Přeskočit na hlavní obsah

KAT MYDLÁŘ

 

O katech je známo, že to byli lidé vyvrženi ze společnosti, v krčmách i kostele sedávali bokem od lidí, své obydlí měli za branami města, povolání vykonávali ve středověké tunice a s kapucí. Už pouhá jejich přítomnost vyvolávala v lidech strach. Někdy je však lidé za temné noci zvali coby lékaře a ranhojiče.

Nejinak tomu bylo s katem Mydlářem. Narodil se ve vážené měšťanské rodině v Chrudimi koncem 16. století. Datum narození není přesně známo. Studoval i na Karlově univerzitě fyziku, latinu, medicínu a další obory. Znal se i s Janem Jeseniem, slovenským lékařem, politikem a filozofem, kterého později za účast na stavovském povstání popravil. Stavovské povstání r. 1620, kdy stavovské armády v bitvě na Bílé hoře byly poraženy, vyústilo v popravu 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze. Vykonavatelem popravy vzbouřenců r. 1621 byl právě Jan Mydlář. Po popravě stoupla Janovi popularita a už se na něj nenahlíželo jako na spodinu. Stal se váženým občanem, kterého si oblíbil také král Rudolf II.

Obr. : Poprava na Staroměstském náměstí v Praze 21.6.1621

(Wikipedia)
 

Jan Mydlář své povolání nezdědil. Odešel ze studií kvůli nešťastné lásce k Dorotce. Dorota otrávila svého starého manžela, kterého byla donucena si vzít kvůli věnu. Trestem měla být zaživa zahrabána pod šibenicí. Jan nelenil. Zanechal studií, vydal se na cestu. Chtěl Dorotku zachránit a uprchnout s ní. Nemohl se s ní ale setkat, tak se starému katovi Matěchovi navrhl do služby jako učeň. Chtěl být přítomen popravě. Zachránit Dorotku se mu však nepodařilo, ale katovské povolání mu již zůstalo. Jednou kat, provždy kat.

Jana si jako svého zástupce vyhlédl staroměstský mistr popravčí Václav Jaroš. Jan tedy bydlel ve staroměstské katovně nedaleko Starého židovského hřbitova a pracoval pod mistrem Jarošem. Byl velmi pilný, pracovitý a svědomitý. Moc dobře věděl, kam tnout mečem nebo jak pustit žilou. Byl výjimečný i tím, že na rozdíl od ostatních katů svou tvář neskrýval. Vzhledem k tomu, že za svoji práci dostával velké odměny, později si pořídil dům na kraji Nového Města, poblíž Slepé (Svinské) brány. Nedlouho po smrti mistra Jaroše se Jan Mydlář stal staroměstským mistrem popravčím. Být spatřen bez své kápě znamenalo pro kata zostuzení. O jedno takové se postaral Jan Jesenius, když předváděl svou veřejnou pitvu. Jan Mydlář byl při pitvě mylně považován za šlechtice a následně byl vykázán. Od té doby usilovně pracoval na tom, aby prestiž tohoto povolání pozdvihl výše a přesvědčil lid, že kati nejsou žádná spodina společnosti.

I v lásce se na něho nakonec usmálo štěstí. Dvakrát se oženil. S první ženou Alžbětou měl dvě děti, syna Jana Václava a dceru Magdalénu. Po smrti Alžběty si vzal za ženu mladičkou Kateřinu, která ho přežila a později se i znovu vdala.

Dožil se velmi vysokého věku 92 let, což bylo tehdy výjimečné. Svým dětem zanechal úctyhodné dědictví, jelikož za katovskou práci se velmi dobře platilo.

Jan Mydlář rozhodně nebyl chladným a bestiálním mužem. Byl to vzdělaný a slušný člověk, který byl schopen také hluboké lásky. Dokázal pozdvihnout katovskou profesi až na takovou úroveň, že nebyli vnímáni společností tak negativně a byli naopak velmi uznáváni. Popravy vykonával rychle a snažil se, aby nikdo dlouho netrpěl.
 
 

Obr.: kat Mydlář

(Wikipedia)

 

Komentáře

  1. V každé profesi se najdou vyjímeční lidè. V dnešní době by byl určitě vynikající patolog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tuhle práci musel někdo dělat. To ještě neznali elektrické křeslo a zrušení trestu smrti. Ale anatomii člověka znali.

      Vymazat
  2. Skvělé vyprávění. To jsem o katovi Mydlářovi nevěděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne fascinoval, že z takové nepopulární profese dokázal udělat úctyhodné povolání. 🙂

      Vymazat
  3. Kdysi jsem četl od Svátku "Paměti kata Mydláře" (vizhttps://www.databazeknih.cz/knihy/pameti-kata-mydlare-5718)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zajímavé, právě proto, že to bylo opovrhované řemeslo. Mirijam

      Vymazat
  4. Významná historická postava. Už jen to, že se o něm dodnes ví a mluví, je vzhledem k Mydlářovu řemeslu pozoruhodné.

    OdpovědětVymazat
  5. Také mne informace o katu Mydlářovi fascinovaly. Mirijam

    OdpovědětVymazat
  6. Paměti kata Mydláře mám doma ze staré knihovny od dědečka, bylo několik dílů jako děvče jsem je četla, ale pak je naši někomu půjčili a už se v rodině dochovaly jen dva až tři díly. Kdfyž jsem vedla kroužek děvčat, byli jsme na výletě s ostatními kroužky (modeláři a pod.) v Brně a po prohlídce kostnice a vězení jsme jeli domů autobusem a já jsem děckám popisovala, jaké byly mučící nástroje . Při zájezdu do Kolína s Liduškou LŠU jsm,e píchli kolo, autobus stál a nevím co mě napadlo, začala jsem dětem vyprávět právě příběh Jak se stal katem Jan Mydlář. Zaujalo je to tak, že je mrzelo, že už jedeme... Jo a víte, že Jeseniovi měl být před popravou vyříznut jazyk za to, že prováděl pitvy? Kat Mydlář mu pošeptal ať hned poklekne, aby mu mohl rychle stít hlavu, aby netrpěl. Ostrým nožem pak úkon provedl. Ty popravy nechtěl původně dělat, ale právě hrozilo, že povolají kata odjinud a ten prý byl docela břídil. I při mučení některých podle něj ne moc spravedlivých procesech se snažil mučeným ulevovat. Studium na lékaře mu pomáhalo ve znalostech těla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kat Mydlář přitahoval. Už jenom to povolání. Jesenius byl také významná osobnost. Že mu měl být vyříznut jazyk za to, že prováděl pitvy, jsem nevěděla. Ale znalost anatomie katovi prospěla. Aspoň odsouzení netrpěli.

      Vymazat
  7. Fredy Kruger

    Říkali, že to byl ,,lump swinský !!"
    ... co na to Wáclav Babinský ?

    " Já loupil, krad´, utek´ jsem po každé,
    však jednou , když uklouz´ jsem na dlažbě
    ( po psinci uklouzne snad každý )
    ... byv souzen, kat mečem mě zavraždil !

    Jááá... uprchnul s hlavou v podpaždí !
    Marně mne honili idioté !!
    Uprch´ jsem do lesa,
    tam čekal až poté, -
    přijde den ,,Svatého Augusta,,

    A hleďme ! pak hlava mi přirostla !"
    Muž v lese teď ostává, bydlí tam, chrně ....
    a loupí už velice opatrně !

    OdpovědětVymazat
  8. Loupežník a kat, mají k sobě blízko. Pěkné verše.

    OdpovědětVymazat
  9. Jan Jesenius kata Mydláře navštěvoval "tajně" v katovně, chodilo tam tak ro různé rady víc lidí. Jan "dodával" Jeseniovi "materiál" popravené lidi, které by jinak nikdo nepochoval ani za hřbitovní zeď, kam se obvykle odsouzení pochovávali. Samozřejmě hlavně ti, kteří byli plebejci a na nějakou úplatu do rodinné hrobky neměli peníze. Někdy pak probíhaly pohřby tajné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lékaři ve středověku neměli mnoho jiných příležitostí, jak získávat mrtvé, na kterých by se mohli učit. Popravení neměli žádná práva.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn