Přeskočit na hlavní obsah

Podivuhodné ženy – hrdinky ze skutečného života III.

K dalším podivuhodným ženám, o kterých jsem psala již ve svých článcích Podivuhodné ženy - Hrdinky ze skutečného života I. a II. se dá počítat další pirátka, neporazitelná královna moří, Číňanka Čeng Š´, která na počátku 19. století velela více než 300 lodím a až 40 000 mužů. Čísla se rozcházejí. Podle jiných zdrojů se mělo jednat až o 5 násobek počtu lodí a 2 násobek počtu mužů. Původně se živila jako prostitutka v Kantonu. Odtud ji však unesli piráti a jednoho z nich, velitele Čenga I., si později vzala. Již před sňatkem si vynutila předmanželskou smlouvou, že se s ním bude podílet na moci i bohatství a zapojí se do rozšiřování jeho území.

Po smrti manžela Čeng I. roku 1807 během povstání v Tay Son ve Vietnamu, pouhých šest let po svatbě, se podařilo Čeng Š´ získat rozhodující vliv ve Flotile červeného praporu. Začala vládnout tvrdou rukou. Nový zákoník, který vydala, zahrnoval mnohem přísnější tresty, ale vedly k úspěchu. Například každý, kdo se opovážil vydávat vlastní rozkazy, které nepocházely od ní, byl na místě popraven useknutím hlavy. Věrnost mužů byla pro ni zásadní. Každé nedodržení pravidel se tvrdě trestalo bičováním a mučením. Za zradu prý řezala uši.

Zvláštní pravidla uvalila na ženské vězně. Ze zadržených žen si její piráti mohli vybrat a nechat si je jako manželky. Přitažlivé vězeňkyně se mohly poddat a být dobrou ženou, nebo je čekal krutý trest. Pokud se dopustily nevěry, byly následně popraveny. Paradoxně štěstí měly ošklivé ženy, ty totiž Čeng Š´ pouštěla na svobodu!

Pirátka brzy ovládla oblast od Macaa až po Kanton a čínská, portugalská ani britská armáda nebyla schopna ji připravit o území.

Čína roku 1810 vyhlásila pro piráty amnestii. Čeng Š´ využila této příležitosti, ale vymínila si, že ji zůstane veškerá kořist. Vzala si za muže druhého vládce flotily Changa a společně se vrátili do provincie Guangdong, do jejího rodného města spolu se svými dětmi, kde si Čeng Š´ otevřela veřejný dům a hernu, kterou provozovala až do své smrti v roce 1844.

Dnes její odkaz žije v Disneyho Pirátech z Karibiku, jako paní Chingová, jedna z devíti Pirátských pánů…




Článek je o chudobné a nešťastné děvčici, jak ke štěstí přišla. V dnešní době by se jí říkalo zlatokopka, ale v případě Čeng Š´ to byla z nouze ctnost. Sice nevím, o jakou ctnost se jedná. Ale stačí být krutá, nekompromisní, rozhodná a rázná, mít vize a vytýčený cíl. A nesvede s ní nic ani pár volů. Dá se říct, že měla naplněný život.

Zdroje:
100+1 14/2018
Doslov: Mirijam

Komentáře

  1. " Hledám ženu  podivu-hodnou,
    laskavou, chytrou  ... a  hlavně  hodnou,
    aby  mi  nikdy  nic  neukradla !!... jste  to vy ?  nejste-liž  náhodou  Madla ??"... hoch  zatahal  ženu, až  sukně  z  ní  spadla !!" Idiot !!!"  žena je  rudá  v  líci
    " Otravuje  tu  na  ulici !!"Wocasek  Ludwa  prch´ z  místa  rychle !... v další  pak  ulici  stáh´ z ženy  rifle !!
    ... ( zas  stejnou  jí  dával  otázku )
    Co  facek  se  dostalo  Wocasku !Za celý den
    stokrát profackován
    nemoh´ si  vybavit, kde  že  je  doma ?
    .. rozdrbán, potrhán, třesouc se mrazem,
    pět ulic přešel pak  jedním rázem
    od začátku  až  do  konce !!" Tady přec  bydlíš ty  pitomče !!"
    ... vykoukly  xichty  ze  suterénu
    ( cc  5  cm  od  terénu )" Už jsme  tě  volali  vícekrát !!"Ludva  již  ucítil  známý  smrad
    a  vrhnul  se  rodině  do  náručí !!" Proč jsi to  nedělal, jak jsem tě  učil ??"
    řve  dědek :  " Celý jsi ofackován !"
    hoch celou noc proležel  ofačován !... řve  tatík :  " Se  chovej jak  Casanova !!"... hoch slíbil, že  druhý den
    zkusí to znova !

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Třeba druhý den bude Ludva úspěšnější. První den byla předehra.

    OdpovědětVymazat
  3. No, tak to musela být pěkná furie, když ukočírovala tolik mužských... ne?

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Herdekbaba, krutá, ctižádostivá, hezká - vražedná kombinace.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro