Přeskočit na hlavní obsah

MOJŽÍŠ

 Mojžíš je jednou z nejvýznamnějších postav izraelského národa a Starého zákona. Podle Bible to byl náboženský a vojenský vůdce, starozákonní prorok a vykladač Božího zákona. V Bibli je mu připisováno prvních pět knih: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri a Deuteronomium. Také má být autorem knihy Job. Kdo vlastně byl Mojžíš?

Podle Davida Ganse se narodil roku 1393 před naším letopočtem izraelským rodičům Amram a Jocheved, kteří žili v Egyptě ve 13. století před naším letopočtem, za vlády faraona Ramesse II. a zemřel roku 1273 před naším letopočtem ve věku 119 – 120 let. Pocházel z kmene Lévi a měl bratra Árona a sestru Mirjam. Má podobné jméno jako já. Pro zajímavost tedy uvádím, že jméno Mirjam se vykládá různě, a to od „Vzdorovitá“ či „Svéhlavá“ až po „Kapka moře“ nebo „Hořkost moře“. Postavu Mojžíše jako proroka uznává několik světových náboženství – například judaismus, islám, křesťanství, mormonismus, bahaismus i moonismus. 

Jako novorozenec byl puštěn v koši po řece Nilu kvůli nařízení faraona zabít všechny chlapce narozené Izraelitům. Našla jej faraonova dcera, která jej přijala za svého. Mojžíš znamená „vytažený“ – hebrejské Moše je odvozenina slovesa „mašah“, tedy „vytáhnout“. Význam slovesa může být z vody vytažený, ale podle teologa O. Havelky odkazuje na Mojžíšovo poslání vyvedení izraelského lidu z egyptského otroctví. Podle jiného výkladu jde o jméno egyptského původu, jehož význam je „syn“. Mojžíš se dokonce stal možným kandidátem na faraónský trůn. On ale nikdy nezapomněl na svůj lid. Mojžíš žil na faraonově dvoře. Lze se domnívat, že studoval a učil se umění písma, což také byla být klíčová dovednost při tvorbě dvou kamenných desek Desatera. Jsou to přikázání, která Bůh předal na hoře Sinaj Mojžíšovi. Když Mojžíš dospěl, hájil v jednom sporu hebrejského otroka a přitom zabil faraonova služebníka. Mojžíš viděl, jak se Egypťan pokoušel ubít Hebreje, vzplanul posvátným hněvem a onoho Egypťana vlastníma rukama ubil k smrti a zahrabal do písku (Ex 2,12). Faraón vyhlásil nad Mojžíšem trest smrti. Musel tedy utéci mimo Egypt. 

Mojžíš se usídlil v Midjanu a oženil se se Siporou, dcerou midjánského kněze Jetra. V té době se mu v hořícím keři zjevil Bůh, aby jej poslal zpět do Egypta, kde měl vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví a přivést jej do zaslíbené země. 

Jeho jednání s faraonem však bylo neúspěšné, a tak Bůh skrze Mojžíše potrestal Egypt deseti ranami. Poslední z nich bylo vyhubení všech prvorozených, mezi zvířaty i mezi lidmi. Židé byli této zkázy uchráněni díky krvi obětovaného beránka. K této události se váže vznik svátku Pesach. Je to jeden z nejdůležitějších židovských svátků, který připomíná vyjití z otroctví a cestu ke svobodě. Poté faraon Izraelity propustil.

Následně si to rozmyslel a začal Izraelity s Mojžíšem pronásledovat. Bůh avšak nechal Mojžíše přejít napříč Rákosovým mořem, překládáno Rudým mořem, zatímco Egypťané se v něm utopili.

Mojžíš provedl izraelský lid pouští a po čtyřicetiletém putování jej přivedl na horu Nebó v pohoří Abárim, odkud shlédl na Zaslíbenou zemi a zemřel. Po něm nastoupil jako vůdce Izraele Jozue, který lid převedl přes řeku Jordán do zaslíbené země Kanaánu. 

Objevují se i spekulace o Mojžíšově původu a jeho schopnostech. Někteří lidé se například domnívají, že byl jen obyčejným podvodníkem, kouzelníkem a manipulátorem. Jiná teorie razí myšlenku, že Mojžíš byl ve skutečnosti synem faraona Ramesse II, neřkuli přímo faraonem. Část badatelů se kloní i k myšlence, že mohl být třeba jen faraonův velekněz, který následně přinesl víru v jednoho Boha Izraelitům. Mohla by mít křesťanská víra nakonec kořeny v egyptském náboženství? 

V každém případě je Mojžíš zajímavá postava, ať už byl kýmkoliv. 


 

Komentáře

  1. Jako že byl český politik??!
    (jinak jsem ráda, že jsi opět tu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napadá mi, že měl významné postavení, dopustil se trestného činu, byl vyhnán do exilu, vrátil se a odešel se všemi Izraelci, kteří se pravděpodobně neměli v Egyptě tak špatně, když reptali na poušti. 😉

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Co mu ten keř řekl? Vyveď svůj lid do země zaslíbené? Divné, že hořící keř neuhasil. Byl hrdina. Nebál se rozšíření ohně.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn