Přeskočit na hlavní obsah

EVROPA

Už ve velmi vzdálené minulosti se Evropa stala pojmenováním pro světadíl, a tak tomu již zůstalo.

V prehistorii ideje Evropy se dají vysledovat tři hlavní prvky: zaprvé identifikace Evropy se svobodou, zadruhé s křesťanstvím a zatřetí s civilizací. 

Ve starém Řecku v 5. století před Kristem poprvé vzniká vztah mezi pojmem Evropa a pojmem politická svoboda. V raném středověku dávali spisovatelé Evropu do souvislosti s křesťanstvím. V 15. století začíná vznikat vědomí evropských národů, pod vlivem humanismu se spojuje Evropa se svobodou. Teprve v 18. století během osvícenství je Evropa ztotožňována se vzdělaností. 

Ve 2. polovině 19. století se hovoří o evropské civilizaci, byť tuto myšlenku podkopává nacionalismus. Vypuknutí 1. světové války v srpnu 1914 znamenalo konec víry v pokrok a evropskou civilizaci. Po 1. světové válce dojde k přeuspořádání Evropy. Světová svrchovanost Evropy je narušená, vše blokuje francouzsko-německý antagonismus. Z myšlenek na jednotnou Evropu po nástupu Hitlera k moci zbude jen málo. Po 2. světové válce zmizí vůdčí postavení Evropy ve světě. Rusové a Američané si rozdělí Evropu do dvou sfér vlivu. 

1. ledna 1958 vzniklo Evropské hospodářské společenství, mezinárodní organizace, která měla za úkol podporovat ekonomickou integraci včetně jednotného trhu. Členy byli Belgie, Francie, Německo, Itálie, Lucembursko a Nizozemsko. Právním nástupcem se stala Evropská unie, která má za cíl zlepšit politickou a hospodářskou spolupráci v Evropě. K 1. 1. 2022 tvořilo Evropskou unii 27 členských států, mezi nimi i Česká republika.

Původ pojmenování Evropy jako světadílu je „zahalen mlhou“. Herodotos, slavný řecký historik, napsal, že svět se dělí na tři části. Evropu, Asii a Afriku. O Evropě píše Herodotos v 5. století před Kristem, že žádný smrtelník netuší, jak přišla ke svému jménu a zdali je obklopena mořem. 

V řecké mytologii je Evropa dcerou fénického krále, do níž se zamiloval vládce bohů Zeus. Když si Evropa jednou hrála se svými družkami na mořském pobřeží, Zeus se proměnil v býka. Evropa ho hladila a posadila se na něho, načež býk rychle vstal, vběhl s Evropou na hřbetě do moře a přeplaval s ní na Krétu. Tam Zeus přijal lidskou podobu a zplodil s ní tři syny. Únos Evropy byl oblíbeným námětem v literatuře a výtvarném umění starověku.

Existuje nějaký vztah mezi unesenou princeznou a jménem světadílu? Podle starých učenců je řecké slovo Evropa odvozeno z féničtiny, kde znamená „večerní zemi“, zemi zapadajícího slunce. Někteří badatelé obhajují řecký původ. Evropa by se dala přeložit jako „temně vypadající“. Ale žádná z alternativ se nedá doložit.

Nejstarší a nejpoužívanější mapa světa ze středověku se našla v rukopisech Isidora ze Sevilly, který byl od roku 599 v Seville biskupem. Isidor ve svém dvacetisvazkovém díle o výkladu slov neboli původu – Etymologiarum sive originum libri XX popisuje svět, jak jej popisoval Augustinus před 200 lety. Země se dělí na tři části. Asie z toho zaujímá polovinu od jihu přes východ k severu, Evropa pak od Severu k západu a Afrika od západu k jihu. Západní část světa rozděluje ve dví mare nostrum. 

V 7. století se prolomila jednota tvořená oblastmi kolem Středozemního moře. Rozhodující byla násilná arabská expanze. Arabové překročili Pyreneje, byli však v roce 732 poraženi v rozhodující bitvě u Poitiers sdruženými vojsky pod vedením Karla Martela, majordoma z Austrasie, Východofrancké říše. Karel Veliký, ochránce papeže, byl roku 800 v Římě korunován císařem. Francký král se pokládal za následníka římských císařů a za obnovitele impéria, Imperium Romanium.

V básních se Karel Veliký nazývá a opěvuje jako král, otec Evropy, vážená koruna Evropy: rex, pater Europae, Europae venerada apex. 

Tolik upravený stručný přehled, jak ho zaznamenal Pim den Boer ve Stručných dějinách Evropy. 

Co láká na Evropě, Evropské unii dnes? Evropská perspektiva? Dá se ztotožňovat s hospodářskou prosperitou, demokracií, lidskými právy, svobodou, kulturou a svrchovaností jednotlivých evropských států?


      Obr.: Evropa, zdroj: Pixabay

 

Komentáře

  1. Myslím, že Evropa, přesněji její orgány v EU, pracují na tom, aby Evropa zkrachovala, zelený fanatismus likviduje průmysl, valí se sem masy migrantů, proti nimž se neumí ubránit, ..., jde to z kopce se stále větší rychlostí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta jednota místo aby byla ku prospěchu, je ke zkáze.

      Vymazat
    2. On měl ten Marx vlastně pravdu, když napsal, že Evropou obchází strašidlo - akorát že dnes má to strašidlo zelenou barvu.

      Vymazat
    3. Zelená, to je to, co nás tak táhne dolů. Kdo to říkal? De omnibus dubitandum?

      Vymazat
    4. O všem je třeba pochybovat, výrok připisovaný Arisretolovi( tedy tvrdí Lexikon latinských výroků, přísloví a rčení)😂
      Ještě že jsem podědila část knihovny a miohu být za chytračku😉

      Vymazat
    5. Jak je vidět, o jednotnou Evropu se pokoušely národy již pradávno, ale současné pojetí EU vyjadřuje jisté pochyby.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn

KUKS – zahrady, sochy, přehrada Les Království

Vracím se k výletnímu dni prvního dne prázdnin. Bylinková zahrada se rozprostírá za budovou Hospitalu Kuks, kde působili Milosrdní bratři, už od dob jeho vzniku na počátku 18. století. Vždy se zde pěstovaly léčivky pro potřeby zdejší lékárny U Granátového jablka, ale také ovoce a zelenina pro hospitální kuchyni. Význam zahrady upadá kolem roku 1945, kdy lékárna i hospitál definitivně přestávají sloužit svému účelu. V letech 2013 až 2015 však celý areál hospitálu prošel rozsáhlou rekonstrukcí, v rámci kteréž došlo i na obnovu bylinkové zahrady. V současné době je dvanáct ze šestnácti čtverců osázeno mnoha druhy rozličných bylin a léčivek, což čítá dohromady 144 záhonů.     Vypadá jako bodlák, ale předpokládám, že je to šišák bajkalský. Zabloudí-li sem nějaký znalec, nechť mne opraví. Na terase před špitálem je galerie alegorických soch barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna z let 1715-1718: na východní straně 12 ctností, na západní 12 neřestí. Uprostřed je socha Víry a na balustrádě