Přeskočit na hlavní obsah

AMERICKÝ FENOMÉN

"Výrazný americký fenomén": Studie ukazuje, že naše pracovní síla umírá rychleji než v kterékoli jiné bohaté zemi - hlásá titulek z článku, zveřejněném v USA TODAY 26. listopadu 2019.

Motor, který pohání nejúčinnější ekonomiku světa, umírá znepokojivým tempem, hovoří se o "výrazném americkém fenoménu". Nelze snadno rozpoznat příčiny nebo najít jednoduché řešení.

To jsou některé závěry z obsáhlé nové studie vědců Commonwealth University z Virginie, která ukazuje, že úmrtnost dospělých ve věku 25 - 64 let v USA nadále roste, což snižuje celkovou délku života populace po dobu nejméně tří po sobě následujících let.

Zpráva "Očekávaná délka života a úmrtnost ve Spojených státech, 1959-2017", byla zveřejněna v úterý v časopise Journal of American Medical Association. Studie zobrazuje chmurný obraz pracovní síly sužované předávkováním drogami, sebevraždami a chorobami orgánů, přičemž se potýká s ekonomickým stresem.

"Vypadá to jako vynikající dokument - přesně to, co jsme potřebovali, abychom pomohli odhalit celkový pokles průměrné délky života v USA," řekla Eileen Crimmins, přidružená děkanka na Univerzitě v jižní Kalifornii, která je odborníkem na vztah mezi zdravím a socioekonomickými faktory.

V trendu, nehledě na rasy a etnika, má USA nejhorší úmrtnost obyvatel v produktivním věku mezi 17 zeměmi s vysokými příjmy, a to i přesto, že co se týče výdajů na zdravotnictví, zastávají USA jedno z čelních míst na světě.

A zatímco se v ostatních průmyslových zemích nadále prodlužuje délka života, v Americe jde opačným směrem, klesá z vrcholu 78,9 roku v roce 2014 na 78,6 v roce 2017, což je poslední rok, na který se zpráva vztahuje.

Pro srovnání, podle Peterson-Kaisera, který sleduje v institutu Peterson KFF zdravotní systém, je průměrná délka života v podobných zemích 82,2 let. Japonsko má 84,1, Francie 82,4 a Kanada 81,9 let. V 80. letech USA zůstali pozadu a vzdálenost se prodloužila, protože míra pokroku v této zemi se v roce 2011 snížila a nakonec se zastavila.

Steven Woolf, emeritní ředitel Centra pro společnost a zdraví VCU a hlavní autor studie, uvedl, že důvody úpadku jdou daleko nad rámec neexistence všeobecné zdravotní péče v USA - na rozdíl od ostatních zemí - i když je to jeden z faktorů.

"Bylo by jednodušší, kdybychom mohli celý tento trend obvinit z jednoho problému, jako jsou zbraně nebo obezita nebo opioidní epidemie, což všechno jsou problémy, kterými se USA liší od ostatních zemí," řekl Woolf USA DNES. "Zjistili jsme však nárůst úmrtnosti. K úmrtí došlo z 35 příčin."

Nejvýrazněji se projevovaly v průmyslovém Středozápadě, ve 13 Appalačských státech a nad Novou Anglií, což Woolf přičítal částečně poklesu pracovních míst ve výrobě a epidemii opioidů.

Z 10 největších států s největším počtem nadměrných úmrtí ve věkovém rozmezí 25 - 64 let - což znamená úmrtí, která byla sledována projekty a porovnávána se základní mirou úmrtnosti v USA - bylo osm v Rust Belt nebo Appalachia. Polovina nadměrných úmrtí byla soustředěna v posledně uvedené oblasti.

Údolí Ohio - zahrnující Indianu, Kentucky, Ohio a Pensylvánie - tvořilo jednu třetinu.

Některá další čísla získaná studií, založená na údajích shromážděných v americké databázi úmrtnosti a Centrech pro kontrolu a prevenci nemocí, jsou zarážející:
· Mezi lety 1999 a 2017 se úmrtnost v polovině života způsobená předávkováním zvýšila o 386,5 %.
· Ve stejné věkové skupině a časovém období vzrostla úmrtnost na hypertenzní onemocnění o 78,9 % a úmrtí spojená s obezitou o 114 %.
· Sebevraždy vzrostly o 38 % a stouply o 55,9 % mezi věkovými skupinami 55 - 64 let.

To je spousta životů vyhaslých v hlavních letech, což je dlouhodobá hrozba pro ekonomiku, která se řadí celosvětově na první místo v hrubém domácím produktu.

Nejenže jsou zaměstnavatelé častěji svědky předčasných úmrtí u svých pracovníků, ale také se potýkají s vyšší mírou nemocnosti a vyšší invaliditou, což znevýhodňuje americké podniky vůči podnikům v jiných zemích, které mají zdravější a produktivnější pracovní sílu," uvedl Woolf a dodává, že zaměstnavatelé již zde mají vysoké náklady na zdravotní péči.

Mezi hlavní příčiny úmrtnosti v USA patří nedostatek vzdělání a životní mzdy.

Zpráva ukázala, že úmrtnost obyvatel mladších než 25 a starších než 64 let se snížila. Tady by se dalo ukázat prstem na nefunkční systém zdravotní péče v zemi pro pracující dospělé, protože mnoho z těchto dalších věkových skupin může být pokryto buď programem dětského zdravotního pojištění (CHIP), nebo Medicare (národní zdravotní pojišťovací program v USA).

Woolf zpochybňuje názor, že pouze 10 % až 20 % zdravotního stavu obyvatel připadá na vrub lékařské péči. Řekl, že větším viníkem je nedostatek sociálních programů a podpůrných systémů, které jsou běžnější v jiných bohatých zemích, když se pracující rodiny dostávají do obtížných časů.

Tyto drsné časy, často spojené se ztrátou zaměstnání, mohou vést k nějakému druhu nezdravého chování - zneužívání drog a alkoholu, kouření, přejídání, sebevražedným pokusům - které vyústí v to, co se stalo známým jako "smrt ze zoufalství".

Woolf uvedl, že znatelný nárůst těchto problémů je dalším důkazem závažnosti problému, kterému USA čelí. Je ten, který řekl, že to bude vyžadovat investice z veřejného i soukromého sektoru, které budou nějakou formou vydávány potřebným adresně.

I když by Američané byli schopni zvrátit svůj trend zpět, který byl nedávno studií potvrzen, jeden odhad uvádí, že při rychlosti růstu dlouhověkosti z posledních několika let by USA trvalo více než 100 let, aby dohnaly průměrnou délku života ostatních bohatých zemí dosaženou do roku 2016.

"Děláme obrovskou chybu, pokud se nevracíme zpět a nedíváme se na základní příčiny," řekl Woolf, včetně nedostatku vzdělávacích příležitostí a životních mezd, které jsou mezi pravděpodobnými příčinami úmrtí v produktivním, aktivním věku. "Recept, jak zvrátit úmrtí ve středním věku, pro zemi je, že musíme těmto lidem pomoci." A pokud to neuděláme, doslova budeme platit svými životy."

Pro změnu nějaký článek z Ameriky, zabývající se vysokou úmrtností ve věku mezi 25 až 64 lety.

Expert pan Woolf vidí vysokou úmrtnost v tomto věku v nedostatečném vzdělání a v nízkých nebo žádných životních mzdách.

Problémů může být celá řada. Již prezident Obama upozorňoval na propadající se ekonomiku a nízkou zdravotní péči, včetně ne plně používaného zdravotního zabezpečení a tím pádem nároku na zdravotní péči.

V zde již jmenovaných problémových oblastech, jako jsou Rust Belt a Appalachia, stojí za zmínku, že se jedná o oblasti s vysokou nezaměstnaností, závislostí na opiátech, alkoholu, s nízkou vzdělaností. Stejně tak i u nás bychom mohli jmenovat takové oblasti, jako jsou například severní Čechy, kde nezaměstnanost vysoko překračuje průměr v České republice, ať již v důsledku nedostatečné kvalifikace, nechuti pracovat, nedostatku pracovních příležitostí. Sociální problémy ruku v ruce kráčí s nešvary jako je alkohol, drogy, prostituce, kriminalita, krádeže, vyhýbání se práci, agresivita.

Studie prokázala, že úmrtnost obyvatel v USA ve středním věku, tedy mezi 25 - 64 lety, se zvýšila v důsledku předávkování návykovými látkami, obezity a zvýšením počtu sebevražd.

K útěku z bezvýchodné sociální a ekonomické situace se používají právě psychotropní látky, které ve vás nabudí pocit euforie a úspěšnosti. Mnohdy je použití doprovázeno agresivitou ať již vůči sobě nebo jiným. Druhým aspektem je obezita, která vzniká v důsledku špatného stravování. Fast foody, které se velkou měrou podílí na vzniku obezity, k nám přicestovaly právě z USA. Ve Spojených státech existuje mnoho obézních lidí, ať již mezi bílými nebo černými. Nadváha se dá přičíst KFC, McDonaldovi, zkrátka fast foodům, které produkují nezdravou, ale rychlou stravu a polotovarům, které jsou v USA hojně prodávány. Hodně amerických žen pro úpravu váhy používá nejen diety, například známý Herbal Life, ale i vitamíny a léčiva, které upravují nadváhu. Samá chemie. Lepší by se bylo vrátit k přirozenému hubnutí pohybem, zdravou stravou, dostatečným spánkem. A poslední možností, k níž se někteří uchýlí, je sebevražda, která vše vyřeší. Bohužel čin se nedá vrátit zpět a škoda každého zmařeného života.

Řešením je zkvalitnění sociálního zabezpečení. Rozdělování dávek neřeší podstatu problému. V postižených oblastech je třeba lidi motivovat, vytvořit dostatek pracovních příležitostí, podporovat vzdělanost. Pokud se podaří zkvalitnit život každého jednotlivce, většina z nich upustí od užívání drog, sníží se kriminalita a nadužívání alkoholu, klesne počet sebevražd. Obezita je pro mne v tomto případě zástupný problém, na kterém ale je možno v případě prosperity a rozvoje oblasti zapracovat.

V konečném případě nejde jen o prodloužení života, ale i jeho zkvalitnění.


Zdroj:

Překlad a doslov: Mirijam

Komentáře

  1. V Americe jsou obézní i psi.
    A i psi mají pilulky na hubnutí.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Really? Nepracuješ pro nějaký farmaceutický průmysl? 😲😺

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Viz https://tn.nova.cz/clanek/magaziny/zena/zdravi-a-zivotni-styl/prvni-prasky-na-hubnuti-pro-psy.html

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:[4]: Zajímavý článek. Pro kocůry a pro lidi jsou pilulky zakázány. Možná by se rychle rozebraly a nezbylo by pro psy. Nehledě na vedlejší účinky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout. Foto: Susann Städter/photocase.de Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat? Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě. Záškuby očí: Varovný signál těla Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny. Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí. Příčin, proč oko má záškuby, je