Přeskočit na hlavní obsah

VEGETARIÁNI NEBO VŠEŽRAVCI?

Vegetariánský způsob života je stále častější. Nabízí se otázka. Je opravdu zdravější? Jiná skupina, ke které se řadím i já, tvrdí, že jsme se narodili jako všežravci a potřebujeme maso. Jak tomu je?

Výhody vegetariánství se dají shrnout do následujících bodů:

· rostlinná strava přispívá k delšímu životu a chrání před civilizačními chorobami
· vegetariáni mají nižší krevní tlak a nižší hladinu cholesterolu
· trpí méně nadváhou, žlučníkovými kameny nebo cukrovkou druhého typu
· u vegetariánů je nižší pravděpodobnost, že onemocní kardiovaskulární chorobou
· zelenina a ovoce obsahují oproti masu celou škálu vitamínů (především vitamín C), minerálů, antioxidantů a karotenů
· většina vegetariánů vyznává automaticky celkově zdravější životní styl
· vegetariáni jedí více vlákniny a méně tuků

Stejně tak existuje velké množství nevýhod:

· vegetariáni trpí více nedostatkem železa a mastných omega-3 kyselin
· jsou více ohroženi chudokrevností a zvýšenou únavou
· vegetariáni mají potíže s imunitou a lomivostí kostí
· častěji je postihuje Alzheimerova choroba a mrtvice
· ženy vegetariánky mají častěji problémy s menstruačním cyklem i s otěhotněním
· rostlinná strava neobsahuje plnohodnotné bílkoviny, proto se doporučuje jíst pravidelně mléčné výrobky a jednou za čas vejce
· mohou mít problémy s funkčností štítné žlázy, především kvůli nedostatku jodu

Přejděme k výhodám konzumentů masa:

· libové maso je plnohodnotným zdrojem bílkovin, které se v rostlinné stravě nenacházejí
· v mase se nacházejí mastné kyseliny, vitamíny především skupiny B (B12, B2, niacin, B6) a minerály (železo, zinek, dusík)

K nevýhodám pojídání masa patří:

· masitá strava zvyšuje hladinu tuku v těle, což způsobuje obezitu, vysoký cholesterol a tlak
· při konzumaci masa se zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku
· maso v jídelníčku způsobuje rychlejší stárnutí organismu.

K nevýhodám se dá řadit i dnes tolik populární grilování. Griluje se především maso. Při tomto zpracování masa se uvolňují karcinogenní látky.

Který způsob stravování je zdravější, o tom se vedou dlouhé diskuse a spory. Oba dva způsoby mohou být pro zdraví prospěšné, ale i zničující, pokud se zachází do extrému. Stejně tak je nutno konstatovat, že jak vegetariáni, tak všežravci se potýkají s chorobami a s různými nedostatky ve stravě. Obecně platí, že jídelníček by měl být vyvážený, s dostatečným množstvím tuku, vitamínů, minerálů i vlákniny. V našem jídelníčku by neměl chybět dostatek ovoce a zeleniny.

Ti, kdo jedí maso, argumentují, že se řadíme mezi všežravce. Na druhou stranu se říká, že vegetariáni žijí zdravěji a prý trpí méně nemocemi. Ale většinou je ke změně životního stylu vede úcta ke zvířatům nebo náboženství.

Naši předkové byli sběrači a živili se rostlinnou stravou. Později začali chodit po dvou končetinách a naučili se vyrábět nástroje, s jejichž pomocí mohli ulovit i velkou a nebezpečnou zvěř, což vedlo ke změně jídelníčku i uzpůsobení chrupu.
Z historie ale víme, že první zmínky o vegetariánství pocházejí už od starověkých civilizací, především z oblasti Indie. Tento druh stravování se objevil z náboženských důvodů, v době, kdy védské náboženství bylo na ústupu a přecházelo se k hinduismu a buddhismu. Tyto duchovní směry ctí a respektují všechny živé bytosti. A také v této oblasti nebyla lovná zvěř. O vegetariánství se můžeme dočíst i ve starověkém Řecku, Egyptě a dalších kulturách.

Stejně tak i maso, především v období středověku, mělo své nezastupitelné místo. Je nejen vydatným zdrojem bílkoviny a energie, ale bylo symbolem bohatství a blahobytu a nechybělo na žádných evropských královských stolech.

Při správném způsobu stravování není strava, obsahující maso, ani vegetariánská strava špatný směr.

Já osobně vegetariánka nejsem. Jím maso, ale dám si i bezmasé jídlo, konzumuji hodně ovoce a zeleniny. Co znám vegetariány, tak mi nepřišlo, že by oplývali zdravím. Učitel angličtiny, vegetarián, byl věčně nemocný. Stejně jako personalistka v bývalé firmě, která nejedla maso z etických důvodů, měla velký vztah ke zvířatům, ale zdraví také moc nepobrala.

Podle mého názoru je důležité jíst střídmě, pravidelně, spíše v menších dávkách. Jíst vše, dodržovat pitný režim a poslouchat své tělo. Mohou být jídla, která člověku nedělají dobře, i když si není vědom žádné nemoci. Také může mít alergii na nějaké potraviny nebo poživatiny - mléko, ořechy. V poslední době se hodně mluví o lepku. Zdravotní intolerance na některé potraviny pak především dětem ve škole přináší různá omezení.

Ráda si přečtu vaše názory k tomuto článku.




Zdroj:
Svět na dlani 6/2019
Zpracovala, upravila a doplnila: Mirijam

Komentáře

  1. Nejsme přirození vegetariáni  ale maso zajímá v naší potravě asi skutečně příliš velký podíl... Dříve ho jedli lidé podstatně méně..

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Souhlasím. Více ovoce a zeleniny a s rozumnou mírou maso, doplněno klíčky a obilovinami, nemá to chybu. 😄

    OdpovědětVymazat
  3. Za mne hlásím, jsem pro všežravce.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Také jim dávám přednost.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

OČNÍ ZÁŠKUBY

Když se oko zblázní Přichází to docela náhle a trvá většinou několik minut: oční škubnutí. Ačkoliv je to jen nepatrný pohyb, může dost znervóznit. Uvádíme přehled příčin a příznaků - a vysvětlíme, jak se záškubům oka vyhnout. Foto: Susann Städter/photocase.de Náhle se víčko začne chvět. Co za tím vězí a co se s tím dá dělat? Že se naše oči na pár sekund zdánlivě jakoby samy od sebe nakrátko zavřou a zase otevřou, víme. Zavření a otevření oka, mrkání, zajišťuje stabilní slzný film a my jsme na to tak zvyklí, že ho někdy vědomě nevnímáme. Oční víčko však někdy rychle a nekontrolovatelně kmitá a škubá, což může vést k nejistotě. Záškuby očí: Varovný signál těla Napřed dobrou zprávu: I když výsledky vyhledávání na Googlu naznačují něco jiného - u většiny lidí za záškuby nejsou žádné nádory nebo nevyléčitelná nervová onemocnění, ale neškodné příčiny. Otravné škubání je však signálem našeho těla, že je něco špatně. A naslouchat vlastnímu tělu se vždy vyplatí. Příčin, proč oko má záškuby, je