Přeskočit na hlavní obsah

ČLOVĚK A PŘÍRODA

Člověk, pán tvorstva. Dostal příkazem od nejvyššího podmanit si celou zemi. A šéfové se mají poslouchat.
Příroda si se vším poradí. Máme ji k dispozici. Není to boj na život a na smrt. Buď já - člověk, nebo ona - příroda.

S postupující civilizací ji potřebujeme využívat a těžit z jejich zdrojů. Nechceme do doby kamenné a žít v souladu s přírodou, neboli být součástí přírody. Jsme její neodmyslitelnou částí. Stejně jako ostatní tvorové. Ale pouze my lidé, obdařeni rozumem, umíme páchat na přírodě velké škody. Příroda, obdařena vlastní regenerací, se s naším působením na této Zemi vyrovnává. Buď přirozeně, nebo katastrofou. Zemětřesením, povodněmi, silnými větry, suchem, dobou ledovou, oteplováním, rozdělováním tektonických desek, posunem kontinentů, ledu. Přírodu je třeba vnímat.

Do mocenského boje bych se nepouštěla. Vůbec nejde o to, kdo je tady vládce. Některé archeologické nálezy jako by nám dávaly tušit, že mohly existovat a existovaly civilizace i před námi, které mnohdy z neznámých důvodů zanikly. Podepsala se na nich příroda a ony samy.

Přírodu máme chránit, ale jenom do určité míry. Z mnoha důvodů je švédská aktivistka Gréta, ochránkyně klimatu a životního prostředí, terčem posměchu.

Nechceme přece zpátky na stromy a živit se sběrem přírodních plodin a lovit mamuty kameny, klacky a holýma rukama. Ale současně tu nechceme mít holou pláň, vysušenou, vyprahlou zemi, kde nenajdeme ani živáčka. Když bychom tu nenalezli ani člověka, tak není o čem psát, ani číst. Protože ostatní tvorové, kteří by se na tyto drsné podmínky aklimatizovaly, nevládnou perem a nenaučili se číst, protože nechodili do školy. Netroufám si říci, že jsou negramotní. Zákonům přírody mnohdy rozumí mí oblíbení mravenci a pilné včely více než člověk. A ta organizace jejich života a kastovnický systém. Zdali jsou spokojeni? Neovládám řeč zvířat, tak vám nemohu dát relevantní odpověď. Ale pro přežití jim to funguje, stejně jako ostatním zvířatům. Proč by to nemělo fungovat nám?


Komentáře

  1. Jiřík ovládal řeč zvířat (po pozření hadí pečínky) a přelil!

    OdpovědětVymazat
  2. Ochrana přírody je jednak móda a humbuk, jednak nutnost... Musí se to dělat s chladnou hlavou a znalosti věci.. S Gratou je ta potíž že je příliš mladá a v tom věku by se aktivismus měl omezit na místní problémy... Ale i pro mnohé starší aktivisty platí věk prožít a Uma nenszit..

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Jak je nebezpečné znát řeč zvířat.
    Na druhou stranu mohou upozornit na nebezpečí, pokud jim rozumíš.
    Pan učitel také říkal: "Žáci, prchejte." A obrátil se k Mazánkovi. "Takhle se prchá?" Co je to za film?

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Gréta nemá znalosti a zkušenosti. Pouze takové, které ji naučí ve škole, pokud do ní chodí.
    Chce to odborníky, ale takové, kteří budou usilovat o blaho naší planety, zachování životního standardu, prosazování vědy a techniky, ale současně budou bdít nad šetrnými zásahy do přírody, sledovat ekologické změny a ne blaho své peněženky.

    OdpovědětVymazat
  5. Protože dnes je všechno jen a jen o penězích. V módu "urvi, co můžeš, dokud to sype," si pod sebou podřezáváme větve, pěkně jednu za druhou, vždyť dřevo přece vynáší velké prachy.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Nějak rozumně myslet i na další generace. Razíme heslo "já si chci užít a po mně potopa."

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: ...a o plýtvání a přežírání se...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout. Foto: Susann Städter/photocase.de Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat? Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě. Záškuby očí: Varovný signál těla Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny. Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí. Příčin, proč oko má záškuby, je