Přeskočit na hlavní obsah

ISLAND

 V polovině února jsem byla na diashow "Island - ostrov sopek a vodopádů," které uváděl cestovatel Martin Loew. Jednalo se o multimediální projekci s živým vyprávěním, nádhernou islandskou hudbou a úžasnými fotografiemi. Martin Loew, vystudovaný biofyzik, raději než vědecké práci se věnuje cestování po celém světě s fotoaparátem v ruce a o své nevšední zážitky se dělí prostřednictvím promítání.

Island je země ohně a ledu. Nacházejí se zde aktivní sopky, mohutné gejzíry, temná lávová pole i pláže s černým pískem harmonicky vyvažují nádherné vodopády, ledovcová jezera a tiché zasněžené vrcholy. V září je možné pozorovat polární záři.

Specifické je islandské vnitrozemí. Na fotografiích vás uchvátí síla a drsnost přírody. Hned se automobil prodírá lávovými poli, poté náhle se brodí metr hlubokou ledovcovou řekou, pak je vidět desítky kilometrů sopečný písek černý jako noc. Počasí tam bývá drsné, často prší a teploty se pohybují kolem 0 – 6o C, vskutku severské počasí. Potkáte tam málo lidí, výjimkou jsou turisté, kteří se přijdou podívat na aktivní sopku. Je zajímavé, že přístup je povolen. Do telefonu dostanete hlášení, že se nacházíte v oblasti sopečných činností. Máte se vhodně obléci a vzít si pořádnou horskou obuv, jídlo, pití a telefon s nabíječkou. Ve vnitrozemí si budete připadat jako na Měsíci, vždyť kosmonauti programu Apollo trénovali v tamních podmínkách.


Videoprojekce začínala zobrazením papuchalka, mořského ptáka z čeledi alkovitých, který je na Islandu rozšířen. Fotka není zvlášť kvalitní. Fotit se nesmělo, tak jenom momentka do mobilu z úvodu promítání.

Island je uhrančivým ostrovem. Vládnou tam živly: oheň, který dřímá v sopkách pod zemí a čas od času se v podobě lávových erupcí vynoří na povrch. Voda, která zhusta dešti zkrápí Island a pak se formuje do monumentálních velkolepých vodopádů. Vítr Island bičuje téměř trvale a žene k ostrovu nekonečné zástupy mořských vln, které bez přestání doráží na jeho břehy a modelují divoké útesy se skalními oblouky, hroty a kolmými srázy…

Sopka Fagradalsfjall na poloostrově Reykjanes už několik let střídá období lávových erupcí s obdobími relativního klidu. Dosud erupce probíhaly velmi poklidně a při troše štěstí bylo možné shlédnout lávovou show. Shodou okolností, kdy cestovatel Martin Loew pobýval na Islandu, se sopka aktivovala a stala se pastvou pro oči turistů.

Použila jsem fotografii s vlastnoručním podpisem.

Sopka Fagradalsfjall je tu často aktivní. Sami Islanďané hodnotí její činnost jako mírnou a neškodnou. I proto si lze sopku zblízka prohlédnout v akci.

K sopce se přichází do kopce a terén byl samý kámen. Navíc k tomu fučel ledový vítr (v srpnu asi 4°C) a silně pršelo. Ale když stanete před krvavou lávovou řekou, která sálá do okolí horko o několika stech stupních, pořádně se zahřejete a uschnete. Takováto podívaná je natolik silným zážitkem, že na veškeré nepohodlí okamžitě zapomenete.

Jakmile sopečná činnost ustane, vytvoří se černá krusta. Mohli byste nabýt dojmu, že se po ní můžete projít. Ale opak je pravdou. Pod černou vrstvou je horká láva, která by vám nedovolila na povrch ani stoupnout.

Obrázek žhavé lávy mne natolik uchvátil, že jsem použila fotografii ze stránek cestovatele a spisovatele Martina Loewa.

K vidění byl i majestátný vodopád Háifoss, čtvrtý nejvyšší vodopád Islandu, který má 122 m. Na konci kaňonu se nachází o něco nižší vodopád Granni (101 m).

Narazíte i na pláně plné bublajících bahenních jezírek, čmoudících fumarol, sirných nánosů a vřících gejzírů. Jedním z termálních jezírek je i Fosslaug, ležící v blízkosti řeky Fossá v zeleném údolí Fossárdalur.

Island, coby sopečný ostrov vytápěný vulkanickým teplem, je posetý termálními koupališti. Když si tak sedíte v horké vodě a posloucháte hučení obřího vodopádu vzdáleného jen pár desítek metrů od vás, je to velmi impozantní islandský zážitek, na který se hned tak nezapomene.

Pro dobrodruhy, kteří chtějí trávit dovolenou nebo volný čas v drsných podmínkách, je pobyt na Islandu jako stvořený. Setkají se s nevšedními zážitky, drsnou přírodou. Ubytování bývá v kempech nebo penzionech. Je tam na naše poměry draho, všechno se musí dovážet. Zájezdy bývají včetně polopenze, kterou připravují průvodce a řidič. A v neposlední řadě vás okouzlí panenská, nedotčená příroda. Promítání se mi velmi líbilo.

 

Zdroj:

Upravené prospekty od M. Loewa a vlastní povídání


 



Komentáře

  1. Setkání s cestovatelem musel být také zážitek. Pokud umí někdo vyprávět a doprovodí diaprojektor i hudbou popisované země, umocní tím zážitek a člověk je do přednášky přímo vtažen.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych se tam někdy rád vypravil s foťákem. Do té doby, než se to někdy podaří, jsem aspoň poskytl svému švagrovi a fotografovi Karlu Zvonečkovi prostor ukázat pár jeho vybraných fotografií z Islandu na mém fotowebu: https://www.petrvapenik.cz/e-xposition-03

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to být parádní dovolená. Příroda, sopky, vodopády, termální koupaliště jsou fascinující podle výkladu, fotografií. Podívám se na Tvůj fotoweb a připomenu si kouzelné snímky z Islandu.

      Vymazat
    2. Má drahá sestra Island navštívila. Zážitek pro ni byl natolik intenzivní, že to v ní probudilo výtvarné sklony a namalovala si obraz s polární září.
      Island je skutečně” neskutečně” krásný.

      Vymazat
    3. Ta země musí být neskutečně nádherná. Mne by fascinovala návštěva aktivní sopky a termální otevřené koupaliště. Sopku ovšem z povzdálí. Co mne odrazuje, že tam neustále pršelo. Drsná příroda, kterou si ale místní chrání.

      Vymazat
  3. Na Island bych se take někdy rád dostal.
    Rád bych si prohřál kosti v těch termálních koupalištích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhřívací termální koupaliště jsou i na Slovensku. Ale ta otevřená termální koupaliště na Islandu, v dáli hory, v okolí sopky. To musí být neskutečný zážitek.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout. Foto: Susann Städter/photocase.de Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat? Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě. Záškuby očí: Varovný signál těla Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny. Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí. Příčin, proč oko má záškuby, je