu.

Štěstí znamená zabývat se činnostmi, které se vyplácí. Ale existuje pouze jeden člověk, který může s jistotou říci, co vás udělá šťastnými - vy sami.

Tato výše zmíněná jednoduchá pravidla můžeme přirovnat k silnici. Jestliže překročíte krajnici, sjedete do příkopu a výsledkem může být zničený okamžik, vztah, život. Jen vy můžete říci, kam cesta vede, protože člověk sám si vytyčuje cíle pro příští hodinu, pro vztah, pro úsek života.

Člověk narazí na překážky, na prohry. Ale není na světě člověka, který by nemohl nově začít a ocitnout se na cestě. Někdo může upadnout, ale to neznamená, že by nemohl znovu vstát a jít dál.

Cesta ke štěstí je dálnice pro ty, kteří vědí, kde jsou její hranice.

Vy jste řidič. Šťastnou cestu!



Na ulozto.cz je k dispozici filmové zpracování Cesty ke štěstí.

Něco málo o autorovi. L. Ron Hubbard poskytuje řešení na nejpalčivější problémy lidstva. Patřil a patří mezi nejuznávanější filantropy všech dob. Jeho odkaz za společenské zlepšení je naplňován v celosvětovém hnutí Cesta za štěstím The Way to Happiness Foundation, které čítá mnoho milionů lidí a které jej šíří ve více než sto národech na této planetě.

Zdroj:

L. Ron Hubbard: Cesta ke štěstí
Úprava: Mirijam

Komentáře

  1. Páni, to by bylo něco, ale určitě by bylo krásné dodržovat aspoň něco z těchto bodů, já vím, že to není proveditelné, protože lidé nejsou stejní.

    OdpovědětVymazat
  2. Každý je jiný a každý je svého štěstí strůjcem. Ono mi to nejde, ale říkám si, nesluš zlu. Na stará kolena si přece nezkazíš svůj charakter. Ale přesto člověk dělá chyby, i když nechce. Důležité je vstát a jít. Můj táta, když umíral, rezignovaně mávl rukou, jako by chtěl říct, nechte mě být, už nechci žít. Rezignoval na život. Z nemocnice se nevrátil.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro