Přeskočit na hlavní obsah

ŽIVOTNÍ OBRAT

Hovořit o problémech věkových stadií člověka je velmi náročný úkol.

Duševní život kulturního člověka má problematický ráz. Naše duševní procesy jsou z velké části úvahy, pochybnosti, experimenty. Za existencí těchto problémů vděčíme růstu vědomí. Odchýlení od instinktu a postavení do protikladu vůči instinktu vytváří vědomí. Instinkt je příroda a chce přírodu. Vědomí naproti tomu může chtít jen kulturu nebo její negaci. Všechno, co je v nás ještě přírodou, se problému vědomí - kultury hrozí, neboť problém lze nazvat pochyba. Odtud je krátká cesta ke strachu. Zhostí se nás lidský strach, že vědomí to přece jen nakonec nebude umět tak jako příroda.

Problém nás zavádí do osamělosti, kde není otec ani matka, do opuštěnosti bez přírody, kde jsme nuceni pouze k uvědomění. Musíme dělat vědomá rozhodnutí a řešení místo přírodního dění. Každý problém, tj. vědomí - kultura je nucení k tomu, abychom se rozloučili se vším, co je v nás nevědomé, dětské a přírodní. Toto nucení je tak nekonečně závažnou duševní skutečností, že tvoří také jeden ze stěžejních symbolických předmětů učení křesťanského náboženství. Je to oběť čistě přírodního člověka, oběť nevědomé, přírodní živé bytosti, jejíž tragika započala už požitím jablka v ráji. Ve světle onoho biblického hříchu se uvědomění jeví jako útěk. Z čehož vyplývá, že každé větší uvědomění nás stále více vzdaluje od ráje dětské nevědomosti. Od problémů každý rád odvrací oči a je-li to možné, člověk se o nich nechce zmiňovat anebo je ještě lepší je popírat. Člověk si přeje život jednoduchý, jistý a bez nesnází. Proto jsou problémy tabu.

Jak to, že člověk má vědomí? Nelze říci. Nebyli jsme přitom, když první lidé se stali vědomými. Rodiče vědomí mohou vypozorovat u svých malých dětí, dávají-li pozor. Když dítě někoho nebo něco poznává, pak instinktivně cítíme, že má vědomí. Proto to byl v ráji asi také strom poznání, který nesl tak osudové plody.

Úrovně vědomí by se daly rozdělit na čtyři fáze: (1) Dětská úroveň vědomí nezná žádné problémy, neboť nic ještě nezávisí na subjektu, jelikož dítě samo zcela závisí na rodičích. (2) Druhá úroveň by se časově umístit od puberty do střední fáze života. V normálním případě je dítě bez problémů, i když mnohdy bývá náročné na výchovu pro rodiče, vychovatele, učitele. (3) V dospělosti do stáří může mít člověk pochyby sám o sobě, a stát se nejednotným sám se sebou. U naprosté většiny lidí jsou to požadavky života, které často náhle přetrhnou nit s dětstvím. Mají-li lidé iluze, představy, které jsou v příkrém rozporu se skutečností, pak vznikají problémy. Bývají to i vnitřní duševní problémy. Ty vznikají i tehdy, když navenek jde všechno hladce. Problematické povahy bývají často velmi neurotické. Neurotik je nemocen, protože si svého problému není vědom, zatímco člověk problematický si svého problému vědom je a svým vědomým problémem trpí, i když není nemocen. Ve střední části života se člověku může zdát, že odhalil správný běh života, správné ideály, principy chování. Předpokládá jejich věčnou platnost a dělá ctnost z toho, že na těchto principech a zásadách lpí. (4) Stárnoucí člověk by měl být ve vědomí, že jeho život nestoupá a nerozšiřuje se, nýbrž že si neúprosný vnitřní proces vynucuje zúžení života. Přílišné zaobírání sebou samým je pro mladého člověka skoro hřích, pro člověka stárnoucího je to povinnost a nutnost, aby se vážně zabýval svým úplným bytostným Já. Slunce stahuje své paprsky, aby ozářilo samo sebe, poté co promrhalo své světlo na svět.

Hezké je porovnání se sluncem. Sto osmdesát stupňů našeho životního oblouku se rozpadá do čtyř částí. První, východní částí je dětství, bezproblémový stav, kdy jsme zatím problémem pro jiné, ale vlastní problematiky si ještě nejsme vědomí. Vědomá problematika se rozprostírá přes druhou a třetí čtvrtinu a v poslední čtvrtině, ve stáří, se opět noříme do onoho stavu, kdy bez starosti o svůj stav vědomí se opět spíše stáváme problémem pro jiné. Dětství a pokročilé stáří jsou sice svrchovaně odlišné, ale jedno mají společné, totiž ponořenost do nevědomého duševna. Dětství a pokročilé stáří jsou bezproblémové stavy života z hlediska vědomí versus nevědomí.

Zdroj:
C. G. Jung: Duše moderního člověka
Úprava: Mirijam

Komentáře

  1. pribehynaivniblondyny27. května 2019 v 2:54

    Ty jo Mirijam, dáváš článek za článkem. Jsi skvělá. A já furt čím jsem divná. A to je tím, že mám iluze, které jsou v příkrém rozporu se skutečností 🙈 😀 Co už...

    OdpovědětVymazat
  2. Takže podle tebe jsem problematický, introvertní neurotik se sklonem k cholerství!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Já iluze nemám, i když bych třeba ráda, ale stejně se pořád divím. Hm...

    OdpovědětVymazat
  4. Každý introvert je neurotik, ale skrývá to. Ale kde jsi chytl tu choleru?

    OdpovědětVymazat
  5. Jak ráda bych se občas vrátila do fáze č.1

    OdpovědětVymazat
  6. Zdroj..."Duše moderního člověka".
    Hm., stáří je moderní? Rozumí tomu, co je moderní, ale po svém.
    Každopádně článek je pěkně podán, díky za něj.
    Introverti na Blogu cz. nejsou, tam jsou jen extroverti, kteří se musí a musí a musí zviditelňovat i kdyby měli psát třeba o ho..ě!
    Děkuji za návštěvu mého blogu a komentář.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: že? Ale pak by o mně rozhodovali jiní, a to se mi pranic nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Stáří je prý moudré. Ale někdy mám pocit, že si nevzpomene ani co se naučilo v dětství.
    Blog je virtuální svět a pěkná směska.
    Ať extrovert nebo introvert, ale ať to ho... ě není,
    to je potom k nepřečtení.
    Za hlavu se držíš, pro Pána,
    nebudu z toho spát do rána.
    Není zač. Já ráda. Je to pěkné počteníčko.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Oprava. Vypadlo mi písmenko:
    Ať extrovert nebo introvert, ale ať to o ho... ě není, ...
    Kaju se. :|)

    OdpovědětVymazat
  10. [8]:
    Kdo to řekl, že stáří je moudré?
    Možná stáří kolem 50 let, ale stáří nad 70 je už někde jinde, taková ta rčení, jako "starý člověk je jako dítě, či když nemůžeš tak přidej víc...", páne jo, tohle vymyslel ten, kdo se s tím v realitě nikdy nesetkal!
    Ano, o tom jsem už přesvědčena.
    Víš, tahle rčení je nejlepší prožít s někým přímo koho se týkají, to pak zjistíš, že realita se zcela odchyluje od nějakých pořekadel!
    Jediné co platí je: "Kdo nezažil, nemůže posuzovat!"

    OdpovědětVymazat
  11. [9]:
    Nekaj se,
    píší blogerky o ho..ě a nekají se, i když by měly. Máš hezký blog, ale nevím nevím, zda tady na Blogu cz. uspěje.
    Příjde mi, že od doby, kdy to Hanka - tedy adminka Blogu cz. zcela zabalila, že se Blog cz. podobá víc než hodně plátku Blesk - prostě co kdo, kdy s kým, proč, pro koho a ty největší blbosti tu mají zelenou. Promiň, to je můj osobní názor, jen můj...

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Počkej. To je pro mne novinka. Hanka to definitivně zabalila? ooooooo)))
    Díky za pochvalu blogu. Mám sice široký záběr, hodně rubrik, některé články jsou povedené, zato některé mé články mohou být terčem kritiky. Odpůrci se mohou vyřádit. Ale píšu o tom, co se mi vylíhne v hlavě a způsobem, který je vhodný pro daný článek. Komu se to nelíbí, ať si ... nebo sem už víckrát nepřijde. ;:) |-)

    OdpovědětVymazat
  13. [12]:
    Poslední článek na Srdci blogu, které psala Hanka je z 12.12.2018!
    Komentáře pod ním "byly uzavřeny!" 2.3.2019, od té doby je... NIC...
    Hanka zmizela.
    Blog cz. drží VIP blogerky, je jich pár, které se točí či jsou na titulní stránce třeba i celý den, nic na Srdci blogu nového není, ani na stránce Autorského blogu - skoro PŮL roku!
    Myslíš, že Hanka, coby admin Blogu cz. takto funguje? )
    Jsem na Blogu cz. 10 let, zažila jsem už pár adminů, věř či ne, příjde mi to, že to tu povede za chvilku, vlastně, povedou jen 2 blogerky s Deníčky - Blesku zdar! )

    OdpovědětVymazat
  14. Takže Srdce blogu v podstatě není k dispozici, když jsou komentáře uzavřeny ...
    Snad se rozproudí nová krev. Lidé se stále hlásí. Otázka je, jestli jsou potom aktivní.
    AK je myslím kapitola sama pro sebe. |-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro