Přeskočit na hlavní obsah

VEGETARIÁNI NEBO VŠEŽRAVCI?

Vegetariánský způsob života je stále častější. Nabízí se otázka. Je opravdu zdravější? Jiná skupina, ke které se řadím i já, tvrdí, že jsme se narodili jako všežravci a potřebujeme maso. Jak tomu je?

Výhody vegetariánství se dají shrnout do následujících bodů:

· rostlinná strava přispívá k delšímu životu a chrání před civilizačními chorobami
· vegetariáni mají nižší krevní tlak a nižší hladinu cholesterolu
· trpí méně nadváhou, žlučníkovými kameny nebo cukrovkou druhého typu
· u vegetariánů je nižší pravděpodobnost, že onemocní kardiovaskulární chorobou
· zelenina a ovoce obsahují oproti masu celou škálu vitamínů (především vitamín C), minerálů, antioxidantů a karotenů
· většina vegetariánů vyznává automaticky celkově zdravější životní styl
· vegetariáni jedí více vlákniny a méně tuků

Stejně tak existuje velké množství nevýhod:

· vegetariáni trpí více nedostatkem železa a mastných omega-3 kyselin
· jsou více ohroženi chudokrevností a zvýšenou únavou
· vegetariáni mají potíže s imunitou a lomivostí kostí
· častěji je postihuje Alzheimerova choroba a mrtvice
· ženy vegetariánky mají častěji problémy s menstruačním cyklem i s otěhotněním
· rostlinná strava neobsahuje plnohodnotné bílkoviny, proto se doporučuje jíst pravidelně mléčné výrobky a jednou za čas vejce
· mohou mít problémy s funkčností štítné žlázy, především kvůli nedostatku jodu

Přejděme k výhodám konzumentů masa:

· libové maso je plnohodnotným zdrojem bílkovin, které se v rostlinné stravě nenacházejí
· v mase se nacházejí mastné kyseliny, vitamíny především skupiny B (B12, B2, niacin, B6) a minerály (železo, zinek, dusík)

K nevýhodám pojídání masa patří:

· masitá strava zvyšuje hladinu tuku v těle, což způsobuje obezitu, vysoký cholesterol a tlak
· při konzumaci masa se zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku
· maso v jídelníčku způsobuje rychlejší stárnutí organismu.

K nevýhodám se dá řadit i dnes tolik populární grilování. Griluje se především maso. Při tomto zpracování masa se uvolňují karcinogenní látky.

Který způsob stravování je zdravější, o tom se vedou dlouhé diskuse a spory. Oba dva způsoby mohou být pro zdraví prospěšné, ale i zničující, pokud se zachází do extrému. Stejně tak je nutno konstatovat, že jak vegetariáni, tak všežravci se potýkají s chorobami a s různými nedostatky ve stravě. Obecně platí, že jídelníček by měl být vyvážený, s dostatečným množstvím tuku, vitamínů, minerálů i vlákniny. V našem jídelníčku by neměl chybět dostatek ovoce a zeleniny.

Ti, kdo jedí maso, argumentují, že se řadíme mezi všežravce. Na druhou stranu se říká, že vegetariáni žijí zdravěji a prý trpí méně nemocemi. Ale většinou je ke změně životního stylu vede úcta ke zvířatům nebo náboženství.

Naši předkové byli sběrači a živili se rostlinnou stravou. Později začali chodit po dvou končetinách a naučili se vyrábět nástroje, s jejichž pomocí mohli ulovit i velkou a nebezpečnou zvěř, což vedlo ke změně jídelníčku i uzpůsobení chrupu.
Z historie ale víme, že první zmínky o vegetariánství pocházejí už od starověkých civilizací, především z oblasti Indie. Tento druh stravování se objevil z náboženských důvodů, v době, kdy védské náboženství bylo na ústupu a přecházelo se k hinduismu a buddhismu. Tyto duchovní směry ctí a respektují všechny živé bytosti. A také v této oblasti nebyla lovná zvěř. O vegetariánství se můžeme dočíst i ve starověkém Řecku, Egyptě a dalších kulturách.

Stejně tak i maso, především v období středověku, mělo své nezastupitelné místo. Je nejen vydatným zdrojem bílkoviny a energie, ale bylo symbolem bohatství a blahobytu a nechybělo na žádných evropských královských stolech.

Při správném způsobu stravování není strava, obsahující maso, ani vegetariánská strava špatný směr.

Já osobně vegetariánka nejsem. Jím maso, ale dám si i bezmasé jídlo, konzumuji hodně ovoce a zeleniny. Co znám vegetariány, tak mi nepřišlo, že by oplývali zdravím. Učitel angličtiny, vegetarián, byl věčně nemocný. Stejně jako personalistka v bývalé firmě, která nejedla maso z etických důvodů, měla velký vztah ke zvířatům, ale zdraví také moc nepobrala.

Podle mého názoru je důležité jíst střídmě, pravidelně, spíše v menších dávkách. Jíst vše, dodržovat pitný režim a poslouchat své tělo. Mohou být jídla, která člověku nedělají dobře, i když si není vědom žádné nemoci. Také může mít alergii na nějaké potraviny nebo poživatiny - mléko, ořechy. V poslední době se hodně mluví o lepku. Zdravotní intolerance na některé potraviny pak především dětem ve škole přináší různá omezení.

Ráda si přečtu vaše názory k tomuto článku.




Zdroj:
Svět na dlani 6/2019
Zpracovala, upravila a doplnila: Mirijam

Komentáře

  1. Nejsme přirození vegetariáni  ale maso zajímá v naší potravě asi skutečně příliš velký podíl... Dříve ho jedli lidé podstatně méně..

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Souhlasím. Více ovoce a zeleniny a s rozumnou mírou maso, doplněno klíčky a obilovinami, nemá to chybu. 😄

    OdpovědětVymazat
  3. Za mne hlásím, jsem pro všežravce.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Také jim dávám přednost.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

KRESLENÍ PRO VĚK 12 A VÍCE

To by člověk nevěřil, co dělá stínování a vhodná volba tužek a pastelek. Zaznamenat dynamiku a světlo je v kreslení docela problém. Musím si ještě obstarat blender pro zesvětlování a thunder pro tmavá místa na kresbě pro získání tmavého efektu. Existuje i pastelka pro plynulý přechod barev, může se hodit. Maluji zatím do sešitu, skicáky zatím nepoužívám. Začnu tehdy až si budu myslet, že kresba získá na kvalitě. Na ten pel mel co zkouším, je sešit vhodný a vleze se do něho více kreseb, i nepovedených. Papír to skousne a já budu vidět, kde se stala chyba. A prvních pár začátečnických obrázků pro dospívající mládež a starší: Obr. 1: Dívka, panda Obr. 2: Dívka s deštníkem Obr. 3: Dívka s flétnou Obr. 4: Chlapec, země, skála Obr. 5: Kříž s andělskými křídly Obr. 6: Matka s dítětem Obr. 7: Dvě slečny a Ježíš Obr. 8: Most s krajinou Obr. 9: Silnice s alejí Obr. 10: Oslava kostlivce Obr. 11: Pistole, hlava koně Obr. 12: Tygr Tak to je vzorek mých prvních...

UŽ TÉMĚŘ VÁNOCE A NOVÝ ROK 2025

Jak tak jdem tím zdejším světem, uniká nám, v čem se pletem …. spletla jsem se, že do zimy budu mít ponožky; ale ne s pomocí boží, ale s pomocí kamarádky jsem dokončila můj první pletací výtvor po 38 letech, kdy jsem definitivně odložila jehlice, těsně před vánocemi. Obr. 1: Jedna ponožka První ponožka je krpatá, jako vlnobití. Hlavně to přidávání, abych zachovala rovinu, mi činí problém. Pletařky ví. Prý mezi dva kopečky. Nevím, co mám pokládat za kopeček, tak splétám křivě. Přítelkyně mne nabádala, abych ji vypárala, ale já jsem si ji chtěla nechat jako odstrašující příklad na vzorek. Ale neodradilo mne to a pokračovala dál. Obr. 2 + 3: Dvě ponožky a tři ponožky Na obrázcích horní ponožka je ta nepovedená. Zbývající použitelné dvě se mi podařilo před vánocemi dokončit za značného přispění kamarádky, která občas se mnou ztrácela trpělivost. Občas jsme odložily jehlice, daly si panáka, ohlásila jsem, že dnes už plést nebudu. Do příště mi to opravila. Jinak bych ...

OD PODZIMNÍ DOVOLENÉ K VÁNOČNÍ ZDRAVICI

Od poloviny září jsme ještě proskakovali vlny ve Středozemním moři v Turecku. Minimalistický pokojík v hotelu Sun Beach Park v malebném městečku Side, tentokrát bez balkónu, nám poskytoval tento výhled. Obr. 1: Pohled ze Sun Beach Park V přízemí byla dostatečně velká recepce, obývaná i zvířecími hlídači, kteří byli na každém kroku – kočky. Obr. 2: Kočka z recepce Když turisté odešli a písečné pláže zely prázdnotou, hlídala na vyhlídce kočka. Bystrým okem kontrolovala, zda neuvidí něco k snědku, nebo sledovala dění kolem.  Obr.: 3: Kočka u moře Cestou k Apolonovu chrámu jsme potkali v podvečerních hodinách kočku a ježka. Chtěli jsme zachytit jejich hrátky, ale jakmile jsme se přiblížili s fotoaparátem, ježek se schoulil do klubíčka.                                 ...