Přeskočit na hlavní obsah

SCIENTOLOGIE II

Podle čtyř prvků - svobody, překážek, účelů a možnosti výběru - se život řídí. Dvě schopnosti jsou důležitější než tyto prvky, ale obě se k těmto prvkům vztahují. První je schopnost tvořit a ničit, druhá je schopnost činit postuláty.[1]

Části člověka
V Scientologii rozeznáváme tři části člověka: ducha (duševní bytí), nazývané thetan, mysl a tělo. Thetan nemá žádnou masu, vlnovou délku, energii, čas nebo umístění v prostoru. Duch je tvůrcem věcí. Obvyklé sídlo thetana je v lebce nebo poblíž těla. Může se nacházet v jednom ze čtyř stavů. Při prvním by byl zcela odloučený od těla nebo těl nebo dokonce od tohoto vesmíru. Při druhém by byl poblíž těla a vědomě by ho kontroloval. Při třetím by byl uvnitř těla (v lebce) a při čtvrtém by byl v převráceném stavu, kdy je v důsledku nutkání mimo tělo a nemůže se k němu přiblížit. Jedním z mnoha cílů scientologických procesů je "exteriorizovat[2]" jedince a dostat ho do výše zmíněného druhého stavu. Jedinec je v tomto stavu šťastnější a schopnější.

Mysl je komunikační a řídící systém mezi thetanem a jeho okolím. Mysl je síť komunikací a obrazů, energií a mas, které jsou vytvořeny thetanovými činnostmi oproti hmotnému vesmíru nebo jiným thetanům. Část mysli tvoří "mentální obrazový záznam"; v Scientologii nazývaný faksimile, pokud se jedná o "fotografii" hmotného vesmíru někdy z minulosti. Je-li vytvořen thetanem nebo pro thetana a nesestává z fotografie hmotného vesmíru, nazývá se mock-up[3]. Mentální obrazový záznam se nazývá halucinace nebo příhodněji automatičnost, když je vytvořen někým jiným a viděn jedincem.

Mysl má tři hlavní části:
analytická mysl. Vědomá mysl, která myslí, pozoruje data, pamatuje si je a řeší problémy. V Dianetice a Scientologii je analytická mysl ta, která je bdělá a vědomá a reaktivní mysl ta, která jednoduše bez analyzování reaguje.
reaktivní mysl. Část mysli člověka, která pracuje na základě podnět-reakce (je-li jí dán určitý podnět, automaticky odpoví určitou reakcí), není pod kontrolou jeho vůle a uplatňuje moc a sílu svých příkazů nad jeho vědomím, cíli, myšlením, tělem a činnostmi.
somatická mysl. Má pod kontrolou automatické mechanizmy těla a reguluje přesné detaily, které udržují organizmus v chodu.

Fyzické tělo je třetí část člověka. Podle biofyzických průzkumů v Scientologii bylo prokázáno, že tělo existuje ve svém vlastním prostoru. Tento prostor je tvořen kotevními body (body, které jsou ukotveny v prostoru, který je jiný než hmotný prostor kolem těla). Elektrické pole je naprosto nadřazené tělesné struktuře těla a ovládá ji. Tělo je tedy ovlivněno nejen třemi myslemi, ale je rovněž ovlivňováno svým vlastním elektrickým polem.

Thetan, mysl a tělo se navzájem výrazně a nepřetržitě ovlivňují. Hlavní entitou (jednotkou) je thetan. Bez těla nebo mysli je zde stále živost a život v thetanovi. Thetan je osoba sama. Vy jste vy v těle.

První skutečností je, že jedinec sám je duch kontrolující tělo prostřednictvím mysli. Za druhé thetan je schopen vytváření prostoru, energie, hmoty a času. Za třetí thetan je oddělitelný od těla bez toho, že by došlo ke smrti a může ovládat a kontrolovat tělo zvenku. Za čtvrté thetan nedbá o to, aby si pamatoval život, který právě prožil, poté, co opustil tělo a mysl. Za páté umírající člověk se vždy exteriorizuje. Za šesté exteriorizovaná osoba se obvykle vrací na planetu a obvykle získá jiné tělo stejné rasy jako měla předtím. V para-Scientologii probíhá mnoho diskuzí, ale bylo plně prokázáno, že thetan je nesmrtelný a nemůže tak vlastně zakusit smrt a simuluje ji zapomněním. Je dostatečně zjevné, že thetan žije znovu a je velmi dychtivý dát něco na časovou stopu[4] (něco pro budoucnost), aby měl něco, k čemu se může vracet.

Projev skutečnosti, že náš posmrtný život je náš příští život, zcela mění obecné pojetí osudu ducha. Jedinec se vrací zpátky. Je odpovědný za to, co se děje dnes, protože to bude zítra zažívat.

Tři části člověka thetan, mysl a tělo jsou blízce spojeny s kontrolou. Anatomie kontroly je začátek, změna a zastavení. Tyto tři projevy mohou být zaneseny do grafu spolu se zdánlivým akčním cyklem: stvořit, přežít, zničit. Kterýkoli člověk se nachází někde na této křivce. Jedinec, který usiluje hlavně o přežití, je obvykle zaměřen na měnění věcí. Jedinec, který je blízko stavu, kdy bude zničen, většinou usiluje o zastavování věcí. Jedinec, který má ve vztahu k životu otevřené srdce a mysl, usiluje o tvoření věcí.

Nejzákladnější pravdy (obecně zastávané úvahy) Scientologii jsou shrnuty do 10 axiomů. V nich máme myšlenku a život a hmotný vesmír uvedené v jejich vzájemných vztazích.

Axiom 1: Život je v podstatě statika. Životní statika nemá masu, pohyb, vlnovou délku ani umístění v prostoru nebo čase. Má schopnost postulovat a vnímat. Postulovat znamená zapříčinit myšlení nebo uvažování. Je definováno jako příčinné myšlení.
Axiom 2: Statika je schopná úvah, postulátů a názorů.
Axiom 3: Prostor, energie, předměty, tvar a čas jsou výsledkem úvah učiněných a/nebo odsouhlasených nebo neodsouhlasených statikou a jsou vnímány jenom proto, že statika předpokládá, že je může vnímat.
Axiom 4: Prostor je hledisko dimenze. Prostor je zapříčiněn díváním se z bodu. Jediná skutečnost prostoru je odsouhlasená úvaha, že člověk vnímá skrze něco, a toto něco nazýváme prostor.
Axiom 5: Energie se skládá z postulovaných částic v prostoru. Člověk uvažuje, že energie existuje a že on ji může vnímat. Také uvažuje, že se energie chová v souladu s určitými odsouhlasenými zákony. Tyto předpoklady nebo úvahy jsou vším, z čeho se energie skládá.
Axiom 6: Předměty se skládají ze seskupených částic a tuhých látek.
Axiom 7: Čas je v podstatě postulát, že prostor a částice přetrvají. Do jaké míry přetrvávají, je to, co měříme hodinami a pohybem nebeských těles.
Axiom 8: Zdánlivost času je zapříčiněna změnou polohy částic v prostoru.
Axiom 9: Změna je základním projevem času.
Axiom 10: Nejvyšším cílem ve vesmíru je vytvoření efektu.

Hmotný vesmír, který vidíme okolo nás a ve kterém žijeme, byl vytvořen na těchto základech nezávisle na tom, KDO ho vytvořil. Jeho stvoření bylo odsouhlaseno. A aby ho mohl jedinec vnímat, musí souhlasit s tím, že existuje. Existují tři druhy vesmíru. První, nejzřejmější, je hmotný vesmír prostorů, hvězd, sluncí, souše, moře, vzduchu a žijících forem. Pak je zde za druhé vesmír člověka, se kterým jeho partneři mohou nebo nemusí souhlasit. Drží si ho sám pro sebe. Patří do oblasti "mysli". Poslední, ale první vnímaný, je vlastní vesmír jedince.

Existuje příčina a efekt. Člověk, který vystřelil z pistole, je příčinou; člověk, který byl zasažen (dostal kulku), je efektem. Téměř všechny úzkostné starosti a rozrušení v lidských vztazích jsou způsobeny nerovnováhou příčiny a efektu. Málo thetanů způsobuje příčinné údaje, mnoho jich údaje přijímá. Na první pohled se zdá, že thetana se může dotknout pouze jeho vlastní úvaha, že thetani více usilují o to být efektem než být příčinou; ale není to ve skutečnosti pravda. Ve hře se člověk snaží zapříčinit efekt a žádný nepřijmout. Člověk, který nechce mít žádnou odpovědnost, má úzkostnou starost být pouze efektem a člověk, který může přijmout odpovědnost, musí být také ochoten být příčinou. Studium, dostávání vzdělání apod. jsou všechno efektní činnosti a výsledkem je převzetí menší odpovědnosti. Jestliže člověk cítí, že musí nasbírat všechny své údaje odněkud jinud, stává se efektem vědění, efektem vesmírů a postulátů a má tendenci snížit svoji vlastní schopnost formovat nebo tvořit vědomost.

Civilizace a barbarství
Nejlepším způsobem, jak zcela paralyzovat národ a učinit jej naprosto neovladatelným, by byl zákaz jakéhokoli vzdělání na celém jeho území a vštěpování pocitu každému člověku žijícímu v tomto národě, že nesmí přijmout od nikoho jakoukoli informaci. Aby byl národ ovladatelný, je nutné udržovat přátelský náhled na vzdělání a ctít osoby poskytující vzdělání a výchovu a ctít též výchovná opatření. K tomu, abyste dobyli nějakou zemi, není nutně účinné ji zdrtit zbraněmi. Jakmile je země dobyta, je nutné použít vzdělávací opatření, abychom tím dosáhli jakéhosi souhlasu mezi lidmi samotnými, stejně jako mezi dobyvatelem a podrobenými. Pouze tímto způsobem může člověk dosáhnout společnosti, civilizace nebo, scientologická termín, hladce probíhající hry.

Jinými slovy, může být dosaženo dvou extrémů, z nichž žádný není pro jednotlivce žádoucí. Pokud bychom kladli důraz pouze na údaje nebo informace, které jedinec sám vytvoří, způsobilo by to nejen nedostatek mezilidských vztahů, ale také úzkostlivou snahu o to způsobit efekt, což by, jako je tomu u barbarských národů, vyústilo ve společenskou krutost, která je v civilizovaném národě nepředstavitelná. Druhém extrémem by byl naprostý zákaz jakékoli informace vytvořené jedincem a tolerování pouze údajů nebo úvah vytvořených jinými. Získali bychom jedince bez jakékoli odpovědnosti, tak snadno zvládnutelného, že by byl pouhou loutkou.

Je třeba udržovat příčinu a efekt v rovnováze. Příklad: africký domorodec, s jeho naprostým opovržením pro pravdu, s jeho důrazem na brutalitu a krutost k druhým, ale ne k sobě samému, není žádnou civilizací. Druhý extrém - Čína - otrocky oddaná starodávným učencům, neschopnou vyvinout dostatečně dobré vládce, aby národ mohl, bez krveprolití, pokračovat v existenci. Vojsko, pokud má být efektivní, musí být schopno útoku i obrany. Ten, kdo dává, musí být také ochoten přijmout a naopak. Pokud jsou tyto zásady porušeny, je porušen nejzákladnější princip lidských vztahů a výsledkem jsou např. aberace, duševní porucha, antisociálnost, kriminalita, nečinnost, lenost, únava, mánie, fanatizmus a všechny další věci, proti kterým člověk protestuje.

Cílem scientologie je civilizace bez šílenství, bez zločinců a bez válek, kde schopní mohou prosperovat a poctiví lidé mohou mít práva a kde je člověk svobodný, aby mohl stoupat k vyšším výšinám. Neusiluje o žádnou revoluci. Usiluje pouze o vývoj k vyšším stavům bytí pro jednotlivce i společnost. Dosahuje svých cílů.

Scientologie vzešla z nukleární fyziky, vyšší matematiky a porozumění starým národům východu.

Práce zakladatele Dianetiky a Scientologie L. Ron Hubbarda jsou denně studovány a používány ve více než tisíci dianetických centrech, scientologických církvích, misích a organizacích na světě.

V r. 1929 se Ron Hubbard vrátil do Spojených států z rozsáhlých cest po Asii a Pacifiku, kde studoval moudrost filozofií Dálného východu. Na Univerzitě Georgie Washingtona studoval matematiku a inženýrství. Byl členem jednoho z prvních amerických kurzů jaderné fyziky a ještě na univerzitě prováděl své první experimenty, které se zabývaly myslí. Zjistil, že navzdory všemu lidskému pokroku v exaktních vědách, nebyla nikdy vyvinuta fungující technologie mysli a života. Rozhodl se nalézt základní princip existence. Začal studovat člověka v mnoha odlišných prostředích a kulturách.

Jeho odkazem je plně dokončený výzkum a systematické setřídění technologie Dianetiky a Scientologie.

Zdroj:
L. Ron HUBBARD: Scientologie - základy myšlení
Volně zpracovala: Mirijam


[1] Postulovat: vytvořit nebo vymyslet koncept. Koncept je myšlenka a postulovat v sobě nese požadavek, že něco je něco nebo že to není něco, nebo že dojde k určité činnosti. Jinými slovy postulování s sebou nese stavy a činnosti, spíše než pouhé myšlení.
[2] Přivést thetana, jedince samotného, do stavu, kdy je mimo své tělo. Dosažením tohoto stavu jedinec získá jistotu, že je sám sebou a nikoli svým tělem.
[3] Něco, co člověk sám tvoří. Mock-up je více než mentální obraz, je to vytvořený předmět člověkem samým, který existuje sám o sobě nebo symbolizuje nějaký předmět ve hmotném vesmíru. Tento termín byl odvozen z fráze používané za 2. světové války pro miniaturní modely, které byly sestavovány pro symbolizování zbraní (letadla, lodě, dělostřelectvo atd.) nebo zóny útoku (kopce, řeky, budovy atd.) při plánování bitvy.
[4] Nepřetržitý záznam mentálních obrazových záznamů, které se nahromadily během života nebo životů člověka. Je velmi přesně datována. Časová stopa je úplné pořadí událostí, které se dějí právě "teď", se všemi smyslovými vjemy a které člověk zažil během celé své existence.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro