Přeskočit na hlavní obsah

16 typů osobnosti v kostce I.

Jaroslaw Jankowski je docentem na Katedře informatiky
a informačních technologií na Západopomořanské technické
univerzitě v polském Štětíně.

Zajímá se o výzkum v oblasti sociálních sítí, šíření informací,
interakce člověk-počítač a online marketingu. Má solidní
teoretické a praktické znalosti online marketingu, umocněné
zkušenostmi se sledovacími systémy a optimalizačními technikami.
Titul Ph.D. získal v informatice na Technické univerzitě ve Štětíně.
Méně se zabývá online marketingem, podporou rozhodování,
nejistým rozhodováním a fuzzy modelováním. Od roku 2000
získal online zkušenosti a zapojil se do několika projektů
týkajících se marketingových programů, systémů správy reklam,
monitorování a obchodování s kampaněmi, online sociálních
platforem a virtuálních světů.

V publikaci Jaroslawa Jankowskiho PhD., DSc. se setkáte ve stručnosti se 16 typy osobností. Výzkum docenta Jankowskiho vychází z Jungovy teorie osobnosti.

Setkáte se se soběstačným a skvělým stratégem, konstruktivním a odpovědným mentorem a vřelým a optimistickým rádcem. Setkáte se s umělcem, logikem, nadšencem a moderátorem. Objevíte, co činí každý osobnostní typ osobitý. Potom zkuste přiřadit je k vašim nejbližším a nejdražším, vašim přátelům a známým. Podaří se vám také identifikovat váš vlastní typ?

16 osobnostních typů ve zkrácené verzi je úvodem k ID16 TM© nezávislé typologii osobnosti. Obsáhlejší informace o každé z šestnácti typů osobnosti můžete nalézt v knihách publikovaných v naší ID16 TM© typech osobnosti po sériích a můžeme vám je také rozhodně odpovědně doporučit "Proč jsme tak rozdílní? Váš průvodce k 16 typům osobnosti s ID16 TM© testem osobnosti!

ID16 TM© je osobnostní typologie, která vychází z teorie, vyvinuté Carlem Gustavem Jungem. Typologie formulované na základě Jungovy teorie jsou široce používány při výuce, výcviku, koučování a v řízení lidských zdrojů, stejně jako v poradenství pro budování kariéry a vztahové oblasti. Také tvoří základ mnoha programů podporujících osobní rozvoj a vztahy.

Většina organizací používá Jungovy testy osobnosti jako standardní nástroj při náborových postupech a procesech profesního rozvoje.

ID16 TM© a Jungova typologie osobnosti

ID16 TM© patří mezi teorie, které vyvinul Carl Gustav Jung (1875-1916), švýcarský psychiatr a psycholog a zakladatel hlubinné psychologie.

Na základě mnohaletého výzkumu a pozorování došel Jung k závěru, že rozdíly v postojích lidí a jejich preferencí nejsou zdaleka náhodné. Vyvinul koncept, který je nám dnes dobře znám: rozdělení lidí na extroverty a introverty. Kromě toho rozlišoval čtyři funkce osobnosti, které tvoří dva opačné páry: intuitivní cítění a pocitové myšlení. Také stanovil, že jedna funkce v každém páru je dominantní. Byl přesvědčený, že osobní dominantní funkce u každého jsou pevné a nezávislé na vnějších podmínkách a to, co spolu dohromady tvoří, je osobnostní typ.

V roce 1938 dva američtí psychiatři, Horace Gray a Joseph Wheelwright, vytvořili první test osobnosti, založený na Jungově teorii. Byl navržen tak, aby umožnil určit dominantní funkce za použití tří ukazatelů, popsaných Jungem, totiž - extroverze-introverze, intuitivní cítění, pocitové myšlení. První test se stal inspirací pro další výzkumníky. V roce 1942, zase v Americe, Isabel Briggs Myers a Katherine Briggs začaly používat jejich vlastní test osobnosti, rozšiřující klasickou metodu tak, aby trojrozměrný model zahrnul čtvrtý ukazatel: posuzované vnímání. Většina následujících typologií osobnosti a testů, které vycházely z Jungovy teorie, braly také tento čtvrtý rozměr v úvahu. Zahrnují americkou typologii publikovanou Davidem W. Keirseyem v roce 1978 a test osobnosti vyvinutý v 80tých letech Aušrou Augustinavičiūtė, litevskou psycholožkou. V následujících dekádách, jiní evropští výzkumníci následovali jejich kroky a vytvořily více čtyřrozměrných typologií osobnosti a testů pro použití k personálním účelům a kariérovém poradenství.

ID16™© se řadí k této skupině. Nezávislá typologie vyvinutá polským pedagogem a manažerem Jaroslawem Jankowskim, byla publikována v první dekádě 21. století. ID16™ © je založen na Jungově klasické teorii, a podobně jako jiné moderní Jungovy typologie, sleduje čtyřrozměrnou cestu, kterou nazývá čtyři přirozené sklony. Tyto sklony jsou přirozeně dichotomické a obrázek, který poskytují, nám dává informace, týkající se osobnostního typu člověka. Analýza prvního sklonu má za cíl určit dominantní zdroje energie života, ať už je to vnější nebo vnitřní svět. Analýza druhého sklonu definuje dominantní mód asimilační informace, který se objevuje prostřednictvím smyslů nebo intuice. Analýza třetího sklonu popisuje mód tvoření rozhodování, při kterém je dominantní buď mysl, nebo srdce, zatímco analýza čtvrtého sklonu vytváří definici dominantního životního stylu, ať organizovaného, nebo spontánního. Kombinací všech těchto přirozených sklonů získáme šestnáct možných typů osobnosti. Popisuje individuální typy osobnosti v akci - v práci, v denním životě a v mezilidských vztazích.

Nesoustředí se ani na vnitřní dynamiku osobnosti ani neuskutečňuje žádné teoretické pokusy vysvětlit nebo komentovat neviditelné, vnitřní procesy. Důraz je kladen více na způsoby, kterými se daný typ osobnosti projevuje navenek a jak ovlivňuje okolní svět. Tento důraz na sociální aspekt osobnosti staví ID16™© poněkud blíže k dříve zmíněné typologii vyvinuté Aušrou Augustinavičiūtė.

Každý z osobnostních typů ID16™© je výsledkem sklonů dané osoby. Nelze však nic hodnotit ani soudit o přiřazení osoby k danému typu. Žádný konkrétní typ osobnosti není "horší" nebo "lepší" než kterýkoliv jiný. Každý typ je zcela odlišný a každý má své vlastní potenciální silné a slabé stránky. ID16™© umožňuje tyto rozdíly identifikovat a popsat. Pomáhá nám to pochopit sebe a objevit naše místo ve světě.

Znalost našeho osobnostního profilu nám umožňuje plně využít naši neocenitelnou pomoc v každodenním životě, při řešení problémů, při budování zdravých vztahů s ostatními lidmi a v rozhodování o našem vzdělávání a profesi. Určení osobnosti je proces, který není svévolné ani mechanické povahy. Máme naši osobnost a používáme ji a každý z nás je plně schopný definovat, ke kterému typu patříme. Role jednotlivce je tedy klíčová. Této sebeidentifikace lze dosáhnout buď analýzou popisů typů osobnosti ID16™© a neustálým zužováním vybraných polí nebo zkratkou poskytnutou pomocí testu ID16™© testu osobnosti (test může být nalezen v publikaci od Jaroslawa Jankowskiho "Proč jsme tak rozdílní? Váš průvodce 16 osobnostními typy"). Role, kterou hraje každý "uživatel osobnosti", je stejně důležitá, pokud jde o test daný. Výsledek zcela závisí na odpovědích, které poskytují. Identifikace typů osobnosti nám pomáhá poznat sebe i ostatní. Nemělo by se s ním však zacházet jako s našimi slabostmi nebo špatnými mezilidskými vztahy. Mohlo by nám to však pomoci pochopit jejich příčiny!

ID16™© nepovažuje typ osobnosti za statický, genetický, předem určený stav, ale za produkt vrozených a získaných charakteristik. Jako takový je to koncept, který pro nás nezmenšuje nové perspektivy, povzbuzuje nás, abychom pracovali na sobě a určili oblasti, kde je tato práce nejvíce potřebná.

Typy osobnosti ID16™©

Ke kterému ze šestnácti typů osobnosti se řadíte vy? Použijte ID16™© osobnostní test a zjistěte to!

Správce
Životní motto správce (ESTJ): Uděláme práci!
Správci jsou tvrdě pracovití, odpovědní a velmi loajální. Energičtí a rozhodní, cení si pořádku, stability, bezpečnosti a jasných pravidel. Jsou věcně založeni a mají rádi obchod, velké množství podrobných informací. Vynikající organizátoři, netolerují neefektivnost, plýtvání a lenost. Na základě svých přesvědčení a přímých kontaktů s ostatními prezentují svůj názor rozhodně a otevřeně vyjadřují kritické názory, někdy poškozují čtyři přirozené sklony:
- Zdroj životní energie: vnější svět
- Režim asimilace informací: prostřednictvím smyslů
- Dělání rozhodnutí pomocí mysli
- Životní styl: organizovaný
Podobné typy osobnosti:
- Animátor
- Inspektor
- Praktik
Statistická data:
- Správci tvoří deset až třináct procent celkové populace
- Mezi správci převládají muži (60 %)



Advokáti (ESFJ)
Životní heslo: Jak vám mohu pomoci?
Advokáti jsou dobře organizovaní, energičtí a mimořádně družní. Advokáti vnímají lidské pocity, emoce a potřeby. Cení si harmonie a těžko snáší kritiku a konflikt. Jejich citlivost na jakýkoli projev nespravedlnosti, předsudků nebo újmy na druhých jsou skutečně problémy a skutečně se těší, když jim pomáhají a pečují o jejich potřeby, přičemž často zanedbávají své vlastní. Mají tendenci dělat vše pro ostatní a mohou být náchylní k manipulaci.
Čtyři přirozené sklony advokáta
- Zdroj životní energie: vnější svět
- Režim asimilační informace: pomocí smyslů
- Režim tvoření rozhodnutí: srdcem
- Životní styl: organizovaný
Podobné typy osobnosti:
- Moderátor
- Obránce
- Umělec
Statistické údaje:
Advokáti představují deset až třináct procent celkové populace
- Mezi advokáty převládají ženy (70 %)

Animátor (ESTP)
Životní motto: Udělejme něco!
Animátoři jsou energičtí, aktivní a podnikaví. Mají rádi společnost druhých, mají schopnost si tento okamžik užít a jsou spontánní, flexibilní a otevření změnám. Animátoři jsou inspirující a podnětní, pobízí ostatní, aby jednali. Jako logičtí, racionální a pragmatičtí realisté jsou unaveni abstraktními koncepty a řešeními pro budoucnost. Zaměřují se na řešení konkrétních problémů v impulzivním jednání, jednání nejprve a přemýšlení později.
Animátorovy čtyři přirozené sklony:
- Zdroj životní energie: vnější svět
- Asimilace informací pomocí smyslů
- Tvorba rozhodnutí: myslí
- Životní styl: spontánní
Podobné typy osobnosti:
- Administrátor
- Praktik
- Inspektor
Statistické údaje:
- Mezi animátory převládá šest až deset procent mužů z celkové populace (60 %)

Umělec (ISFP)
Životní motto: Vytvořme něco!
Umělci jsou citliví, kreativní a originální, se smyslem pro estetično a mají přirozené umělecké nadání. Nezávisle na svém charakteru sledují svůj vlastní systém hodnot a mají optimistický náhled s pozitivním přístupem k životu a schopností si užít okamžik. Pomoc druhým je pro ně zdrojem radosti. Považují abstraktní teorie za únavné a raději by jim vytvořili realitu, než dokončili to, co již začali. Mají potíže vyjádřit své vlastní touhy a potřeby.
Čtyři přirozené sklony umělce:
- Zdroj životní energie - z vnitřního světa
- Asimilace informací: prostřednictvím smyslů
- Konání rozhodnutí: srdcem
- Životní styl: spontánní
Podobné typy osobnosti:
- Ochránce
- Moderátor
- Advokát
Statistické údaje:
- Umělců je mezi šesti až devíti procenty celkové populace
- Mezi umělci převládají ženy (60 %)

Poradce (ENFJ)
Životní motto: Mí přátelé jsou můj svět
Poradci jsou optimističtí, nadšení a pohotoví. Zdvořilí a taktní, mají mimořádný dar k empatii a nacházejí radost z jednání za dobro ostatních, aniž by na sebe mysleli. Mají schopnost ovlivňovat ostatní lidi, inspirovat je, vyvolávat skrytý potenciál a dávat jim víru ve své vlastní síly. Vyzařují teplo, přitahují k sobě ostatní a často pomáhají řešit jejich osobní problémy. Poradci mohou mít přílišnou důvěru a mají tendenci dívat se na svět růžovými brýlemi. Jsou zaměřeni na jiné lidi a často zapomínají na své vlastní potřeby.
Poradcovy čtyři režimy přirozených sklonů:
- Zdroje životní energie: vnější svět
- Režim asimilace informací: intuice
- Konání rozhodnutí: srdcem
- Životní styl: organizovaný
Podobné typy osobnosti:
- Nadšenec
- Mentor
- Idealista
Statistické údaje:
- Poradci tvoří tři až pět procent celkové populace
- Mezi poradci dominují ženy (80 %)

Ředitel (ENTJ)
Životní motto: Říkám vám, co je potřeba udělat.
Ředitelé jsou nezávislí, aktivní a rozhodní. Racionální, logičtí a kreativní. Když analyzují problémy, dívají se na ně zeširoka a jsou schopni předpovídat budoucí důsledky lidských činností. Charakterizuje je optimismus a zdravý smysl pro svou vlastní hodnotu a jsou schopni přenášet teoretické koncepty do konkrétních, praktických plánů akce.

Komentáře

  1. Já jsem rozbíječ škatulek.
    Viz výrok mé matky:
    "Nedělej, že něco děláš, když nic neděláš."

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Já jsem taky "psychicky" nevyhraněná.
    Ale i nic nedělání, je přece dělání.

    OdpovědětVymazat
  3. zahradacihelna2. února 2020 v 6:34

    Chybí mu tam typ blíženec- neřízená střela v širším pásmu schizofrenie:)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Ještě bude pokračovat. Blíženec - to je citlivý poděs.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn