Přeskočit na hlavní obsah

KUKS – zahrady, sochy, přehrada Les Království

Vracím se k výletnímu dni prvního dne prázdnin.

Bylinková zahrada se rozprostírá za budovou Hospitalu Kuks, kde působili Milosrdní bratři, už od dob jeho vzniku na počátku 18. století. Vždy se zde pěstovaly léčivky pro potřeby zdejší lékárny U Granátového jablka, ale také ovoce a zelenina pro hospitální kuchyni. Význam zahrady upadá kolem roku 1945, kdy lékárna i hospitál definitivně přestávají sloužit svému účelu. V letech 2013 až 2015 však celý areál hospitálu prošel rozsáhlou rekonstrukcí, v rámci kteréž došlo i na obnovu bylinkové zahrady.

V současné době je dvanáct ze šestnácti čtverců osázeno mnoha druhy rozličných bylin a léčivek, což čítá dohromady 144 záhonů. 

 

Vypadá jako bodlák, ale předpokládám, že je to šišák bajkalský. Zabloudí-li sem nějaký znalec, nechť mne opraví.

Na terase před špitálem je galerie alegorických soch barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna z let 1715-1718: na východní straně 12 ctností, na západní 12 neřestí. Uprostřed je socha Víry a na balustrádě sochy sedmi Blahoslavenství. Odtud směrem doleva (k východu) jsou sochy ctností: Anděl blažené smrti a dále Víra, Naděje, Láska, Trpělivost, Moudrost, Statečnost, Cudnost, Píle, Štědrost, Upřímnost a Spravedlnost. Směrem doprava (k západu) jsou sochy neřestí: Plačící anděl a dále Pýcha, Lakota, Smilstvo, Závist, Obžerství, Hněv, Lenost, Zoufalství, Lehkomyslnost, Pomluva a Lstivost. Originály jsou dnes umístěny v bývalém hlavním nemocničním sále špitálu nazývaném Lapidárium, na terase jsou jejich kopie. Další cenné sochy jsou rozmístěny v barokní zahradě jižně od špitálu: Alegorie svobodných umění z roku 1701, Velký a Malý křesťanský bojovník (původně z Nového lesa) a z Betléma přenesený anděl Gloria (1731) a svatý Jeroným (1733) od A. Brauna.

 Ctnosti

 Neřesti

Sochy v Betlémě, v areálu nedalekého Nového lesa, jsme bohužel neviděly na vlastní oči. Zabloudily jsme jako Červená Karkulka. Nepotkaly jsme ale zlého vlka, nýbrž obětavého cyklistu, který nám zprostředkoval kontakt s naší skupinou.

V Braunově Betlémě jsou k vidění reliéf Stigmatizace sv. Františka z Assisi,  reliéf Vidění sv. Huberta,  reliéfy Klanění pastýřů a Příchod Tří králů,  řezby Krista pokoušeného ďáblem a ukřižovaného Krista (1725), sousoší Jákobovy studny (1726–1728), socha poustevníka Juana Garina se psem před jeskyní (1726), socha poustevníka Onufria (1726), socha kající se sv. Máří Magdaleny (před 1726),  socha ležícího sv. Jana Křtitele s ovečkou.

Šest kilometrů od Dvora Králové nad Labem, proti proudu řeky Labe, se nachází přehrada Les Království, jedna z nejkrásnějších přehrad v Čechách, kterou navrhnul Jaroslav Valečka a její výstavbu vedli bratři Štěrbovi.

Důvodem vzniku přehrady byla velká voda v červenci roku 1897. Přehrada se začala stavět v r. 1910. Byla dokončena až v r. 1919 a o dva roky později zde byla vybudována elektrárna. Účel přehrady je především ochranný, zachycování velké vody, dále výroba elektrické energie a zlepšování průtoku při nízkých stavech vody.

Od roku 2010 je přehrada Les Království národní kulturní památkou.



Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuks#Literatura

https://cs.wikipedia.org/wiki/Maty%C3%A1%C5%A1_Bernard_Braun

https://www.hospital-kuks.cz/cs/o-hospitalu/bylinkova-zahrada

Brožurky z Kuksu a přehrady Les Království

Komentáře

  1. Výborný článek, ty informace o sochách stejně tak, myslím, že takové podrobnosti jsem nikde nečetl. Stejně tak jsem nevěděl, že zahrada za budovou je věnována bylinkám, říkal jsem si, že k zámeckých zahradám má dost daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U těch soch je jedna zajímavost. Při rekonstrukci se jedna ztratila, tak je 12 neřestí a jen 11 ctností. V Hospitálu Kuks je 12. ctnost doplněna nově vytvořeným sousoším 2 postav, ale nikdo přesně neví, co má znázorňovat.

      Vymazat
  2. Fredy Kruger

    " Jaké má obrysy pohlavní,
    není sic pro mne to hlavní,
    ani zda je to muž, - či žena !!

    Však socha smilstva je obnažena !
    .... muž stáhnul kalhoty, rovněž i slipy,
    řka : "Nyní jí obleču, hned bude líp jí !! "

    i tílko pak strhnul ze plecí
    a nahý, pak snažil se utéci !

    Jen zadnice Jebb Chliwa dvakrát se blýskla !
    ...... muž rychle se ,,vypařil" z tohoto místa !

    OdpovědětVymazat
  3. Jedná se skutečně o šišák. A nebo šišku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, jestli je to kluk nebo holka. Kluk píchá víc. Je jak urostlý bodlák.:)

      Vymazat
  4. Díky za tip, Kuks a Braun, to bych věděla, ale zajímá mě ta bylinková zahrada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinková zahrada poskytovala ingridience pro lékárnu U granátového jablka, co je na Kuksu.

      Vymazat
  5. Krásné místo. A bodlák-ať-už-je-pravé-jméno-jakékoliv vypadá skvěle a rozhodně ne jako něco, co bych hledala v bylinkové zahradě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo tom značení. Ale nevím, jestli jsem zaznamenala správně. Každopádně to byl parádní kousek.

      Vymazat
  6. Fredy Kruger

    " V KUKSU je přehrada, sady, les, hrady,
    ( málem bych zapomněl na zahrady )

    ..... i HOSPITAL Kuks je tady schován !!
    .... Chtěl bych být hospitalizován !!"

    ( tluče na dvéře Jebb-Matiej Kannec )
    " Jááá... píchnul se o trn a zhnisal mi palec !"

    "Vypadní odtud ! Jebb-Matěji !"
    ( Milosrdní bratři tak křičejí )
    .... drzý muž opáčil, že ,,na ně prdne !!"

    Byl vyhozen z Kuksu, - nemilosrdně !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fredy, takhle lehce skládat. A já pořád čekám, kdy na mne přijde múza. I tu Annu jsem prokaučovala, i když se něco rýsovalo. Přidám odkaz do Kavárny Moravská Růža. Chce to občas odlehčit. Díky za verše. 💖👍👏

      Vymazat
  7. Jo, Fredy, ten to válí, ve veršování nezahálí...☺

    OdpovědětVymazat
  8. Na Kuksu jsem nebyla, ale zámek, zahrada i okolí je krásné. Takový výlet určitě zlepší náladu a dodá energii. Fotky se mi líbí, díky za tip na výlet. Zdravím 😀😉

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělá reportáž. Připomněla jsem si naši návštěvu. Ale přece jen jsem se na tomto místě cítila nějak divně stísněná, i když se mi tam líbilo. Možná ta historie, nevím. Jako bych vnímala utrpení nemocných.

    OdpovědětVymazat
  10. Nemáme to daleko, občas sem jen tak zajedeme nebo se zastavíme po cestě. Ráda jsem se podívala tvýma očima.
    Mirijan, přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn