Přeskočit na hlavní obsah

Mohlo Německo vyhrát bitvu o Británii?

Matematická studie dokazuje, že Luftwaffe (německé válečné letectvo) by porazilo RAF (královské letectvo), kdyby odstartovalo o TŘI TÝDNY dříve a soustředilo se spíše na bombardování letišť než na města.



NOVINKA Dvě obrovské chyby bývalého pilota stíhacího letadla, esa Hermanna Goeringa (na obrázku vpravo dole ve Francii v roce 1941), který vedl útok, zmařily nacistické úsilí a pomohly Británii a RAF porazit nacistické plány a v boji letadel německá letadla Messerschmidt (vpravo nahoře) podlehla anglickým Spitfires (vlevo nahoře a uprostřed) a Hurricanes. Studie naznačuje, že pokud by Německo v červnu zahájilo útok po slavném projevu "Bitva o Británii" (vlevo dole) Winstona Churchilla na cílená letiště, nacisté by pravděpodobně zvítězili, což by připravilo cestu pro námořní a pozemní invazi. Tomuto už dlouho věří historikové a vědci nyní souhlasí. Přestože byla rozptýlena, Luftwaffe se při mnoha příležitostech přiblížila k ohromené RAF. Jedním z nejvýznamnějších úspěchů německého letectva byl útok na viditelné a životně důležité radarové stožáry na klíčových letištích 12. srpna. Kdyby Goering pokračoval v této taktice, byl by téměř bezpochyby přivedl nacistický režim k historické porážce Británie. Namísto toho vyzdvihované eso, bývalý pilot a stíhač německého letectva, pověřený německou vojenskou kampaní a leteckým napadením, létal mezi několika taktikami.

Jak nám říkají dějiny, bitva o Británii, také nazývaná bitvou o Anglii skončila porážkou německých vzdušných sil. Němcům se nepodařilo zničit britskou RAF (Royal Air Force), takže Anglie ve 2. světové válce nebyla nikdy dobyta. Tato bitva byla unikátní tím, že se jednalo o první leteckou bitvu v historii lidstva.

Co by se stalo, kdyby Němci leteckou bitvu vyhráli? Podařilo by se jim dobýt Anglii a dostat přes kanál La-Manche vojsko a těžkou ozbrojenou techniku? Nejsem jasnovidec. Byť historikové a vědci věří, že Anglie mohla být pokořena, nesmíme zapomínat, že Britové měli velmi vyspělé námořnictvo. A hrát na "kdyby" nemá smysl. Buďme rádi, že válka skončila.


Překlad a doslov: Mirijam

Komentáře

  1. Je dobře, žé bitva o Anglii dopadla, jak dopadla. protože Německo se na válku svědomitě připravovalo, kdežto mnozí evr.poitici posedlí apeasmentem, situaci podceňovali.

    OdpovědětVymazat
  2. " Germánův  průnik  přes  Lamanž
    nemoh´ by  uspěti !  poněvadž
    Anglán  měl  strašného  spojence !... kdože  by  vystřelil  na  Němce ?"
       ( toť  debata  ve  knajpě  ,,Na  Růžku,, )... " Přec  měli  cara  Báťušku !!
    ... ten  vzal  by  si  Frice  ty,  na  mušku
    a  střelil  by  na  ně  Car-puškou !!
    ... a  dvakrát  i  třikrát  by  na  ně  střelil
    a  Němcové  měli  by  po  prdeli !
    ... a  přelítnout  kanál ?  by  nebyli  moci !! "... debata  táhla  se  do  půlnoci !

    OdpovědětVymazat
  3. Těžko říct. To je takové co by kdyby. Jedna strana mohla udělat to, druhá to. Každopádně ještěže to dopadlo tak, jak to dopadlo :)

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Balistické střely V2 - to byla klika.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: A mír stejně nezachránili.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Po bitvě každý generál. A v hospodě Na Růžku se to vždycky rozebere.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Ukázaly by se zase i jiné možnosti, buďme rádi, že to dopadlo takhle.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn