Přeskočit na hlavní obsah

Magnetický robot chce procházet váš mozek

Vědci z MIT (Massachusettského technologického institutu) pracují na robotu, který by mohl zavést lasery a léky do problémových oblastí mozku.


Robot z měkkého materiálu popsaný v časopise Science Robotics. Foto: MIT (Massachusettský technologický institut)

Normálně by se mohlo zdát divné nechat si robotem, který je podobný hadu, vrtat v mozku. Vědci z MIT (Massachusettského technologického institutu) však našli výjimku s prototypem robota z měkkého materiálu, který může být magneticky veden k čištění neurologických krevních sraženin nebo léčbě mrtvic a aneuryzmat[1], podle studie zveřejněné ve středu v Science Robotics.

Krevní sraženiny jsou hrudky koagulované krve, které se mohou tvořit v mnoha částech těla, ale jsou zvláště nebezpečné v mozku, kde mohou způsobit silné bolesti hlavy, mozkové krvácení a mozkovou mrtvici. Mozkové krevní sraženiny mohou být léčeny léky, ale mohou být také odstraněny postupem zvaným mechanická trombektomie[2].

Toto léčení zahrnuje vložení miniaturního zařízení do femorální tepny, na horní stehno pacienta, a použití kovového drátu k manuálnímu zavedení do mozku k odstranění sraženiny. Je to pracný proces, který mohou provádět pouze specializovaní chirurgové, kteří jsou vystaveni radiačním dávkám z rentgenového záření, které sleduje zařízení uvnitř pacienta. Tyto dávky nejsou samy o sobě nebezpečné, ale čím častěji je jim člověk vystaven, tím vyšší je riziko poškození tkáně.

Tým vedený Yoonho Kimem, postgraduálním studentem strojního inženýrství na MIT (Massachusettském technologickém institutu), navrhl novou metodu trombektomie s použitím robota z hladšího měkkého materiálu, kterého lze řídit za pomoci magnetu. To znamená, že lékaři by mohli robota ovládat na dálku, což vylučuje nutnost přímého vystavení rentgenovému záření.

Páteř robota je vyrobena z pružné slitiny niklu a titanu, která je pokryta pastou naplněnou malými magnetickými kuličkami, a potažená polymerem, díky kterému relativně hladce bez tření proklouzne tepnami.

Kimův tým úspěšně provedl prototyp robota pomocí zvětšeného modelu mozkové vaskulární struktury a vědci doufají, že koncept miniaturizují, aby mohl být testován v živých krevních cévách.

"Jednoho dne mohou lékaři vybavit roboty léky nebo lasery, které by mohly být dopraveny do problémových oblastí v mozku. Tento typ minimálně invazivní techniky může být také užitečný při zmírňování poškození mimořádných neurologických událostí, jako jsou mrtvice," říká spoluautor studie Xuanhe Zhao, docent na MIT (Massachusettském technologickém institutu).

"Pokud lze akutní mrtvici léčit během prvních 90 minut, míra přežití pacientů by se mohla výrazně zvýšit," uvedl Zhao v prohlášení. "Kdybychom dokázali navrhnout zařízení, které by zabránilo blokádě krevních cév během těchto "kritických minut", mohli bychom se potenciálně vyhnout trvalému poškození mozku. To je naše naděje."

Oprava: Verze tohoto článku říká, že prototyp robota byl veden zvětšeným modelem mozku. Model byl v životní velikosti, nebyl zvětšený. Tento článek byl aktualizován, aby tuto skutečnost upřesnil.

Jsou nemoci, které jsou strašákem lidstva. Určitě mezi ně patří rakovina, kardiovaskulární poruchy, nemoci srdce, cév, mozkové příhody i nemoci stáří Parkinsova choroba, Alzheimerova choroba nebo roztroušená skleróza. Mnoho z těchto onemocnění může zasáhnout i lidi v mladším věku.

Pokud na zde uvedená onemocnění najde lékařská věda lék, pacientům se nejen uleví, ale může jim to prodloužit život, který by mohli žít v dobré kondici. Článek pojednává o léčbě mrtvic novým způsobem. Včasné zavedení robotického zařízení může zabránit poškození mozku.

Zdroj:



Překlad: Mirijam


[1] Výduť, rozšíření tepny způsobené strukturálními změnami v její stěně
[2] Mechanická trombektomie je určena k zprůchodnění přívodných cév mozku, plic nebo dolních končetin. Využívá se, pokud se céva orgánu ucpe krevní embolií.

Komentáře

  1. [1]: Mám robotické autíčko. Na dálkové ovládání. Robota, který by mi šmejdil v hlavě bych dobrovolně nechtěla. Mám tam dost velký nepořádek a zmatek - ještě aby tak zabloudil, jééé!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn