Přeskočit na hlavní obsah

KORONAVIRUS A BLOG

Co je koronaviru a blogu společné?

Koronavirus - nepropadejme hysterii. Nákaza koronavirem z čínského města Wu-chan se rozšířila do dalších zemí a Světová zdravotnická organizace vyhlásila stav nouze. Svět reaguje rychle a zdá se, že je na hrozbu připraven. Podle odborníků je na místě prevence a klidná, ale rozhodná reakce.

Blog - nepropadejme hysterii. Nákaza se šíří. Srdce blogu vyhlašuje stav nouze. Uživatelé zírají a zdá se, že na hrozbu nejsou připraveni. Podle odborníků je na místě prevence a klidná, ale rozhodná reakce.

V současnosti se mluví o 9780 nakažených ve 26 zemích po celém světě a 213 mrtvých v Číně, ale také už skoro 190 lidí se uzdravilo. Většinou podléhají lidé, kteří již měli nějaké zdravotní komplikace. Jedná se však o virus, na který nemáme léky a nejsme vůči němu imunní. Obezřetnost je tedy na místě.

Blog: jedná se o virus, na který zatím nemáme léky a nejsme vůči němu imunní. Obezřetnost je tedy na místě.

Oproti tomu klasickou chřipkou jen v Česku se nakazí každoročně až 15 % populace. Komplikace s chřipkou, většinou v souvislosti s dalšími zdravotnickými problémy si vyžádá přibližně 2000 obětí. A to jsou zde uvedeni pouze ti, co se nechají lékařsky ošetřit, navíc existuje preventivní očkování proti známému druhu chřipky. Přitom se obyčejná chřipka považuje u nás za běžné onemocnění.

Počítačové systémy padají v souvislosti s dalšími technickými problémy i jinde. Považují se za běžná onemocnění. Jde o to, aby ztráty nebyly příliš velké. Větší šanci na přežití mají ti, co se nechají lékařsky ošetřit a nezanedbají prevenci.

Řeší se otázka, jak se podařilo koronaviru přeskočit ze zvířete na člověka. Podle posledních zjištění nemoc pochází z neregulovaného wu-chanského trhu, kde se prodávají domácí i divoká zvířata nebo vodní živočichové. Na stáncích vidíte živá i mrtvá zvířata, od prasete či kuřete přes vzácná až po ty neznámá, které mnohdy vzhledem ke stavu mršiny ani neurčíte. Do toho pach především z ryb. Namačkaná zvířata, která by se za normálních okolností ani nesetkala, se mohou vzájemně nakazit krví či výkaly. Takové trhy nejsou v Číně, ale ani v Asii či Africe a v jiných místech světa včetně USA, vzácností.

Na blogu se řeší otázka, jak k tomu mohlo dojít. Server, lidský faktor, nedostatek finančních prostředků, změna v řízení NOVÉ společnosti?

Světová populace se blíží téměř 8 miliardám. Chudí lidé si obstarávají proteiny od hmyzu přes cibetky, opice, hady až k netopýrům. Na nekontrolovaných trzích může dojít k přenosu chorob na lidi.

Na blogu je téměř půl milionu uživatelů. Jsou přelidněni. Že by zabíraly příliš mnoho prostoru? Mohou se vzájemně infikovat? Ne, jsou pod kontrolou. Majiteli minimálně přináší přehled, jak smýšlí, kam se ubírají, po čem touží. Perfektní sestava od 15letých po 80ti a víceleté pro reklamu a marketing s každým příspěvkem. A pracují zadarmo. Ledaže by vlastník chtěl zužitkovat prostor komerčně nebo jinak. Zodpovědně se přiznám, že ty harémové kalhoty, které na mne vykoukly, když jsem o nich psala, jsem si nakonec koupila. Přestože jsem měla pocit, že se na mne nehodí a ani přítel mne v nich nevezme vyvenčit, nakonec prohlásil, že se mu líbí. A to díky blogu. A reklamě. Z mnohých příspěvků by se daly vytvořit pořady, je tam hodně témat. Jen zapojit trochu fantazie, jak to využít.

Existují menší společnosti než blog, které nabízí prostor pro vytvoření webových stránek zadarmo. Taková široká základna jako na blogu, který je na trhu více jak deset let, se hned tak nevidí. Chtít zlikvidovat takovou masu lidí, jedním podpisem. Nepomohou ani odbory, že?

Čína zareagovala razantně. Uzavřela 11 milionové město Wu-chan, které je ohniskem nákazy. Zakazuje se cestovat, ruší se služební cesty, odvolávají se plánované například sportovní akce. Přímo ve Wu-chanu se stavějí dvě nové nemocnice ve velmi krátkém časovém úseku, aby se zvládl nápor pacientů. Evakuují se cizinci. Česká republika přijala opatření kontrolami na letištích, pozastavilo se vydávání víz pro čínské občany, omezují se lety z Číny do Česka.

Jednání byla složitá. Blog zareagoval razantně. S okamžitou platností zastavil svůj provoz, aby vzápětí svůj status odvolal. Prostor pro jednání pravděpodobně je. Nelze očekávat, že by se postavily dva velké servery v krátkém časovém úseku. Ani se neočekává nápor nových pacientů. Spíše mnozí stávající uvažují o evakuaci.

O koronaviru víme tolik, že inkubační doba je 1 - 14 dnů, projevuje se v lehčích případech jako chřipka, v těžších případech jako zápal plic - nejvíce je nemoc spojována s dýcháním. Šíří se kapénkovou infekcí. Jako ochrana se doporučuje důkladně umývat ruce, dezinfekce, kýchání do jednorázového kapesníku, omezit dotýkání, vyhýbat se nemocným a místům, kde se shromažďuje velké množství lidí. Ochranné prostředky, dnes na mnoha místech vyprodané roušky pomáhají spíše nakaženým nešířit infekci. Zatím není specifický lék, sráží se teplota a zlepšuje dýchání. Pracuje se na vývoji vakcíny, ale to bude trvat minimálně několik měsíců. Úmrtnost je kolem 2,2 %. Oběťmi jsou většinou starší lidé, kteří již měli nějaké zdravotní komplikace.

Pokud by bylo potřeba přistoupit k razantním krokům, věřím v serióznost všech zúčastněných. Nejenom dobu hájení, přechodu, ale i případné smrti. Konec konců je to vizitka všech.

Podle dosavadního průběhu a dostupných dat lze předpokládat, že epidemie koronaviru bude mít podobný průběh jako sezónní chřipka," tvrdí vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta UK, BIOCEV Ruth Tachezy.

Blog tvrdí, že krize je zažehnána a bude dál pokračovat ve své činnosti. To je jednostranné vyjádření. Uvidíme, co z dosavadního průběhu a sporadicky dostupných dat můžeme očekávat.

Když se zemí začne šířit jakákoli infekční choroba, která se navíc vyznačuje relativně vysokou úmrtností a proti níž zatím nemáme k dispozici vakcínu, má to vždy ekonomické dopady. Jenže každá krize má své poražené, ale i své vítěze.

Každá krize má své poražené, ale i své vítěze. Když bude krize zažehnána, ok. Nebude-li zažehnána, nejvíce poškozeni budou na blogu uživatelé. V této souvislosti by se dalo třeba hovořit i o vysoké úmrtnosti, bohužel nebo bohudík mnozí k tomuto virtuálnímu prostoru mají vztah. Ale uživatelé jsou dezinformováni. Navíc neví, what's go. Možná se virus dostal do nepovolaných rukou. Pak bychom mohli být pod vládou nějakého maniaka či hackera, který za tučné výkupné může držet obyvatelstvo v šachu.

Akcie padají, ropa zlevňuje, lidé ruší dovolené v zasažené Asii. Burzy zachvátila nejistota. Je zamrzlý turismus. Dochází k omezení letecké dopravy. Lidé v Číně, především ve velkých městech, nebudou chodit do práce, výroba bude váznout, produktivita a mzdy začnou v lepším případě stagnovat. Pokud se situace kolem koronaviru neuklidní, nebude se s Čínou obchodovat, bude problém přivézt zboží.

A tak i na blogu zavládla nejistota a rozčarování. Co bude dál?

Nejhorší pandemií lidstva v novodobých dějinách byla španělská chřipka, která si v letech 1918 - 1920 vyžádala 50 - 100 milionů životů. Lékaři a vědci předvídají podobnou pandemii smrtící chřipky, jako byla ta ve Španělsku. Ohnisko a potenciální nebezpečí vidí v Asii.

Dojde na blogu k velké pandemii lidstva, dostanou uživatelé spolu s blogem smrtící injekci či finanční vzpruhu a dojde ke zkvalitnění provozu blogu? Potenciální nebezpečí stále hrozí. Důležitá je prevence. Ale nevíte. Snad se najde včas vakcína.

Zdroje:
Jakub Křešnička, Jitka Kačánová, Petr Musil, Ivan Motýl: Týden 7/2020
Úprava a vlastní úvaha: Mirijam

Komentáře

  1. "To máte z toho, že se nemodlíte," řekla babička.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Babička byla moudrá a prozíravá žena.

    OdpovědětVymazat
  3. Pořídil jsem si k počítači roušku.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Já bych ji také potřebovala, ale z jiných důvodů....

    OdpovědětVymazat
  5. Mnozí pacienti zatím přežívají, tam i tam.
    Ale jak to bude dál, kdo ví...

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: V Číně už testují lék. Důležité látky si berou od těch, kteří koronavirus prodělali.
    P.S. Kdyby náhodou ..., nemáš náhradní stránky na blogspotu? Pls bez prefixu, ať zpráva nespadne do spamu.

    OdpovědětVymazat
  7. Mám, jestli chceš, můžeš mrknout, ale zatím je nebudu používathttps://blogvalin.com

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: jsem to napsala blbě, znovu a lépe
    ještě to nemám zažité
    https://blogvalin.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Díky, podívám se. Já je tvořím, abych si tam vytvořila zálohu a v případě nutnosti přispívala. Ale zatím zůstanu a používat je budu až v případě nutnosti.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn