Přeskočit na hlavní obsah

VLASTNÍ TEST OSOBNOSTI

V minulých článcích jsem trochu nastínila 16 typů osobnosti od Jaroslawa Jankowskiho.

Co to vlastně je osobnost? Osobnost je organizovaný celek duševního života, v němž je integrována biologická, sociální a psychologická stránka jeho existence v dynamickou strukturu individuálních vlastností, která je vlastní pouze jednomu člověku a kterou se odlišuje od ostatních lidí.

Osobností se člověk nerodí. Stává se jí v průběhu svého života v procesu zvaném socializace. Osobnost je tvořena vlastnostmi, dispozicemi, které jsou relativně stálé a ovlivňují prožívání a chování člověka. Osobnost je tvořena temperamentem, charakterem, schopnostmi a zaměřením - neboli také motivací, pohnutkami lidského chování, tzv. dynamikou osobnosti.

Vědci hledali základní vlastnosti, které jsou společné všem lidem. Nazvali je velká pětka, tzv. pětifaktorový model osobnosti:

1. INTROVERZE - EXTRAVERZE
2. PSYCHICKÁ STABILITA - LABILITA (NEUROTICISMUS)
3. PŘÍVĚTIVOST - NEVRAŽIVOST
4. SVĚDOMITOST - NEZODPOVĚDNOST
5. KULTIVOVANOST - NEDOSTATEK KULTIVOVANOSTI.

Badatelé se však neshodli na počtu faktorů osobnosti, i když dosti často se v současnosti uvádí 16 faktorů (Cattelův model osobnosti, Isabel Briggs Myers a Katherine Briggs model osobnosti a zmíněný model osobnosti od Jankowskiho a další).

V některých organizacích se provádí přijímání pracovníků na pozice středního a vyššího managementu pomocí takovýchto psychických diagnostických testů. Zaměstnavatelé používají assessment centra k vyhledávání talentů nebo ke zjištění, zda v podniku takoví jedinci jsou. Kritici se k tomu staví záporně. Tvrdí, že chybí validita a reliabilita (spolehlivost) těchto výsledků šetření a že je neetické vyloučit z výběrového řízení uchazeče, který neprošel těmito diagnostickými psychotesty. (např. M. Armstrong: Personální management)

Mně osobně se líbí Eyseneckova škála:


Obr.: Základní temperamentové dimenze podle teorie Eysenecka (z publikace Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení

Provedla jsem si vlastní test osobnosti, který jsem objevila na internetu.


Osobnostní typy jsou rozděleny do 4 základních skupin: ANALYTICI, DIPLOMATÉ, STRÁŽCI a PRŮZKUMNÍCI. Každá základní skupina má 4 podskupiny, tudíž celkem zase 16 faktorů:

ANALYTICI: ARCHITEKT - LOGIK; VELITEL - DISKUTÉR
DIPLOMATÉ: ADVOKÁT - ZPROSTŘEDKOVATEL; PROTAGONISTA - BOJOVNÍK
STRÁŽCI: LOGISTIK - OBHÁJCE; VEDOUCÍ - KONZUL
PRŮZKUMNÍCI: VIRTUOSO - DOBRODRUH; PODNIKATEL - BAVIČ

Máte-li zájem, vyzkoušejte.

Vyšel mi "Obhájce".

"Obhájce" Osobnost

Láska roste pouze sdílením. Více pro sebe můžete dostat jen rozdáváním druhým.

Brian Tracy

Osobnostní typ Obhájce je spíše vzácný, protože mnoho jejich vlastností koliduje s definicemi jejich individuálních rysů. I když jsou empatičtí, mohou být Obhájci nelítostní, když musí bránit svou rodinu nebo přátele; i když jsou tišší a rezervovaní, mají obvykle dobře rozvinuté lidské dovednosti a robustní sociální vztahy; a i když vyhledávají bezpečnost a stabilitu, mohou být tyto osobnosti pozoruhodně otevřené změnám, pokud se cítí být pochopeny a respektovány. A s tolika věcmi jsou lidé s osobnostním typem Obhájce více než jen součtem jednotlivých částí, a to je právě způsob, jakým využívají tyto silné stránky, které určují jejich osobnost.

Obhájci jsou skuteční altruisté, kteří projevují až přehnanou vlídnost, a věnují se práci a lidem, ve které věří, s nadšením a velkorysostí.

Těžko lze lépe nalézt osobnostní typ, který by tvořil tak velkou část populace, téměř 13 %. Obhájci, kteří kombinují to nejlepší z tradice a touhy ke konání dobra, slaďují svou práci s citem pro historii, kterou mají za sebou, jako je medicína, akademická práce a dobročinná sociální práce.

Osobnosti Obhájců, zejména těch bouřlivých, jsou často úzkostlivě pečlivé, až do stádia perfekcionismu, a i když otálejí, je na ně vždy spolehnutí, že udělají práci včas. Obhájci berou své povinnosti osobně, trvale dosahují vynikající výsledky, dělají vše, co mohou, aby předčili očekávání a potěšili ostatní, v práci i doma.

Musí být vidět, že věříme

Výzvou pro lidi osobnostním typem Obhájce je zajistit, aby co dělají, bylo i vidět. Mají tendenci zlehčovat své úspěchy, a i když je jejich vlídnost často respektována, cyničtější a sobečtější lidé pravděpodobně zneužijí oddanosti a skromnosti Obhájců přenesením práce na ně a poté přisvojením si zásluh. Obhájci musí vědět, kdy říci ne a trvat na tom, pokud si chtějí zachovat svou sebedůvěru a své nadšení.

Obhájci, kteří jsou přirozeně společenští, což je zvláštní vlastnost u introvertního osobnostního typu, využívají vynikající paměť ne k uchovávání dat a prkotin, ale k zapamatování si lidí a podrobností z jejich života. Pokud jde o rozdávání, nemají Obhájci sobě rovné, a využívají své představivosti a přirozené citlivosti k vyjádření své velkorysosti způsobem, který příjemce dojímá. I když to platí i pro jejich spolupracovníky, které lidé s osobnostním typem Obhájce často považují za své osobní přátele, je to především rodina, komu plně projevují svou náklonnost.

Budu-li tě moci ochránit, udělám to

Osobnosti Obhájců tvoří úžasnou skupinu, která jen výjimečně zůstane nečinná, pokud případ, který stojí za to, zůstává nedokončený. Schopnost Obhájců vytvářet vztahy s ostatními na důvěrné úrovni je mezi introverty bezkonkurenční, a radost, kterou zažívají při využívání těchto vztahů k udržování podporující, šťastné rodiny, je dárkem pro každého, kdo je zapojen. Ve středu zájmu se asi nikdy nebudou cítit skutečně dobře, a mohou se cítit provinile, pokud sklidí uznání za úsilí týmu, ale pokud se mohou spolehnout, že jejich úsilí bude oceněno, Obhájci raději hledají uspokojení v tom, co dělají, o čemž si mnoho jiných osobnostních typů může jen nechat zdát.

Je to zajímavé a zapřemýšlejte, jsou-li informace, které se o vás tvrdí, pravdivé. Možná existuje všeobecná shoda, ale osobnost je souhrnem mnoha aspektů a vyvíjí se i na základě vašich zkušeností a v interakci s okolním prostředím. Není úplně statická a mohou být události, které vás změní o 180o. Takže věřte, nevěřte.

Komentáře

  1. Moji osobnost formoval Mirek Dušín a Olda Šetrný.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Mirka i Oldíka znám. Máš dobré kamarády. Už držím bobříka mlčení a můj rudý bratr právě pozval Oldíka na whisky. To víš, pokrevní příbuzní.

    OdpovědětVymazat
  3. " Tak už to na tom světě  chodí,
    osobností  se  nenarodíš !
    K tomu se  musíte  vypracovat !"Lubomir  Kundda  zapracoval !!
    ( dostal se  do  ,,ŠOU REALITY.. !! )... Tam  udělal stojku  a  doprostřed
    řití
    vrazil si  svíčku !!
    " Kurwa !  ta  svítí !"
    ... křičeli  nadšeni  diváci :" Tohlencto překoná  někdo jen ztěží !!"... hoch  zvítězilo  rovněž  i  ve  soutěžích :1 ) Kdo  bystře, na první  zazvonění
        nejdříve  ukáže  přirození
    2 ) Zvítězil  v  soutěži  ve  prdění3 ) Kdo  z  zadnice  dříve  se vyvenčí
        ( v tom potlesk  sklidil  hoch  největší )
    Ano !  dřív  wisrán byl, - vyvenčen
    a  stanul pak  vavříny  ověnčen !
    Nu... a pak  shrábnul  peníze
    řka :  "  Teď  ať  mi  každý  vylíže !"Z hocha  se  stala  pak  Sere-brita !Každý jej  zdraví, každý  jej  vítá,
    žranic se účastní, poblije  se...... když  na  patník  veřejně  wichčije  se,
    strážník  jej  pohladí -neztříská,
    řka : " Nerozvážnost  toť  mladická !"ač nedělá, pere  se, huláká  sprostě
    popularita  hocha
    stále však  roste !

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Z toho plyne osobnost je úhel pohledu a tolerované normy.

    OdpovědětVymazat
  5. Šedá je teorie ale života strom zelený. Kdysi jsem na gymplu četl Já A My od VladimiraLeviho ruského psychiatra a 4 docela mne zaujala... Tam se také píše o spoustě typu hodnocení osobnosti... Všechny už od Hippokratovych typu něco vystihují mají něco do sebe ale žádný není dokonalý, všechny jsou nakonec příliš schematic ke. M

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Každý člověk je neopakovatelný, i když některé parametry ho vystihují, jiné zase ne. Také může odpovídat jinak, když bude mít špatnou náladu. Těžko se dá zařadit do nějaké škatulky. Já jsem něco mezi flegmatikem a melancholikem, ale dokážu se, i když ojediněle, rozohnit jako cholerik.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn