Přeskočit na hlavní obsah

BŮH/NEBŮH

Předkládám pár úvah o Bohu.

Skoro všichni lidé v Evropě a i v jiných částech světa znají základní modlitbu: "Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé. Buď vůle tvá, jako v nebi, tak i na zemi, chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům a neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Amen

A modlitbu víry: "Věřím v jednoho Boha, Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země, všeho viditelného i neviditelného. Věřím v jednoho Pána Ježíše Krista jednorozeného Syna Božího, který se zrodil z Otce, přede všemi věky: Bůh z Boha, Světlo ze Světla, pravý Bůh z pravého Boha, zrozený, nestvořený, jedné podstaty s Otcem: skrze něho všechno je stvořeno. On pro nás lidi a pro naši spásu sestoupil z nebe. Skrze Ducha Svatého přijal tělo z Marie Panny a stal se člověkem. Byl za nás ukřižován, za dnů Poncia Piláta byl umučen a pohřben. Třetího dne vstal z mrtvých podle Písma. Vstoupil do nebe, sedí po pravici Otce. A znovu přijde ve slávě soudit živé i mrtvé a jeho království bude bez konce. Věřím v Ducha Svatého, Pána a dárce života, který z Otce i Syna vychází, s Otcem i Synem je zároveň uctíván a oslavován a mluvil ústy proroků. Věřím v jednu svatou, všeobecnou, apoštolskou církev. Vyznávám jeden křest na odpuštění hříchů. Očekávám vzkříšení mrtvých a život budoucího věku. Amen

K tomu, aby se člověk choval a jednal jako člověk, mělo napomáhat i nové přikázání, které mělo sloužit k naplnění zákona. Takový morální kredit minulosti i dneška:

1. V jednoho Boha věřiti budeš
2. Nevezmeš jména Božího nadarmo
3. Pomni, abys den sváteční světil
4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi
5. Nezabiješ
6. Nesesmilníš
7. Nepokradeš
8. Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému
9. Nepožádáš manželky bližního svého
10. Aniž požádáš statku jeho

Konspirativní teorii o Bohu, Ježíši, Maří Magdaléně tu již vyjevil Modroočko. Zajímavý je i náboženský příběh s prvky fantazie Dana Browna Šifra Mistra Leonarda.

Friedrich Nietsche napsal o Bohu: Bůh je mrtev. Zabili ho ti, kdo setrvávají ve svých malostech. Z čehož vyplývá, že Bůh místo aby nám dával křídla a rozvíjel nás, drží nás při zemi a drtí na kolenou. Člověk, který má neuvěřitelný potenciál, je Bohem zdrcen a nemůže se rozvíjet.

Feuchtwanger uvádí, že kdyby Boha, nebe a pekla nebylo, vytvořil by si je člověk sám. Je potřeba k někomu vzhlížet, někoho nebo něco si idealizovat, něčeho se bát. Co mi není dopřáno zde na zemi, budu mít po smrti v ráji, věří věřící. Smrt je vykoupení. Tam už nebude ani žalosti, bolesti, nářku, nemocí.

Osobně nevím, zda věřím či nevěřím. Nemyslím si, že na mne čeká Bůh dědeček s bílým vousem, s Ježíšem, apoštoly, anděly, všemi svatými a budu sedět u stolu a Boha chválit. Spíše věřím v nějakou transformaci, kde nějak intuitivně se poznám s těmi, kteří pozitivním způsobem vstoupili do mého života. Možná reinkarnaci, ale nevím, jestli to není přání otcem myšlenky. Znovuobjevení se, by mi dávalo život věčný.

Svým způsobem i C. G. Jung věří na kolektivní nevědomí, což není nic jiného, než že dítě se narodí v nevědomí a přesto má v genech zakotveno lidství - kolektivní nevědomí. Již jsem o tom psala a nechci to zde podrobněji rozebírat. Vědomí, uvažování, chování, myšlení se rozvíjí později. Dalo by se říci z ničeho?

Jako omezující prvek vidí Boha Osho, již v mých článcích tolikrát zmiňovaný indický myslitel a duchovní učitel, žijící i v USA. Byl narozen v Indii.

Když se můžeš zbavit Boha, jsi zralý. Podle mne tě dosažení věku plnoletosti neučiní zralým, dospělým. Jen jedna věc udělá člověka zralým, a sice to, když se zbaví Boha - protože Bůh je hromada všemožných obav, chtivosti a nadějí. Je to opium, udržuje tě zdrogovaným. A dokud jsi na drogách, tvůj život vyprchává a na dveře brzy zaklepe smrt; pak už bude pozdě.

Ve Starém i Novém zákoně je mnoho výhrůžek: Boha se bojte, chtivosti: získáte nová území a založíte nové pokolení, pobijte své nepřátele, nadějí: Bůh je milosrdný, odpouští i největším hříšníkům. Opravdu je to snůška strachu, touhy, oprávněné i neoprávněné, ziskuchtivosti, přání mít se lépe, někdy příběhy hraničí až s pohádkou: A tak toužila po dítěti, že ve svých 140 letech otěhotněla. To jen proto, že Bohu důvěřovala. Mojžíš dupl do země a vytryskla voda. Byl Bohem vyvolený. A dalo by se pokračovat. Příběh o tom, že Abrahám byl schopen obětovat svého jediného milovaného syna na přání Hospodina, mi připadá nenormální a krutý. Kde je boží milosrdenství a slitovnictví, odpuštění?

Vstoupíš-li do sebe a zamyslíš-li se, najdeš odpověď.

Ale abys našel skutečnou odpověď na otázku, musíš tiše sedět, být ostražitý, neusínat a jen jít dovnitř pomalu pomaličku …

Nejdříve bude stále temněji, temněji a temněji a pak přijde rozbřesk, zpívající ptáci, vychází slunce a ty jsi volný.

Tvá křídla se poprvé otevřela. Teď se můžeš dotknout oblohy se všemi jejími hvězdami.

Člověk bez Boha je skutečný člověk.

Všude kde je život, všude kde je vědomí, tam je Bůh. A když dosáhneš ryzího stavu vědomí, staneš se Bohem. Každý má od narození právo stát se Bohem - nikoli Boha uctívat, nýbrž Bohem se stát.

Současně by si ale člověk neměl moc vyskakovat. Střetává se dobro se zlem, doplňuje jing a jang, střídá se noc a den, radost a bolest, zdraví a nemoc. Samé duality, které v rovnováze tvoří tu správnou míru. Nikdo nejsme imunní i před špatnými věcmi. Nějaké předurčení, které je nám dáno? Existuje narození, život, smrt a karmu nebo osud vytváří tento svět, neboli sám život, a jen částečně jsme schopni ho ovlivňovat i my.


Zdroj:
Osho: Perly v kapse u vesty
Úprava a vlastní úvahy: Mirijam

Komentáře

  1. Jednou jsem někde cetl: Kdyby byl Bůh, netrpěl by na světě takovou čeládku jako jsou lidé.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To je hezké. Budu si to muset zapsat do svých análů. 🤓🌝

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že v něco se věřit má. A myslím, že Bůh určitě na nás nic zlého neposlal, často si za to můžeme sami.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Máš pravdu, často si za to můžeme sami. Ale jsme schopni s Bohem komunikovat nebo s tím lepším v nás?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

SILVESTROVSKÁ PROCHÁZKA ROKU 2023

K poslední dlouhé noci jsme vykonali krátkou 1,5 hodinovou túru přes Kraví horu a Wilsonův les.   Vyhlídka na Brno z bývalé sjezdovky v Žabovřeskách. Počasí bylo teplé, kolem 5 o C. Slunce se ale schovalo. Oblíbené graffiti   Studánka ve Wilsonově lese   Všem a nejen těm, co zavítáte na můj blog, přeji krásný Nový rok 2024 a všechno dobré. Velice si vážím vaší věrnosti a doufám, že se zde budeme setkávat i nadále. V srdci chovám naději, že naše zemička bude vzkvétat. Vždyť je zde tolik dobrých a schopných lidiček.  Převzato z Pinterestu V Novém roce 2024 vítá Mirijam  

VÝSTAVA ALFONS MUCHA

Nedávno jsem navštívila výstavu v mém rodném městě v Ivančicích, kde se narodil 24. července 1860 i malíř světového jména Alfons Mucha. Žil v období secese, a to ovlivnilo i jeho tvorbu. Jeho práce zobrazují především ženskou krásu. Jeho otec Ondřej byl vyučený krejčí, pocházel z vinařské rodiny a v pozdějším věku působil jako soudní úředník v zadním traktu budovy v Ivančicích. V bývalé budově soudu se nyní konají výstavy významných osobností města Ivančic. Nejznámější jsou Alfons Mucha a český herec Vladimír Menšík. Ondřej poslal syna Alfonse na Slovanské gymnázium do Brna. Pražská akademie mu byla zprvu odmítnuta z důvodu nedokončené střední školy. Školu nedokončil ne v důsledku svého zdravotního stavu, jak prohlašoval, ale pro velký počet neomluvených hodin. Dobré známky měl Mucha z kreslení a ze zpěvu. Přesto Muchovy tvorby si všimnul profesor Lhota. Po školním neúspěchu působil Alfons Mucha jako písař u soudu v Ivančicích. Jedna z jeho prvotin bylo zhotovení divadelní dekorace pro

PŘEKVAPENÍ K NAROZENINÁM

Dcera se narodila krátce před novým rokem, ale za to vlastně může švagrová. Přišla k nám na návštěvu a říkala, že pokud už mám porodní indicie čtrnáct dní, neměla bych váhat a zajít za svou gynekoložkou, neboť se miminko pravděpodobně chystá na boží svět. Sice takhle už se chystalo dva týdny, nicméně dala jsem se přesvědčit a nechala nedovařený oběd nudle na sladko s tvarohem a vypravili jsme se s manželem za mojí doktorkou. Lékařka provedla testy a hned mne odeslala do porodnice. Chtěla jsem rodit v rodném městě, tak nás čekala ještě 30 minutová jízda. Naložili jsme syna a vydali se na cestu. Bylo nasněženo, námraza a první větší kopec nebyl schopen manžel vyjet. „Uklidni se, neblázni, žádné bolesti nemám, nespěchej,“ konejšila jsem ho. Dorazili jsme do města, ale moje máma, která měla pohlídat syna po tu dobu, než mne manžel doprovodí do porodnice, nebyla doma. „Je u kadeřnice,“ sdělila nám sousedka. Našli jsme ji pod sušákem. „Nemohu hlídat, musím si nechat upravit vlasy.“ „Neblbn